Læsetid: 2 min.

Dobbeltstød til ældre

6. september 1999

Først skærer kommunerne i hjemmehjælpen. Så skærer regeringen i Hjemmeservice. Ældre Sagen er rystet

En groggy bokser. Sådan føler Ældre Sagen sig efter en omgang, hvor pensionisterne føler sig ramt fra to sider.
På den side skærer kommunerne i hjemmehjælpen for at holde igen på de offentlige udgifter. På den anden side vil regeringen skære i Hjemmeserviceordningen, som for mange pensionister er et overkommeligt alternativ, når hjemmehjælpen forsvinder.
"Kommunerne har specielt skåret ned på hjemmehjælpen, når det gælder den praktiske bistand og rengøringen. Og mange ældre er derfor begyndt at bruge Hjemmeservice. Hvis der nu bliver skåret i Hjemmeservice, så bliver de ramt dobbelt," siger Jens Højgaard, der er konsulent i Ældre Sagen.
Med Hjemmeserviceordningen betaler staten halvdelen af udgiften til privat rengøring, vinduespudsning og havearbejde. Men det vil regeringen nu ændre, fordi ordningen er blevet for dyr. Efter årlige vækstrater på 35-40 procent vil Hjemmeservice i år koste statskassen 600 millioner kroner. Det er 160 millioner kroner mere end budgetteret, og derfor vil regeringen nu fjerne tilskuddet til vinduespudsning og nedsætte tilskuddet til havearbejde til 35 procent.

Rammer præcist
Ifølge Kjeld Hesselholdt fra Næstved Haveservice rammer det præcist de ældre.
"Størstedelen af mine kunder, er mennesker i alderen 85 til 90 år, hvor kommunen har afslået hjælp via den kommunale ordning, fordi de ikke var svækket nok. Dette til trods for at nogle ikke kan færdes uden stok, ja sågar sidder i kørestol," påpeger Kjeld Hesselholdt i et åbent brev til erhvervsminister Pia Gjellerup (S).
Han opfordrer erhvervsministeren til at droppe ambitionen om at skære i Hjemmeservice, når hun i dag mødes med forligspartierne bag ordningen. Det er CD, SF og Enhedslisten.

Aldrig mere liste A
Alle tre partier har hidtil afvist at ændre ordningen, men kan blive tvunget til at acceptere et kompromis, fordi erhvervsministeren har ret til at stoppe ordningen, når udgifterne overstiger budgettet. Meget tyder derfor på, at det lykkes for regeringen, at få en aftale igennem, der medfører en reduktion af tilskuddet til vinduespudsning og havearbejde, mens den samlede tilskudsramme til gengæld hæves fremover.
Det er dog ikke nok for Kjeld Hesselholdt:
"Jeg er i dag 55 år, og siden jeg fik valgret, har jeg stemt på liste A. Det har jeg helt sikkert gjort for sidste gang."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her