Læsetid: 3 min.

Ejnar og Birthe

10. september 1999

Multietnisk eller degnedansk?

Hvad er danskhed?
Først og fremmest er det en ret uskøn lyd. Et ord der føles klæbrigt i munden, lidt på samme måde som det betydningsmæssigt nærtbeslægtede grød.
Men danskhed er ikke desto mindre noget vældig pænt noget.
Noget ordentlige mennesker holder meget af. En rask cykeltur en blæsende efter-årsdag, det er danskhed. Man bliver så køn i ansigtet af det. Danskhed er også en mørk vinteraften, hvor man i stuens gode lys læser Martin A. Hansen for 117. gang.
Løgneren igen og igen. Som dansklærerne siger: man bliver aldrig færdig med den bog! Den er for så vidt indbegrebet af al danskhed.
Nu kan man også læse forfatterens dagbøger, som forlaget Gyldendal netop har udgivet. Hvem var denne gådefulde Martin A. Hansen? Det kan man måske finde svar på. Men det fremgår at forfatterskabet er kommet til verden i en døs af indsovningsmedicin, sovemedicin, vågneopmedicin, koffein, nikotin osv. osv. Manden var dopet.
Men sådan er det vel bare. Hvis man vil præstere noget her i tilværelsen, har man brug for et kraftigere brændstof end klidkiks og økomælk. Det gælder i kunstens verden lige så vel som i sportens.
Danskhed. Når man tænker nærmere over det, er danskhed vel nærmest et københavnsk fænomen. Fra det pæne København, vel at mærke. Rank ryg og godt humør. Solskin i blikket. Strengt taget dikterer danskheden vel, at man siger "De" til "bagerjumfruen". At man kører på cikel og bestemt ikke på cykel. At man høfligt udtaler sin respekt for jyderne og deres helt naturlige jyske bondenatur. Men at man rigtignok gerne ser dem tage hjem igen.
Jo, danskhed er stil. 50'erstil. Vivi Bak i plisseret nederdel, kort men ikke for kort, og med en overdel bestående af en "rumpeforkøler". Radio Mercur. "Raffi" gymnasiepiger, der er så frigjorte, at de af og til ryger sig en cigaret. Bare der er "mundstykke" på. Piger med ben i næsen. Og kernesunde drenge der går i korte bukser og samler på Jan-bøger. Dengang unge mænd altid hed Ejnar og forlovede sig med piger, der allesammen hed Birthe. Så de blev til Ejnar & Birthe, selvfølgelig.
Danskhed er en betegnelse for perioden mellem Krigen Mod Tyskerne og The Beatles. Kort og godt. Jeg kan i alt fald ikke rigtig forbinde andet med udtrykket - ikke da hvis vi taler om indeværende århundrede. Og jeg ved snart ikke om jeg er enig med kulturministeren, når hun siger, at danskheden skulle kunne give os større selvbevidsthed. Jeg mener: Lørdagspigerne? Charlottenlund Travbane? Gunnar Nu? Som ballast, når vi møder påvirkningen fra fremmede kulturer?
I dag fremstår det næsten som lidt rørende, pudsigt - men måske nok især, hvis man slet ingenting husker. Jeg har f.eks. ædt Foska- og Otagryn nok i min tid. Desuden er jeg vendelbo, så jeg fik rigeligt med hovskisnovski 50'erkøbenhavneri, da jeg var barn. Gudfaderbevares!
Hvad ældre tiders danskhed angår, er tanken næsten ikke til at bære. Jeg er ikke historiker, men jeg tror ikke det er helt forkert at på-stå, at der står indvandrere bag en god del af fremskridtene i vores land. Ikke mindst tyskere. Rewentlow og Schumacher og hvad de hed. På den ene side. På den anden indskrænkede, reaktionære hjemmefødinge, der ville værne om stavnsbåndet. Bare for at tage et enkelt eksempel. Så danskhed, fuck! Hvis man nogensinde har været på højskole, så vil man vide, hvad jeg mener.
I dag skal vi lære om vores kulturarv og det fælles værdigrundlag. Jow! Og hvem skal så lære hvem hvad for noget? Og ved de en skid om det, når det kommer til stykket?
Det er næsten til at forstå, at der er unge mennesker, der vælger at blive udenfor pædagogisk rækkevidde. De har jo prøvet at være i fritidshjem. Og det lige til Mor kommer hjem og Far lige er gået.
Selv Martin A. Hansen kunne jo ikke holde danskheden ud, lader det til. Han måtte have stimulanser. Kaffe og tobak, medicin i lange baner.
Hvis valget står mellem fortiden og nutiden, så fore-trækker jeg nutiden. Så absolut. Den er der også mere fremtid i. Og for at sige det lige ud, vil jeg hellere være borger i et multietnisk samfund end i et degnedansk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu