Læsetid: 2 min.

EU presser på for eftergivelse af gæld

25. september 1999

Med løfte om en streg over fem mia kroner, vil EU-Kommissionen føre an med eftergivelse af lån til verdens mest forgældede lande

Bruxelles - Med EU-Kommisssær Poul Nielson som drivende kraft er EU-landene nået til principiel enighed om betalingen for en ny eftergivelse af lån til verdens mest forgældede nationer.
Udover at eftergive gæld for 5 milliarder kroner, hvor EU står som kreditor, vil Kommissionen også bidrage med over en milliard kroner til en fond, der hjælper andre forgældede land til at gennemføre de økonomiske reformer, der stilles som krav for at opnå eftergivelsen.
Det ventes at ske på Verdensbankens årlige møde i Washington i næste uge. Her vil EU-Kommissionen forpligte sig til at eftergive gæld for næsten fem mia. kroner.
"Meldingerne på kommissær Poul Nielsons initiativ var ret entusiastiske. Vi håber, at EU med denne melding kan få gang i processen," siger en EU-kilde efter et møde torsdag mellem Kommissionen og de 15 medlemslandes diplomater, gav opbakning til initiativet. Det understreges dog, at der stadig er tekniske spørgsmål, der skal falde på plads.
Initiativet kommer efter at G7-topmødet i Köln i sommer, vedtog at udvide kredsen af lande, der hører under Verdensbanken og IMF's såkaldte HIPC-initiativ, der startede i 1996. Det har som mål at eftergive gæld til håbløst forgældede fattige lande.
Da man løsnede op på kriterierne, der bestemmer om lande kan kvalificere til ekstraordinær gældssanering, steg regningen for HIPC fra 90 milliarder kroner til 200 milliarder kroner. Denne gode vilje mangler nu at blive fulgt op med hårde kontanter for 57 milliarder kroners vedkommende.
EU-Kommissionen står kun i lille grad som kreditor - to pct. af det den samlede gæld, der dækkes af HIPC - og man håber med initiativet at få andre frem på banen, bl.a. USA, der endnu ikke har sat tal på sit bidrag. Danmark allerede betalt 187 mio kr.
Idag er det kun Bolivia, Burkina Faso, Guyana, Mali, Mozambique, Elfenbenskysten og Uganda, der kvalificerer til HIPC-sanering, men med de nye kriterier kan tallet at nå op på 30 lande.
Det, der udestår for at EU kan give sit bidrag, er bl.a. en afklaring af midler, der stammer fra EDF, den europæiske udviklingsfond. De kan kun gives til Lomé-landene, og med deres accept. For de øvrige midler, skal de afklares hvor meget, der skal gå til Lomé-lande, og til øvrige gældsplagede lande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu