Læsetid: 4 min.

Film

30. september 1999

*Clint Eastwood rehabiliterede både sig selv og den skrantende western-genre med den mange gange Oscarbelønnede De nådesløse, der, som titlen antyder, er et meget barskt og kompromisløst portræt af et lidet glamourøst vesten, hvor heltene og skurkene ligner hinanden til forveksling. Eastwood spiller selv hovedrollen som den aldrende, tørlagte gunman William Munny, der lever alene, fredeligt og respektabelt på en lille gård sammen med sine to børn. Meget mod sin vilje trækkes han af en udfordrende, ung gunslinger ind i en konflikt om en luder, der er blevet vansiret af et par voldsomme cowboys. Der er udlovet en dusør for de to cowboys, døde eller levende, og horder af dusørjægere, deriblandt Munny, ankommer til den lille by for at tjene nogle hurtige penge. Men byens enerådende og brutale sheriff (Gene Hackman), der håndhæver loven på sin helt egen måde, stiller sig i vejen, og da han provokerer Munny trækker den gamle ræv endnu engang i arbejdstøjet. Vesten har sjældent set så beskidt ud og fremstået så rå som i Eastwoods film - man kan lugte møget i gaderne og se ondskaben lyse ud af Hackman. De mytologisk funderede, stereotype portrætter af helte og skurke, de gode og onde, som westerngenren altid har tegnet med stor dygtighed, er erstattet af mere troværdige skildringer af rigtige mennesker, der har begge sider af livet i sig, og som kun tilfældigt er havnet, hvor de er. Eastwood er fantastisk i hovedrollen, som en vild sjæl, der efter et langt liv med mord og røveri blev tæmmet af en kærlig kvindes menneskelighed. Og Hackman er frygtindgydende som den meget ubehagelige sherif. I store biroller ses bl.a. altid velspillende Morgan Freeman og Richard Harris.
De nådesløse/ Unforgiven. TvDanmark, fredag 20.00-22.15

*Monty Python og deres tv-show, det absurd-humoristiske flyvende cirkus, fylder 30 år den 5. oktober, og i den anledning viser TV2 en lang række programmer, film og serier med og om de fem gale englændere og den ene gale amerikaner. Løjerne sparkes i gang fredag med et show, som de seks opførte i Hollywood i begyndelsen af 80'erne, og hvor de fleste af gruppens mest elskede sketches - ikke mindst Crunchy Frog og
Notch-notch - opførtes live foran et ungt, meget begejstret publikum. Det er ikke hele showet, Monty Python - Live at the Hollywood Bowl, der fungerer lige godt, men glæden ved at optræde, som de seks komikere udstråler, og den energi, som strømmer fra scenen, er smittende og gør showet til en unik oplevelse. Lørdag aften byder TV2 på første del af de indtil fornylig tabte bånd med Monty Pythons særprægede gæsteoptræden på tysk tv - Monty Python's fliegender Zirkus. I dette afsnit optræder de seks endda på tysk! Inden denne sjældne oplevelse møder Anders Lund Madsen John Cleese, mens komikeren Steve Martin, der fornylig besøgte Danmark, fortæller om sit forhold til Monty Python. Om søndagen, før anden del af den tysk-flyvende underholdning, bydes der også på et talkshow med gruppen optaget fornylig i USA. Så det bliver en weekend helt i Monty Pythons tegn og forhåbentlig også i deres ånd - Dinsdale!
Monty Python - Live at the Hollywood Bowl. TV2, fredag 0.00-1.25

*Al Pacino og John Cusack spiller godt op til hinanden i City Hall, Harold Beckers ganske spændende thriller om politisk korruption og idealisme. Cusack er den unge politikerspire med ambitionerne og idealerne i behold, der bliver sit store idol, borgmester Pacinos næstkommanderende. Tingene går godt, fremtiden tegner lys, da en skudduel mellem en narkohandler og en politimand ender med tre døde, da en lille, sort dreng bliver fanget i midten. Dramaet synes umiddelbart under kontrol, men uheldigvis lader det til, at episoden har bund i et virvar af politikorruption og mafiavirksomhed, som truer med at rive byen i stykker. Først og fremmest fungerer City Hall som et intenst og hæsblæsende indblik i moderne, amerikansk politik, hvor tingene går hurtigt, og medieopmærksomheden og magten ved at sidde på de vigtige poster synes meget tillokkende. Pacino er i fin form, og han og Cusack yder hinanden godt modspil som henholdsvis den garvede rotte, der måske, måske ikke er en smule anløben i kanten og hans unge protegé, som mener, at der stadig findes ærlige politikere.
City Hall. TV2, søndag 20.50-22.45

*Arnold Schwartzenegger er ikke verdens største skuespiller - til gengæld er han god til at spille med musklerne og lege én-mandshær over for en tilsyneladende, men også kun tilsyneladende,
uovervindelig fjende. Det får han så også til overflod lov til i John McTiernans effektive jungle-rum-action-gyser Predator. Filmen følger en patrulje af amerikanske soldater, som sendes ind i junglen for at uskadeliggøre en... ja, hvad er det egentlig, de er oppe imod? Patruljen decimeres støt og blodigt af den åbenbart usynlige fjende, og da sandheden om bæstets herkomst i en fjern galakse endelig afsløres, er der kun patruljens leder, Schwartzenegger, tilbage. Men mon ikke, han er mand for at gøre noget ved sagen!? McTiernan, der også stod bag en af alletiders bedste actionfilm Die Hard og senest den stilfulde The Thomas Crown Affair, er en god spændings- og actioninstruktør, og han får i samarbejde med den østrigske bøf det optimale ud af de klaustrofobiske jungle-lokationer og det delvist special effect-skabte rumvæsen. Predator er ikke en film, som på nogen måder flytter grænser eller udfordrer den tænkende del af sit publikum, men det er solid og ind i mellem overraskende god underholdning.
Predator. TV3, søndag 21.00-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her