Læsetid: 4 min.

Film

16. september 1999

Arnold Schwarzenegger er ikke særlig sjov eller charmerende i denne flot opsatte action-komedie til 100 millioner dollars af Titanics og Terminator-filmenes instruktør James Cameron. Arnold lægger sig først op ad James Bond, dernæst Indinana Jones, men han forbliver klumpe-Arnold, der selvtilfredst demonstrerer elegancen, hvor Sean Connery inkarnerer den. Og Harrison Ford kunne aldrig finde på at uskadeliggøre en miniskurk på den hoverende måde, Arnold gør det her. - Plottet bygger på den franske film La Totale, men den larmende overbudsstil er godt nok Camerons egen. Men dynamiske action-scener har Cameron et specielt tag på, når han sender Arnold til kamp mod arabiske terrorister og kører frem med hele arsenalet af imponerende stunts og fræsende effekter. Jamie Lee Curtis har pudsige momenter som Arnolds eventyrlystne kone, plus en spektakulær strip tease-scene. Men komedien er ikke Camerons element.
True Lies/ Livsfarlig løgn. TV3, tordag kl. 20.00 - 22.35

*Milos Forman flygtede fra det restriktive, kommunistiske Tjekkoslovakiet til USA midt i ungdomsoprørets og hippiebevægelsens mest løsslupne storhedstid. Det var som at lande på en fremmed klode, og hans forundring afspejler sig poetisk, men især humoristisk i denne komedie fra 1970, der nok er tidspræget, men også udmærker sig ved Formans slående skarpe sans for sædeskildring. - Det var de bortløbne børns år, alle over tredive var ikke til at stole på, og Forman portrætterer nogle forældrepar, der forenes i jagten på deres afkom, der for længst er over alle bjerge i en hashrus af peace, love and understanding. Det er både urkomisk og sært rørende, for Forman er ikke den, der heroiserer de unge på de ældres bekostning. Begge generationer har både latterlige og bevægende sider. Buck Henry - mest kendt som manuskriptforfatter - og Lynn Carlin er forældre-parret, der udvider deres erfaringsfelt under eftersøgningen, bl. a. med hashrusens glæder, og i den sværm af sangere, der aflægger prøver, ses den senere så berømte Carly Simon. - Forman har selv skrevet manuskriptet sammen med dramatikeren John Guare og Jean-Claude Carrière.
Taking Off/ Så letter vi. DR 1, tordag kl. 23.35 - 01.5

*Michael Keaton står i spidsen for en kvartet af psykisk syge, der på en udflugt til New York forvilder sig væk fra deres læge og oplever storbyen på afvigerens betingelser. Det bliver til en på én gang komisk og skræmmende rejse ind i egoist-land for fire skrøbelige individer, der langt fra vækker de stressede new yorkeres blideste følelser. Men de fire har så megen sund menneskelighed tilovers, at de klarer skærene. Det kan måske lyde som sødsuppe-idyllisering af psykiske lidelser og opkog af Gøgereden, men selv om påvirkningen fra sidstnævnte er tydelig, er der indsigt og træfsikkerhed nok i de fire portrætter til, at man accepterer dem som hovedfigurer i en komedie af lune og stedvis skarphed. Og det exceptionelt gode spil af Michael Keaton, Peter Boyle, Christopher Lloyd og Stephen Furst er stærkt medvirkende til at gøre Springturen fra 1989 til en af de bedre amerikanske komedier fra de sidste ti år. - Howard Zieff har instrueret.
The Dream Team/ Springturen. TV3, fredag kl. 21.05 - 23.10

*Dansk film nu sammenlignet med dansk film for omkring 40 år siden må give en eventuel marsboer indtryk af to forskelllige folkeslag. Omkring 1960 gik Ebbe Langberg rundt i fem-seks-syv film om året og inkarnerede den kernesunde danske gut, der om påkrævet kunne forsvare os mod fjenden til vands, til søs og i luften. Strunk og spændstig fremtrådte han som en omvandrende åndelig honnør for konge og fædreland og nationens uovervindelighed. - Ebbe Langberg-filmen Jetpiloter er dog den eneste af hans 14 (!) film fra 1962 og 1963, hvor han trækker i flyverløjtnant-uniform - flyverfilmgenren blev hverken før ellers siden dyrket herhjemme, det rakte de økonomiske midler ikke til. Derfor vakte farvefilmen Jetpiloter en vis opsigt som både drama og komedie. Henning Palner er Langbergs bror, der måske ikke har det i sig at blive en lige så modig pilot. Det skaber både en livsfarlig situation og en forsoning mellem brødre. Imens sørger Poul Reichhardt og Henning Moritzen, begge højt på strå i eskadrillen, for at alt går som det skal og de skræddersyede officersuniformer holdes klædelige. Ib Mossin optræder som flightcommander (var det nu særlig betryggende?), og Malene Schwartz og en 23-årig Susse Wold, der her har sin anden filmrolle, forsvarer spindesiden med den dekorative, intetsigende ynde, som dengang var alfa og omega. Sangerinden Birte Wilke har en mindre, dramatisk rolle, og i periferien ses en 26-årig Jørgen Buckhøj og en 27-årig Morten Grunwald, der også stod foran kameraet for anden gang her. - Den teknisk habile, men ellers ikke meget bevendte Anker har instrueret.
Jetpiloter. DR 1, lørdag kl. 20.40 - 21.55

*Robert Downey Jr. har haft ret alvorlige narko-besværligheder, men er så afgjort en af Hollywoods bedre leading men, især i komedier, hvor han på pudsig vis kan bruge sin fra naturen uskyldige mine til at gør de skrækkeligste ting. Her er han en teenager på besøg hos sin kæreste - eller er han? Kan det virkelig være rigtigt, at han ikke er den, han tror at være, men reinkarnerer hendes mors døde mand? - Komedien er fra 1989, to år efter at instruktøren Emile Ardolino brød igennem med Dirty Dancing. Siden fik han igen et verdenspublikum med Whoopi Goldberg-komedien Sister Act. En ferm herre, der også her - ifølge pålidelige kilder - drejer en stilfuld komedieskrøne med Cybill Shepherd, Ryan O'Neal og Mary Stuart Masterson i de øvrige større roller.
Chances Are/ Hvem elsker hvem. TV2, onsdag 22.40 - 00.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her