*Francis Ford Coppolas Rumble Fish fra 1983 er på overfladen en ungdomsfilm bygget over den legendariske romanforfatter S.E. Hintons mytologiseringer af de sene teenage-års romantisk usikre, foreløbige og ofte kriminelle verden. I virkeligheden er filmen et af den uforudsigelige instruktørs mest hypnotiske stil-eksperimenter, der skaber sin helt egen sort-hvidt overjordiske verden af fremmedgørelse og teenage-desperation. Billedsproget er inspireret af 1920'erne tyske filmekspressionisme og skaber - svimlende virtuost - en slags kosmisk stemningspoesi, der er vigtigere end selve historien, som Coppola har kaldt "Camus for børn". - Mickey Rourke er motorcykeldrengen, der har mytisk status og er med til at udløse blodige, men meningsløse bande-opgør. Matt Dillon er hans naive bror, der forguder ham betingelsesløst, og rollebesætningen består i øvrigt af følgende kongerække: Dennis Hopper, Nicolas Cage, Larry Fishburne og Tom Waits. - Diane Lane og forfatterinde Hinton selv spiller de noget underordnede kvinder.
Rumble Fish/Motorcykeldrengen. TV3+, torsdag kl. 21.30-23.10
*Kim Basinger ses i diverse grader af afklædning i dette for sin tid (1986) moderigtige drama, og skal rubrikbestyreren være hensynsløst ærlig, kan dette syn godt sløre den kritiske dømmekraft en kende. Instruktøren Adrian Lyne byder på en del kræs for hvad der i svundne tider hed 'husarerne' i historien om den søde, sensuelle kunstgalleri-kvinde Basinger, der falder pladask for Mickey Rourkes smarte unge Manhattan-spekulant, en rigtig 80'er type - falder så dybt, at hun har besvær med at rejse sig igen. Filmen ser hende også helst på alle fire, men glimtvis får Basinger dog demonstreret, at der er en rigtigt følende menneske inde i den blændende indpakning. Rourke leger på forskellig vis med hendes afhængighed og især en scene med isterninge-sex vakte opsigt blandt filmens henrykte publikum af damebladslæsere. Bag Rourkes kendte hviskende stemmeføring og Weltschmerz-slørede smil skjuler der sig - ja gæt engang. Rigtigt: en kærlighedstørstende sjæl forhærdet af sin hårde fortid. - Adrian Lyne har instrueret i sin sædvanlige glatte, popsmarte reklamefilmstil, som han senest demonstrerede i den mislykkede Lolita-filmatisering med Jeremy Irons.
9 1/2 Weeks/ 9 1/2 uge. TvDanmark, fredag kl. 20.00-21.40
*Natasha Richardson - datter af den afdøde instruktør Tony Richardson - får langt fra altid de roller, talentet fortjener. Især i komediefaget brillerer hun med livligt, underfundigt charme-spil. Som i denne engelske komedie, der lægger sig i forlængelse af Vidunderlige april som en skildring af et kollektiv af mere eller mindre stridbare kvinder i 1920'ernes Irland. - Natasha Richardson er den amerikanske krigsenke, der ankommer til den specielle høj Widows Peaks, hvor kun enker og ugifte kvinder må tage bolig. Den muntre amerikanerinde geråder i konflikt med Mia Farrows undertrykte frøken, men det er Joan Plowrights lederskikkelse, der fører det store ord. Mandefronten er også udmærket repræsenteret af Jim Broadbent og Adrian Dunbar.
Widows Peak/Enkerne på højen. DR 2, fredag kl. 20.00-21.40
*Berthe Qvistgaard - jo, denne uges guide handler ikke mindst om dejlige damer. Når de danske tv-stationer stadig undlader at vise de fine film fra 1940'ernes første halvdel, hvor Qvistgaard både mestrer femme fatale-rollen (Besættelse) og den sofistikerede erotiske komedie (Tobiasnætter), må man nøjes med at glæde sig over den senere så omstridte Teaterskole-rektor i den kvikke familiefilm Hold fingerene fra mor (1951). Her spiller hun en skrivende alenemor til fire børn - altså lidt Mor til fire to år før Far til fire, men langt mindre småborgeligt og hyggenygget. Snarere er der tale om en slags forsigtig bohème. Qvistgaard er en - efter tidens målestok - yderst selvstændig dame, der står på god fod med hele tre tidligere ægtemænd, men er træt af at være 'barnepige' for dem også, som hun siger. De aflægger hende dog til tider besøg i hendes uaflåste, men velmøblerede lejlighed. En ny bejler gør sine hoser grønne - Martin Hansens politi-advokat, men han er simpelthen for sippet og kedelig, og så mener de fire børn jo også, at mændene skal holde fingrene fra mor. Bedre chancer har Gunnar Laurings husven, en jovial journalist. - Jon Iversen afvikler de overskuelige løjer uden folkekomedie-klæbrighed, rapt og ganske indtagende, selv om børnenes replikker ofte er af den meget 'skrevne' gammelkloge art. En af ungerne spilles af en 12-årig Lone Hertz, der holder sammen på den husholdning, moderen ikke når at gøre så meget ved. Klart en af Lone Hertz' bedste filmpræstationer. Morsomme er også Maria
Garland og Ib Schønberg, hun sit skrappeste selv, han kuet og kær. For manuskriptet står Sys Gauguin, kendt som bladtegner og teatermaler
Hold fingrene fra mor. DR 1, lørdag kl. 21.00-22.35
*Bonnie Bedelia er en af de Hollywoodskuespillerinder, der virkelig har ansigt og aura udover det generelt påkrævede kønne ydre. Der er forfinelse og eftertænksomhed i hendes udstråling, i en grad der måske har skadet karrieren, for hun maser sig ikke på og får ofte lidt passive roller. Men i denne Stephen King-filmatisering er hun i mindste i godt selskab. Max von Sydow - ingen ringere - spiller den dæmoniske antikvitetshandler, der i Castle Rock, Maine, sætter en gruppe kunder op imod hinanden ved at spille på deres grådighed og gerrighed. Her er ingen overnaturlige King-effekter som skræmmemiddel - kun god gammeldags griskhed, uhyggelig nok i sig selv. Så fine navne som Ed Harris, Amanda Plummer og J. T. Walsh ses i de øvrige større roller. - Fraser C Heston har instrueret. Han er søn af Charlton Heston.
Needful Things/ Begærets butik. TV, lørdag kl. 23.30-01.30