Læsetid: 2 min.

Fransk fusion lugter af skandale

3. september 1999

Voldsom aktiestigning, har rejst mistanke om insiderhandel i forbindelse med fransk gigantfusion

PARIS - En lille duft af skandale har bredt sig omkring den sidste nye fusion blandt det franske erhvervslivs giganter.
Det blev offentligt meddelt i denne uge, at supermarkedskæden Carrefour overtager konkurrenten Promodès for at danne verdens næststørste detailhandelgruppe, men allerede i sidste uge steg de to selskabers aktier stejlt på børsen i Paris, hvilket har rejst mistanke om insiderhandel, d.v.s. uretmæssig udnyttelse af forhåndsviden om fusionen.
Børstilsynet har sat de to selskabers aktier 'under opsyn', og hvis mistankerne bestyrkes, vil der blive indledt en formel undersøgelse med henblik på indgreb og retsforfølgelse i tilfælde af, at ulovlig indsiderhandel (délit d'initié) har fundet sted.
Fredag i sidste uge steg Promodès-aktierne seks procent, og der blev solgt 120.000 aktier. Der havde i flere dage været rygter om en tilnærmelse mellem de to grupper, men fredag steg aktiehandelen voldsomt, som om nogle købere havde sikker viden om en fusion. Omsætningen af Carrefour- og Promodès-aktier den dag lå på hhv. 650 og 580 mio. kr.

Nervøst børsklima
Børskilder anslår, at mindst et halvt hundrede personer - de to selskabers direktion, bankkontakter og advokater osv. - har vidst besked om fusionen på forhånd, men været under tavshedspligt.
Mistanken om en lækage er nærliggende, men det kan heller ikke udelukkes, at handelen er blevet stimuleret af rygter om udenlandske overtagelsesforsøg. Iøvrigt er klimaet på børserne i disse år meget nervøst, og der overreageres ofte på rygter og ubekræftede forlydender.

Detailkoncentration
Ved fusionen bliver Carrefour verdens næststørste gruppe inden for den store detailhandel (supermarkeder og kædeforretninger m.m.), kun overgået af det amerikanske Wal-Mart.
Denne gruppe har opkøbt selskaber i flere lande og har ikke lagt skjul på sin interesse for at få fodfæste i Europa. Den hollandske gruppe Ahold er ligeledes meget ekspansiv.
Der foregår en vedholdende koncentration inden for detailhandelen som i andre sektorer, og generelt er der en tendens til, at franske selskaber fusionerer for at danne tilstrækkelig store enheder til at modstå udenlandske overtagelsesforsøg.
Forlydender eller formodninger om, at Wal-Mart og Ahold havde Carrefour og Promodès i kikkerten, har spillet ind i den hektiske situation på børsen i Paris i sidste uge.

Nyhedsanalyse side 2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her