Læsetid: 3 min.

Frugtfejden på Fejø

6. september 1999

Økologiske frugtavlere på Fejø har erklæret krig mod øens pæreskuder, som i weekenden anløb Nyhavn. Dronningen inddrages i æblekrigen i dag

Når Dronning Margrethe i dag får en overrakt en kasse æbler fra frugtøen Fejø, skal hun se sig godt for.
Fejøfrugten er nemlig ikke, hvad den giver sig ud for, siger Asger Balvig.
Han er manden bag skovfrugthaven Skovhavegård, som er en af de få økologiske frugtplantager på Fejø. Langt hovedparten af øens frugtavlere bruger kunstgødning og sprøjter deres træer.
Det har fået Asger Balvig til at holde sig langt væk fra pæreskuden Mari, som lørdag anløb Nyhavn læsset med nyplukket frugt fra øen i Smålandshavet.
"Jeg skal ikke have blandet min frugt med æbler og pærer fra de store frugtavlere, der forsøger at sælge frugter, som de foregiver er sunde og naturlige. Det er uetisk, når pæreskuderne reelt er lastet med pesticid-frugt," siger Asger Balvig.
Han anklager frugtavlerne for at sprøjte meget mere end konventionelle landmænd.
"De sprøjter mindst en gang om ugen med deres tågesprøjter - fra det tidlige forår til lige før æblehøsten. Samtidig betyder brugen af kunstgødning, at frugten meget lettere bliver angrebet af skurv og svamp. Og det gør det endnu mere nødvendigt at sprøjte," forklarer Asger Balvig.

Grøn i hovedet
Det er en overdrivelse, siger folkene bag pæreskuden. Iført et hjemmegjort dress, der skal ligne det, frugtfolket fra Fejø brugte ved århundredeskiftet, sidder projektleder Palle Hildebrandt på bolværket i Nyhavn og ryster på hovedet.
"Asger er så økologisk, at han næsten er grøn i hovedet. Og han skal passe på, at han ikke ødelægger vores projekt, som går ud på at få dansk frugt tilbage på hylderne i supermarkederne," advarer Palle Hildebrandt.
Han har ofte lagt øre til Asger Balvigs kritik. Men det har ikke fået manden på pæreskuden til at ændre sit frugtsyn.
"Jeg tror ikke på økologisk frugtavl. Forbrugerne vil ikke have frugt med pletter på. Når de står i supermarkedet og skal vælge, vælger de efter udseendet. I det spil taber den økologiske frugt," spår Palle Hildebrandt.
Men han afviser samtidig beskyldningerne om, at pæreskuden er lastet med pesticidfrugt.
"Vi har kun giftfri frugt. Det eneste, vi sprøjter med, er svovl, som virker imod skurv, og det er forsvundet fra frugten, når vi sælger den," siger Hildebrandt.
Men han erkender samtidig, at ikke alle frugtavlerne bag pæreskuden har lige let ved, at holde fingrene fra de giftige sprøjtemidler.
Selvom Palle Hildebrandt stritter imod, kommer navnet endelig over læberne: Fejø Miljøfrugt - skandalen.
Fejø Miljøfrugt var indtil sidste år Danmarks største producent af økologisk frugt og storleverandør til pæreskuden. Men så blev ejeren snuppet af Plantedirektoratet for at sprøjte sin marker med Round Up, hvilket kostede ham både autorisationen til at dyrke økologisk og en stor bøde.

Frugtavl uden hjerte
For Asger Balvig er det et af beviserne på, at hovedparten af frugtavlerne ikke har hjertet med. Det er pengene, der driver værket, mener han og peger på frugtplantagernes forvandling.
Hvor frugttræerne tidligere stod 15-20 meter fra hinanden og blev op til 60 år, er afstanden imellem dem nu halvanden meter og levetiden højst ti år.
Asger Balvig går en anden vej. Han har introduceret begrebet skovfrugthaver, hvor frugttræerne står mellem andre træer i et mere naturligt skovmiljø.
"Det er en slags super-økologi, hvor biodiversiteten gør alle andre hjælpestoffer unødvendige. Naturen klarer selv skurv og svamp, og frugten smager meget bedre."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her