Læsetid: 3 min.

Frygt for aflytning af Tele Danmark

13. september 1999

Forsvarsministeren er blevet kaldt i samråd af Enheds-listen, der frygter, at USA's efterretnings-tjeneste lytter til danske telefoner via Tele Danmarks ejer, Ameritech

Medhør
På fredag skal forsvarsminister Hans Hækkerup i samråd i Folketinget om det globale elektroniske aflytningsnetværk Echelon.
Det er Enhedslisten, som har kaldt ministeren i samråd, fordi partiet "i høj grad er bekymret for, at der sker en aflytning af danske telefoner" via den amerikanske ejer af Tele Danmark, Ameritech.
Tele Danmark selv afviser pure, at det sker, men ind-rømmer, at den amerikanske efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA), har et "aflytningspunkt hos Ameritech:"
"Vi bliver jo beskyldt for, at vi er aflyttet af NSA, fordi vi er amerikansk ejet af Ameritech. Her lægger jeg hovedet på blokken som øverste ansvarlig for Tele Danmarks datasikkerhed: Det er ikke tilfældet. Jeg ved godt, at der er et aflytningspunkt i Ame-ritech på oversøisk kommunikation. Men det er noget, NSA har forlangt. Det betyder ikke, at de har en slange inde i Tele Danmark," siger Jørgen Bo Madsen, koncernsikkerhedschef for Tele Danmark.
- Hvordan kan du være sikker på det?
"Fordi jeg er øverste ansvarlige for dem, der udfører de operationer. Vi har godt nok pligt til at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden. Det fremgår af retsplejeloven. Men altid kun mod forevisning af retskendelse."
- Ameritech kan ikke foretage aflytningsoperationer uden din viden?
"Det sker jo ikke, bare fordi vi er ejet af Ameritech. Vi overholder loven til punkt og prikke. Vi skal ikke have noget ballade i pressen. I dag har vi én indgang til politiet (hvor PET kan lytte med, red.). Vi opbevarer retskendelser i en bankboks fem år tilbage for at være sikker på, at hvis der bliver nogen som helst ballade, kan vi dokumentere, hvad der er sket. Vi har ingen interesse i, at man lytter til vore kunder. Det ødelægger vores forretningsgrundlag," siger Jørgen Bo Madsen.

Hækkerup i samråd
Den køber Enhedslistens Keld Albrechtsen imidlertid ikke:
"Ameritech arbejder for NSA og ejer samtidig via Tele Danmark vitale dele af den danske kommunikationssektor. Derfor spurgte jeg i maj Frank Jensen om, hvilken sikkerhed vi har for, at der ikke via ejerselskaberne i USA sker en tapning af oplysninger til brug for den amerikanske efterretningstjeneste," siger Albrechtsen.
Frank Jensen ønskede imidlertid ikke på det tidspunkt at besvare spørgsmålet fra Enhedslisten og henviste i stedet til daværende forskningsminister Jan Trøjborg, fordi Tele Danmark sorterer under forskningsministeriet. Når forsvarsministeren nu er kaldt i samråd, er det for at få Danmark til at anerkende, at der er en sag. Først og fremmest at få etableret, om Echelon eksisterer. Og dertil kommer spørgsmålet om en dansk involvering. Senere skal forskningsminister Birte Weiss i samråd angående forholdene internt i Tele Danmark og Ameritech.
Keld Albrechtsen begrunder frygten for aflytning af Tele Danmark med den aktive rolle andre landes teleselskaber har spillet ved at lukke NSA indenfor i varmen.
Ligesom NSA lytter med hos Ameritech, så har også det statslige britiske teleselskab, British Telecom, ladet NSA lægge øre til.
Det blev således afsløret i 1997 i forbindelse med en retssag mod to kvindelige fredsaktivister, der var trængt ind på NSA's britiske Echelon-station, Menwith Hill, at det britiske teleselskab British Telecom havde ladet tre af de vigtigste trans-atlantiske telefonkabler passere lige igennem Menwith Hill aflytningsstationen.
Med henvisning til den nationale sikkerhed forbød dommer Jonathan Crabtree imidlertid British Telecom at offentliggøre flere oplysninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her