Læsetid: 3 min.

Gen-knas i fusions-snak

21. september 1999

Danske MD-Foods og svenske Arla vil fusionere, men de er ikke enige om gensplejsning. Svenske køer får ikke genfoder

Hvis forhandlingerne mellem MD Foods og det svenske Arla fører til fusion, bliver det nye selskab Europas største. Men svenskerne og danskerne er ikke enige om gensplejsning. Ifølge det svenske blad Land, Lantbruk har de svenske mejerier med Arla i spidsen i det stille krævet af deres leverandører, at malkekøerne ikke får gensplejset foder. Det krav vil MD Foods ikke leve op til.

En ko har fire maver
"Vi garanterer, at der ikke er gensplejsede organismer i vores fødevarer og heller ikke i hjælpestoffer som f. eks. vores osteløbe. Men vi kan ikke give garantier for, hvilket foder køerne har fået," siger MD Foods informationschef Peter Kjelstrup.
"For det første kan der være et problem med kontrollen. For det andet har koen jo fire maver. Det er ikke noget problem i selve mejeriprodukterne, hvad køerne bliver fodret med," siger han.
I Sverige har mejerierne valgt at tage hensyn til forbrugernes modvilje, også når det gælder foderet: "Vi har identificeret det her som et meget vigtigt spørgsmål for forbrugerne," siger Arlas medlemschef, Finn Bitsch til bladet.
Arla har dog ikke sagt det højt eller reklameret med det, fordi man var usikker på, hvor længe det kunne lade sig gøre at skaffe soyaprotein med garanti mod gensplejsning.

Svensk mælk for sig
Svenskerne har overskud af mælk og ønsker netop at samarbejde med MD-Foods for at få mulighed for at eksportere mere. Så hvis fusionen lykkes, vil der ikke være nogen grund til at sælge dansk mælk i Sverige, siger Peter Kjelstrup.
"Det bliver ikke noget kardinalpunkt i forhandlingerne," er Peter Kjelstup sikker på.
Hvis den gensplejsede foderroe, der er udviklet af Danisco i samarbejde med Monsanto og DLF-Trifolium, bliver godkendt og udbredt på markerne, havner den også i de danske køers fodertrug. Allerede nu må de danske forbrugere købe økologisk mælk, hvis de ikke vil have, at køerne får gensplejset foder.
I Korn- og Foderstof Kompagniet KFK, siger konsulent Niels Bommegaard, at man godt i dag kan levere foder med garanti for at det er 'GMO-frit', dvs. fri for genmodificerede organismer.
Det kræves nemlig, når man skal levere økologisk foder til økologiske landmænd. Men om det kan lade sig gøre i fremtiden afhænger af, hvad de nord- og sydamerikanske landmænd og grovvareselskaber gør - og af kontrolmulighederne.

Hvad vil det koste
"Vi har ikke gennemført en adskillelse mellem GMO-foder og GMO-frit foder endnu - og har heller ikke til hensigt at gøre det nu," siger Bent Claudi Lassen, formanden for Landbrugets forsknings- og levnedsmiddeludvalg, hvor spørgsmålet diskuteres mellem alle landbrugets organisationer og brancher.
Han påpeger, at den genetiske sammensætning af foderet jo ikke sætter sig spor i mælken eller kødet.
"For de forbrugere, der af holdningsmæssige grunde alligevel ikke vil have, at der bruges GMO'er i foderet er vi ved at undersøge, hvor meget det vil koste at lave en GMO-fri linje. Men så skal det hele jo med, ikke kun foderet men også dyrlægens medicin, der kan være fremstillet ved hjælp af gensplejsning, tilsætnings- og hjælpestofferne i fødevarerne osv.," siger han.
I USA fik landmændene et chok, da et af verdens største grovvareselskaber, Archer Daniels Midland, i begyndelsen af september sendte breve til dem og anbefalede at de for eftertiden holder de gensplejsede afgrøder nøje adskilt fra de konventionelle.
"Amerikanske landmænd har sået disse afgrøder i god tro. Men de blev vildledt af multinationale frø- og kemi-firmaer, som ikke advarede dem om nogen risiko," hedder det fra De Amerikianske Majsdyrkeres Forbund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her