Læsetid: 1 min.

Goethe-prisen til Siegfried Lenz

3. september 1999

Siegfried Lenz er en af de få store tyske kvalitetsforfattere med et bredt publikum
Den tyske forfatter, Siegfried Lenz, har netop modtaget Goetheprisen i Weimar, årets kulturby. Lenz, der stammer fra Østprøjsen, hvor han blev født i 1926, debuterede i 1951 som romanforfatter, påvirket af Albert Camus og Ernest Hemingway; men det store, internationale gennembrud kom med romanen Tysktime fra 1968, om maleren Emil Nolde, der fik forbud mod at male under krigen.
Forfatterskabet er både et angreb på de store ideologier i det tyvende århundrede og et forsvar for humanismen. Især i de senere romaner fra 80'erneog 90'erne er tabet af hjemstavn knyttet sammen med en sproglig bearbejdelse af tabets smerte, han taler ligefrem om sine romaner som et 'hjem af sprog' og som et 'smerternes broderskab'.

Lenz har siden krigen på flere måder støttet det tyske socialdemokrati, således var han sammen med Günter Grass i Warszawa, da Willy Brandt i 1970 underskrev udsoningsaftalen mellem Polen og Tyskland, ligesom han i slutningen af 1970'erne sad i Helmut Schmidts krisestab, under opgøret med de tyske RAF-terrorister.
Danmark spiller en stor rolle i flere af hans bøger, blandt andet i den selvbiografiske fortælling ein Kriegsende fra 1984, om et mytteri på et tysk patruljeskib.
Lenz deserterede selv fra den tyske krigsmarine i 1945 og søgte tilflugt i Danmark. Som forfatter er Lenz både en af de få store tyske kvalitetsforfattere, der samtidig henvender sig til et meget bredt publikum både i Tyskland og i udlandet. De fleste af hans romaner og noveller er oversat til dansk. HG

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her