Læsetid: 3 min.

Helkikset halvflugter

17. september 1999

Heltedyrkelse og anekdotefortælling for fuld skrue, når Kurt Thyboe giver FCK et kærligt-kammeratligt journalistisk kram

Ret skal være ret. De laver dem ikke som Kurt Thyboe mere - machoen med det forkromede hjerte af guld, åndeligt tarzanslips og en iboende, næsten feminin ømhed, parret med en fotogen hårdkogthed midtvejs mellem Elvis og en knallertrocker fra 50'erne, og så alligevel ude af stand til at slå en flue ihjel uden at græde som pisket ved dens begravelse. Thyboe skrev ikke for ingenting "Ingen Regning" til Peter Belli.
Samtidig er Thyboe en mand, der som journalist altid har lagt mindre låg på sin begejstring end på sin kritiske sans. Det har gennem årene resulteret i både medrivende fan-artikler og - især - boksekommentarer på tv, men Thyboes korthuggende, 'er du til noget'-stil med de tre obligatoriske prikker efter hver anden sætning udarter til ufrivillig selvparodi, når han begiver sig ud på større stræk.

Hamrende oplagt
Hans bog om fodboldklubben Brøndby, Brøndby Forever, var lidt af en selvhenter. Nu gælder det F.C. København i bogen FCK - På evig jagt efter en umulig drøm.
Idéen er oplagt.
FCK er en god historie.
En hamrende god historie.
Fornuftsægteskabet mellem to gamle rivaler, KB og B1903.
Kollisionen mellem to klubkulturer.
Storhed og fald!
Fra weekend til weekend.
Image eller indhold.
Spilleglæde eller spildtid for højtlønnede.
Beviset på, at man kan købe sig til succes på børsen, men ikke på banen.
Klubkonstruktionen, der ikke burde være medlem af DBU, men af FKBU, firmaklubbernes boldunion, og som i perioder spiller som et firmafodboldhold på Fælleden.
Det sidste afsnit er alt for langt til at kunne stå i Kurt Thyboes bog, som er på 248 sider, men snildt kunne have været på det halve, hvis man havde redigeret den og inflationssikret sig mod særsætninger og selvudløsende nye afsnit.

Heltedyrker
Thyboe har alle dage været en heltedyrker mere end en analytiker. Den approach, tror jeg Thyboe ville kalde det, går rent ind, når man skal beskrive Ole Ritter eller Muhammed Ali, men kommer til kort, når man skal give et signalement af en klub som FCK, der samtidig indvarsler et tidevandsskifte i dansk fodbold.
Thyboes helt i denne bog er Flemming Østergaard, FCK-løvernes konge. Don O, som fansene kalder ham. I Thyboes optik ser han sådan ud:
"Fodboldelsker ... og bisset businessman.
Kombineret med ekstreme, overstadige følelser.
Flemming Østergaard er den cocktail. Rå ... og blid. Hårdtslående, forførende, charmerende, kold!
Han tog en ruin ... og byggede et slot."
Fangede du lige den ind, hva'? Egentlig skulle der have stået et udråbstegn, for det sætter Thyboe hver gang han vil understrege noget. Tegnsætning for de tungnemme.
Bogen er lidt ligesom FCK's midtbane, et uorganiseret rod, som skjuler, at Thyboe faktisk kan noget med sproget, men han er som dribleren, der lige skal runde sin back en gang til for den billige langside.

Kronologisk kaos
Et kronologisk kaos, hvor kun de, der i forvejen kender historien fra aviserne, kan følge med. Indforståetheden er den underforståede medspiller. De mest dækkende beskrivelser kommer ironisk nok, når Thyboe skulderklappende citerer kollegerne. Det gør han til gengæld, så det er umuligt at se, hvornår et citat slutter, og hvornår Thyboe tager over. Vidste man ikke bedre, tangerer teknikken ukollegialitet og uhæderlighed, men det skyldes sikkert bare, at Thyboe ikke har citationstegn på sit tastatur ...
Han puster sig undervejs vældigt op, men er ikke ude på at afsløre noget. Enten fordi han ikke kan, fordi han ikke vil eller fordi der ikke er noget at afsløre. Fritteret luft, kalder italienerne stilen. Thyboe mestrer den. Mesterinstruktør af pseudodramatik. Og han smækker aldrig med døren i sin konklusioner. Selv skurkene er helte i Thyboes univers.
At hans stil har arvtagere, kan man se på TV3. Her er fodboldstudieværten, eks-landsholdspilleren Jakob Kjeldberg en dygtig, omend ulidelig lærling, der ikke kan sige noget på en skærm uden at lyde som temaet til Beethovens Niende. Bare han dog i sin tid som aktiv havde spillet fodbold på samme måde ... Nu ønsker man sig bare, at Kjeldberg for en enkelt aften vikarierede på Vejret. Han ville kunne få vindstille til at lyde som stiv kuling.
Går man efter stil og jargon, og synes man, at overdrivelse fremmer forståelsen i en "raffi-rå," "raffi-snu," "choklammende" stil, ja, så skal man købe Thyboes nye bog i stedet for et FCK-halstørklæde - eller begge dele. Synes man derimod, at historien om og bag FCK fortjener andet end anekdoter, godtkøbsudsagn og torverygter, ja, så må flaget op for soleklart journalistisk offside.

*Kurt Thyboe: FCK - På evig jagt efter den umulige drøm. 248 s. ill. 199 kr. Borgen. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her