Læsetid: 1 min.

Humanitært ophold lempes

23. september 1999

Hvis en afvist asylansøger risikerer forværring af handicap i hjemlandet, kan han fremover få lov at blive i Danmark

Humanitært
Der er lagt op til en mindre lempelse for asylansøgere, der har fået afslag på deres asylansøgning i Danmark, men lider af et alvorligt handicap.
Det fremgik, da indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) onsdag præsenterede resultatet af ministeriets gennemgang af kritikken fra Peter Duetoft (CD) og Jørgen Estrup (R).
Fremover vil Indenrigsministeriet "som udgangspunkt" give en humanitær opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 9, stk. 2, nr. 2 til personer, der risikerer en "forværring af
alvorlige handicap, hvis de vender tilbage til hjemlandet," forklarede ministeren.
"De vil kunne få et kortvarigt eller længerevarende ophold her," sagde Thorkild Simonsen.
Reglerne om humanitær opholdstilladelse administreres meget stramt. Selv alvorligt syge afvises.

Fik betydning
Ændringen har allerede fået betydning for en 26-årig afvist asylansøger fra Sierra Leone, der nu får humanitær opholdstilladelse med henvisning til, at han vil miste synet på grund af øjensygdommen grøn stær, hvis han tvinges til at rejse tilbage til sit hjemland.
I et af de notater, Indenrigsministeriet har udarbejdet i forbindelse med kritikken fra Estrup og Duetoft, står, at den 26-årige nu får humanitær opholdstilladelse "efter en ny praksis i forhold til alvorligt syge ansøgere med fysiske handicaps fra lande med vanskelige levevilkår".
En anden sag om den 18-årige statsløse palæstinenser fra Libanon, Bilal Chehade Shabib, er derimod fortsat til overvejelse i ministeriet.
Den unge mand blev som seksårig skudt i ryggen, mens han legede i en flygtningelejr i Libanon. Siden har han været lam fra lænden og nedefter og sidder i kørestol. Hans penis er ødelagt, og han skal gå med kateter resten af sit liv. Hidtil har Indenrigsministeriet ikke ment, at han burde have humanitær opholdstilladelse
"Det er muligt, at den vil give anledning til nye overvejelser," var alt, hvad Thorkild Simonsen onsdag ønskede at sige om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her