Læsetid: 4 min.

Intet otium til gamle terrorister

20. september 1999

Selvom den tyske byguerilla RAF nedlagde våbnene sidste år, finder de aldrende terrorister ikke fred. I sidste uge blev endnu to afsløret i Wien

BERLIN - "Under en befrielsesaktion for næsten 28 år siden, den 14. maj 1970, opstod RAF. I dag gør vi en ende på dette projekt. Byguerillaen i form af RAF er nu historie."
Sådan lød den sidste officielle meddelelse fra Rote Armee Fraktion, sendt til nyhedsbureauet Reuters i april sidste år. Krigen mod det 'fascistiske Vesttyskland' og 'monopolkapitalismen', der begyndte med befrielsen af Andreas Baader fra et universitetsbibliotek i Berlin 1970, havde indtil da krævet op mod 50 dødsofre.
Nu var det slut.
Men de tyske myndigheder har ikke sluttet fred med terroristerne. Politiet opretholder en specialenhed på ca. 100 mand, der arbejder på at trevle undergrundshæren op. Sidste år pågreb man i Bretagne Hans-Joachim Klein, der deltog i bortførelsen af OPEC-landenes olieministre i Wien 1975. Han sidder nu fængslet i Tyskland. I april i år meldte den eftersøgte Andrea Meyer sig frivilligt, og sidste uge af-slørede endnu to formodede terrorister sig selv i Wien.
Horst Ludwig Meyer og Andrea Klump blev flere gange observeret i nærheden af et FN-bygningskompleks i den østrigske hovedstad. De opførte sig så underligt og bar mørke solbriller - selv når det regnede, at beboere i området kontaktede politiet. Onsdag i sidste uge blev parret bedt om at legitimere sig, selvom de begge havde godt forfalskede italienske papirer, trak den 43-årige Horst Ludwig Meyer sin pistol og forsøgte at skyde sig fri. Han ramte en betjent i benet, før han selv blev skudt og dræbt. Derpå overgav Andrea Klump (42 år) sig.
Endnu to RAF-folk blev revet ud af den rolige pensionisttilværelse.

Ægteparret Terror
Horst Ludwig Meyer var gift med Andrea Meyer, der overgav sig i april. Politiet omtalte dem gerne som 'Ægteparret Terror', selvom de formentlig levede hver for sig de seneste år.
Andrea var bare 15 år, da hun mødte Horst Ludwig første gang ved et busstoppested i Stuttgart. I 1979 giftede de sig - han uddannede sig til stærkstrømselektriker, hun engagerede sig i socialt arbejde. Efter tre år flyttede de ind i et kollektiv med RAF-kontakter, 1985 tilsluttede de sig Rote Armee Fraktion og gik under jorden.
Det tyske politi mener, at Horst Ludwig Meyer deltog i et attentat mod Siemens-chefen Karl-Heinz Beckurts og dennes chauffør i 1986; begge blev dræbt af 30 kg spræng-stof, som var gemt i to gasflas-ker. Siden menes ægteparret Meyer at være flygtet til en palæstinensisk træningslejr i Libanon.
Andrea Klump mistænkes bl.a. for at have deltaget i mordet på en amerikansk soldat i 1985 i nærheden af Frankfurt. Han blev lokket ud af et diskotek og henrettet, fordi RAF skulle bruge hans identitetspapirer for at komme ind på en amerikansk luftbase, hvor RAF lagde en bombe.
I 1987 dukkede Andrea Klump op i den palæstinensiske lejr, samme år forlod Horst Ludwig lejren. Uklart er det, om de to allerede på dette tidspunkt var sammen.

Et falsknerværksted
For tre år siden flyttede parret ind i et bofællesskab i et småborgerligt kvarter i Østrigs hovedstad. De reflekterede på en seddel hængt op på universitetets opslagstavle, og flyttede ind hos en 30-årig evighedsstudent.
De fik to værelser, som de indrettede som hhv. soveværelse og kontor. Huslejen på 3.200 kr. betalte de rettidigt hver måned, uden at tilmelde sig folkeregisteret. Jura-studenten kendte ikke deres sande identitet, og da han spurgte, hvor de fik deres penge fra, forklarede Horst Ludwig Meyer, at han havde arvet en ejendom og levede af lejeindtægterne.
Parret levede tilbagetrukket. "De var begge meget høflige, flinke folk," fortæller en nabo til den østrigske avis Die Presse, der besøgte opgangen Springergasse 11.
Hvorfor de to efterlyste nærmest demonstrativt påkaldte sig politiets opmærksomhed, og hvorfor de greb til våben, selvom de havde vellignende papirer, vides ikke. Om de planlagde at genoptage guerillakrigen anser lederen af østrigsk sikkerhedspoliti, Michael Sika, for usandsynligt. Efter skudveks-lingen og Andrea Klumps anholdelse beslaglagde østrigsk politi bl.a. en computer, en scanner samt flere officielle stempler, som tyder på, at de to drev et regulært dokumentfalskner værksted.

Det danske spor
I lejligheden fandt man også to danske pas - det ene lydende på navnet "Jens Jensen" og forsynet med et foto af Horst Ludwig Meyer. For at efterforske et eventuelt dansk spor, har østrigsk politi sendt to mand til København.
"Nu skal vi have fat i den rette indehaver for at høre, hvordan han har mistet sit pas," siger kriminalinspektør Kurt Jensen til Ritzau.
Østrigsk politi er også interesserede i det brandattentat, der natten til fredag blev begået mod den østrigske ambassade i København. Attentatet undrer Kurt Jensen, fordi det var det eneste mod østrigske ambassader. Støttegruppen, der tog ansvaret for angrebet, er ikke kendt af dansk politi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her