Læsetid: 2 min.

JAZZ

21. september 1999

Doky og rødderne
*For nylig besøgte Niels Lan Doky Vietnam og Kina, ikke kun for at stifte bekendtskab med sin slægtsbaggrund på fædrene side, men også med henblik på at søge musikalsk inspiration. Det er der kommet en ganske charmerende plade ud af, præget af Dokys lette og legende musikalitet. I et repertoire, som han selv har komponeret og/eller været med til at arrangere, medvirker bl.a. den fine vietnamesiske sangerinde Thanh Lam og det kinesiske, folkemusikalske nationalorkester, foruden flere instrumentalister fra de to lande, mens han selv spiller klaver med egne musikere, af hvilke bassisten Lars Danielsson skiller sig særligt ud. Dette crossover-projekt er blevet mere harmonisk, end man skulle vente, men trods alt er de asiatiske ingredienser mest garniture til det jazzspil, hvor Doky har sin vigtigste rod.
Niels Lan Doky: Asian Sessions. EmArcy 546.656-2

Kroners Argentina
*Der skal mange års erfaring til for at opnå en organisk sammensmeltning af jazz og elementer af argentinsk folkemusik, sådan som man kan opleve det hos basunisten Erling Kroner. Vi har senest hørt det på Kroners Jazzpar-plade fra 1998 (Storyville), hvor hans Dream Quintet spiller sammen med Quique Sinesi og selveste Dino Saluzzi, men kvintettensTrombonissimo fra i foråret giver ikke forgængeren meget efter, bl.a. fordi Kurt Larsens harmonika så overlegent overtager den traditionelle bandoneon-rolle. Til overflod foreligger så nogle glimrende optagelser fra Buenos Aires i 1991, hvor Kroner spiller, mest eget repertoire, med argentinske musikere.
Erling Kroner Dream Quintet: Trombonissimo. Music Mecca CD 3009-2
Erling Kroner en Buenos Aires 1991. Music Mecca CD 3008-2

Redman og keglerne
*Når man sætter Cecil Taylor til at spille klaver i trio med Dewey Redmans tenor og Elvin Jones' trommer, kommer resultatet med sikkerhed til at savne en rytmisk fællesnævner. Alligevel er deres plade værd, om ikke nem, at lægge øre til, især de stykker og passager, hvor Taylor og Jones høres solo eller sammen, mens Redman, når han blander sig, uvægerligt kommer til at give rollen som hunden i keglespillet.
Dewey Redman/Cecil Taylor/Elvin Jones: Momentum Space. Verve 559.944-2

Unge europæere
*The European Jazz Youth Orchestra (EJYO) er et projekt, der med Erik Moseholm som primus motor løber i perioden 1998-2003. Det første års samarbejde mellem en snes unge europæiske musikere er nu dokumenteret på to cd'er. Musikken giver interessante indtryk af de unge solister, men sammenspillet er uundgåeligt præget af projektets ad hoc-karakter. Jeg fremhæver især den første plades tre Pierre Dørge-stykker og den andens bidrag fra den norske sangerinde Live Maria Roggen og den svenske komponist Per Ekdahl. Sidstnævnte vandt i '96 Danmarks Radios Thad Jones-pris med "Dimma", der også pryder denne plade.
The European Jazz Youth Orchestra 1998: Swinging Europe 1 og 2. dacapo DCCD 9449 og 9450

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her