Læsetid: 2 min.

Kære Poul, tak for en god barndom

14. september 1999

En af de fremmeste repræsentanter for halvfjerdserpædagogikken, sangeren Poul Kjøller, er død, 62 år gammel

Nekrolog
Kjøller stod for den typiske halvfjerdser-pædagogik, der satte sangen og legen i
centrum, og som gennem deltagelse ville få børn til at lære. Han var oprindelig uddannet lærer og underviste fra 1960 til 1975, hvor han kom til tv og blev fast vært sammen med Kjeld i Kaj og Andrea.
Her blev han landskendt for sine legendariske sange om at bakke snagvendt og om, hvor glad han var for at køre på cykel. Efter nogle år vendte han tilbage til lærergerningen på Skovtofte Socialpædagogiske Seminarium, hvor han underviste fra 1985 til 1993. Det skete samtidig med, at den bløde halvfjerdser pædagogik gik af mode og forældre begyndte at stille andre krav til deres børn, og dermed også til pædagogerne.
Kjøller kom her til at fremstå som en lidt komisk figur, der repræsenterede al den minushæl og guitarhumanisme, som de borgerlige 80'ere tog afstand fra. Væk røg sangen og legen og den noget naive poesi, som var Kjøllers særkende. I stedet kom de gamle børnesange, som veletablerede danske popstjerner genudgav i moderniseret udgave på CD og som enhver børnehave nu spiller til rytmik i salen.
I 1993 oplevede Poul Kjøller et overraskende comeback, der også førte til genudgivelsen af hans greatest hits.
Under en festival, hvor han optrådte som et festligt indslag i den lette afdeling, brød publikum ud i fællessang, og en ny kult var født. Alsang for den generation, der var børn i 70'erne, og som nu stod ansigt til ansigt med deres legeonkel. Væk var den ironiske attitude og foragten over for de bløde værdier.
Istedet genoplevede gymnasieungdommen deres barndom i en slags kitchet, men også meget oprigtig dyrkelse af Poul Kjøller, der blev centrum for en fælles erfaring. 'Poul er Gud', som de råbte, når han efterfølgende optrådte.
Også for Kjøller var comebacket en overraskelse, men han tog det fra den humoristiske side. 'Jeg griner hele vejen ned til banken,' som han kommenterede, og gled hermed med i den særlige blanding af alvor og ironi, som kendetegner halvfjerdsergenerationen. "Jeg har fået mange gode snak med de unge mennesker. Og breve. Jeg har gemt et af dem. Der står: 'Kære Poul! Tak for en god barndom'. Det bli'r man sgu glad for."
Kjøller havde før sin død meldt afbud til flere koncerter. Alligevel kom dødsfaldet uventet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu