Læsetid: 3 min.

K'nyt

8. september 1999

Toppost til terrier
*Pladeselskabet His Masters Voice (HMV) har opslået stillingen som en af verdens mest berømte hunde, den ivrigt lyttende Jack Russel terrier Nipper. HMV har siden den oprindelige Nipper døde brugt live-hunde i markedsføringen, og den nuværende Nipper går på pension efter ti år på posten. Den rigtige Nipper stod i 1898 model til maleren Francis Barrauds billede af hunden og grammofonen, som Barraud prøvede at sælge til Edisons phonografselskab. I stedet købte Grammophone Company navnet og rettighederne til det nu verdenskendte maleri.

Bergman så op til Hitler
*Filminstruktøren Ingmar Bergman opholdt sig i Tyskland hos en nazistisk familie som udvekslingsstudent i 1936. I Weimar hørte han Hitler holde tale ved partidagene - og blev fascineret af dennes karisma. Bergman fik et chok, da han efter krigen erfarede, at der havde været kz-lejre i Tyskland. Om alt dette fortæller han for første gang i en opdateret version af en svensk bog fra 1990, Heder och samvete, som udkommer sidst i september på forlaget Ordfront.

Teater på plejehjem
*Dramatikeren Gritt Uldall-Jessen har bygget et teaterstykke op over ældre menneskers erindringer. Hun har samarbejdet med ansatte og beboere på plejehjemmet Sankt Annæ på Amager. Stykket Hulda, Mama Hulda har premiere i morgen kl. 15 på plejehjemmet. Senere skal det spilles på andre plejehjem.

Performance i Rundetårn
*Under titlen Ud af intet..., efter et digt af Jørgen Gustava Brandt, vil en performance finde sted på torsdag og lørdag kl. 20 i Rundetårn. Forestillingen er bygget op om digte af Brandt, Inger Christensen, Henrik Nordbrandt, Thomas Tranströmer m.fl. Musik og recitation til digtene udføres af EURYTMI-DANS ved Anette Nielsen og Karin
Olander.

Satser på lydbøger
*Bonnier-forlagene satser nu på lydbøger til den almindelige læser, der hverken er svagtseende eller ordblind. Der satses på populære bøger som Klinkevalsen og Coloradodrømme af Jane Aamund. og Limes Billede af Leif Davidsen. Under varemærket Konkylie sendes 15. okt. 14 lydbøger ud. Næste år udgives 25-30 bøger. De vil blive indspillet uforkortede, fylde tre-ni bånd og koste mellem 149 og 298 kr.

Rundt om velfærden
*Velfærdsstaten er på dagsordenen i nyeste nummer af tidsskriftet Grus, der udsendes af Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet. Nogle udpluk: "Er der en dansk velfærdsstat?" spørger Asbjørn Sonne Nørgaard i et indlæg, og Christoffer Green-Pedersen yder en oversigt over kriser og reformer i velfærdsstaten. De 205 sider er på ret højt akademisk niveau, så tidsskriftet giver næppe anledning til bred debat.

Spillesteder lykønsker
*Fem spillesteder i Hovedstadsområdet har udsendt en lykønskning til politikerne. "Det var et flot stykke arbejde kulturpolitikerne gjorde med Operahuset over for landets statslige budgetelite," skriver Rust, Loppen, Stengade 30, Forbrændingen og Templet, "nu må det følges op på det rytmiske område, hvis man mener noget med ligestillingen mellem klassisk og rytmisk musik." Spillestederne håber at det i de sidste heats af finanslovsforhandlingerne skal lykkes at få afsat 32 mio. kr. til den varslede spillestedslov.

Plys i Graf
*Litteraturtidsskriftet Graf lover anarki og kaos i deres nye nummer, der spænder fra filossofen Giambattista Vico til Thor Heyerdahl og fra Johannes Ewald til Peter Waterhouse. Graf, der kan købes hos boghandlerne for 20 kr., indledes kaotisk nok med et essay af Vagn Lundbye. Det hedder "Frem til bogstavet A" og rummer uddrag af Peter Plys samtaler med Grisling.

Rettelse
*I forbindelse med artiklen om internetforlaget, Underskoven (3.9.), skrev vi, at dette var det første internetforlag i Danmark. Dette er ikke rigtigt, da Net-bog-klubben har udgivet egne titler i bogform siden efteråret 1998. Adressen er www.net-bog-klubben.dk. Vi beklager fejlen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her