Læsetid: 3 min.

K'nyt

4. september 1999

Jørgen Leth og den europæiske arv
*Under titlen '15 x 15: Den europæiske arv' lancerer The European Coordination of Film Festivals 15 film valgt af instruktører fra 15 lande. Filmserien skal efter Venedig Film Festival turnere europæiske festivaler de næste tre år, med stop på Natfilmfestivalen d. 3.-19. marts år 2000. Theo Angelopoulos, Aki Kaurismäki, Jim Sheridan og Bertrand Tavernier er blandt dem, som har udpeget en film med særlig personlig betydning. Danmarks bidrag er Jørgen Leths 'Det gode og det onde' fra 1975, som Lars von Trier har valgt, fordi det er 'en smuk film'.

Cleese i Mandrillen
*Casper Christensen har haft fornemt besøg: I aftes, fredag, optrådte den store engelske komiker John Cleese som gæst i 'Casper og Mandrilaftalen'. John Cleese huskes især fra Monty Python, hvor han bl.a. gav den som mester i gakkede gangarter - og fra Halløj på badehotellet, hvor han spillede en alt andet end gæstfri hotelvært. Udsendelselsen bliver genudsendt tirsdag den 7. september9 på DR 2 kl. 18 og på DR 1 kl. 00.20.

Gider ikke revy- og amatørteater
*En ny undersøgelse, forfattet af ARTE og Kulturministeriet, fortæller om nye teatervaner hos befolkningen. Specielt for de professionelle revykunstnere er der dårligt nyt - i 1999 har kun ni procent af den voksne befolkning set en revy. Det tilsvarende tal i 1987 var 22 procent. Interessen for amatørteatrene er også vigende. I dag sælges der en tredjedel færre billetter end i 1987. Procenterne er baseret på svar fra 4417 danskere over 15 år.

Kunstnere udstiller som protest mod lukning af fabrik
*23 kunstnere udstiller frem til 12. september egne værker på Kulturfabrikken på Sundholmsvej. Anledningen er mere trist end sædvanligt ved udstillinger - Københavns Kommune planlægger nemlig at stoppe tilskuddet til fabrikkens virke. De 23 ønsker at gøre opmærksom på deres situation og den betydning, Kulturfabrikken har for deres arbejde. Der er fri adgang alle dage mellem 10 og 16.

Nyt og gammelt fra Høst & Søn
*Forlaget Høst & Søn sender både allerede kendte knaldromaner, nye jazzede toner og en forfatters erindringer på gaden i løbet af september. Den 15. i måneden udkommer de to første bind i Kaptajn Nemos bibliotek, nemlig En verdensomsejling under havet og Den usynlige mand. Der er tale om nyreviderede, uforkortede og såkaldt billige udgaver. Fem dage senere, den 20., udgives en ny cd med klassiske jazzsange, When Sunny Gets Blue. Bag numrene gemmer sig kendte navne som blandt andre Fuzzy og Hugo Rasmussen. Jacob Haagendahl Nielsen debuterer som jazzsanger på cd'en. Debuterer gør forfatteren og journalisten Jan Stage ikke ligefrem, når han den 16. sender sine erindringer, - og ham der slår på tromme. Et blik bagud på gaden.

Både bifald og smæk til 'Bornholms Stemme'
*De landsdækkende aviser var i går ikke helt enige om værdien af den nye danske film Bornholms Stemme. Blandt de mere begejstrede var BT og Morgenavisen Jyllands-Posten, der mente, at filmen skildrer et lokalmiljø med stor kærlighed. Varmeste ros kunne læses i Aktuelt, der anså, at filmen er "af samme storslåede stof som Hans Kirks Fiskerne." Endvidere skrev Aktuelt, at "enhver kan lave film om pushere og forbrydere på jagt efter penge og/eller narko på den københavnske stenbro. At skabe en moderne folkekomedie om fiskekvoter i provinsen er langt mere kunstnerisk krævende." Mindre begejstret var Politiken, der anså, at filmen fremstår som noget, "der vil det brogede, livfulde og mangfoldige, men farer vild på halvejen." Ekstra Bladet fandt, at instruktør Lotte Svendsen "jager de humoristiske og især de melodramatiske effekter alt for voldsomt," og Berlingske Tidende skrev at filmen "er rodfæstet i en socialrealisme, som kunstnerisk virker mere tilbageskuende end fornyende."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her