Læsetid: 2 min.

K'nyt

25. september 1999

Dansk kultur i Belgien
*Den belgiske by Leuven dannede sidste weekend ramme om en præsentation af dansk kultur. 15.000 gæster besøgte festivalen, hvor blandt andet gruppen Drakomir opførte vikingespil. Herudover kunne belgierne opleve traditionelt håndværk, folkedans, gymnastik og bakkesangerinden Astrid. For børnene var der en H.C Andersen-eventyrparade fra Odense. Repræsentanter fra den japanske ambassade har nu ytret ønske om, at noget lignende gentager sig i Japan næste år.

Alle tiders britiske film
*Det Britiske Filminstitut har netop kåret alle tiders bedste britiske film. Carol Reeds Den Tredje Mand fra 1949 løb med titlen, samtidig med at hele fem film skabt i 40'rne klemte sig ind på top ti, skriver Politiken. Danny Boyles Trainspotting fra 1996 er eneste repræsentant fra 90'erne på listen. David Lean triumferede med seks film på listen, heraf tre blandt de fem øverste. Alec Guiness topper listen over mandlige skuespillere målt på deltagelse i de film, der blev placeret på listen. Julie Christie er bedst hos kvinderne.

Nyt biografcenter
*Fra 2001 kan aalborgenserne se film i et af landets største biografkomplekser, skriver Nordjyske Stiftstidende. Den tyske biografkoncern Cinemaxx vil bygge et center med i alt 1850 siddepladser, der kommer til at koste i omegnen af 100 mio. kroner. I færdig form vil biografen give arbejde til 60 personer. Cinemaxx ønsker med byggeriet i Aalborg at få bedre fodfæste på det skandinaviske marked.

Sene debutanter
*Forlaget Hovedland vil nu udgive en serie skønlitterære værker skrevet af forfattere, der ingen umiddelbar tilkytning har til de etablerede litterære miljøer. Forlaget begrunder serien med det faktum, at "hovedparten af den dannede litteratur er uden betydning for befolkningen." Første eksempel bliver Jørgen Hoflands roman Et pletfri liv, der udkommer den 5. oktober.

Skandinavisk digtning
*Tre nye bind i klassikerserien Scandinavian Words ser nu dagens lys. Det drejer sig om Henrik Pontoppidans Borgmester Hoeck og hans hustru, Anne Charlotte Lefflers Kvinnlighet och erotik, og endelig Arne Dybfests En ensom. De tre udgivelser udgør bind nummer 12 af de 18 planlagte, der indeholder højdepunkter fra skandinavisk digtning fra århundredeskiftet. Alle bøgerne kan fås på sit skandinaviske originalsprog samt i engelsk oversættelse i et og samme bind.

Pris til pianister
*Merete og Helge Finsens Hæderspris for 1999 går til pianisterne Christina Bjørkøe og Nikolaj Koppel. De får begge 125.000 kroner, der vil blive overrakt på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium den 8. oktober.

Ingen penge til Kulturfabrik
*"Jeg anser, at løbet er kørt." SF's Martin Günter giver ikke Kulturfabrikken på Amager mange chancer for at overleve, efter at Socialdemokratiet i går indgik budgetforlig med de borgerlige partier. Kulturfabrikken er ikke nævnt i forligsteksten og dermed kommer der næppe flere støttekroner. Ifølge Kresten Thomsen, leder af kulturfabrikken, er der penge til fortsat drift indtil starten af næste år. Herefter må 25 kunstnere formentlig rydde deres atelierer og andre kulturinstitutioner bygge deres kulisser og lignende andetsteds. bym

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her