Læsetid: 2 min.

Kommercielt tv forgyldes

2. september 1999

Papir-radioer blev snydt af deltagerne i kabel-afstemning, men kommercielt tv blev den store vinder

Vinderne i Tele Danmarks brugerafstemning om kabel-tv blev offentliggjort i går og bliver som ventet de store kommercielle, danske tv-stationer. TV3, 3+ og TvDanmark 1 har fået massiv opbakning og er dermed sikret indtægter fra danske seere på samlet ca. 500 mio. kr. til næste år - altså mere end TV2 for øjeblikket modtager i licensmidler.
Brugerafstemningen blev et nederlag for de ikke-eksisterende radio/tv-stationer, der er gået til valg bakket op af massive reklamekampagner for at score en hurtig gevinst på programmer med kendte navne.
I toppen af radiovalget ligger Radio Voice, Sky Radio, The Voice Pop og Radio 2. De fire stationer koster tilsammen hver husstand ca. fem kroner om måneden, og derfor bliver det antagelig de dem, der kommer med på Tele Danmarks kabelnet.
For at undgå voldsomme prisstigninger har Tele Danmark nemlig indført en prisgrænse for radio på fem kr. pr. husstand månedligt, og dermed bliver der ved de kommende ugers forhandlinger om det endelige indhold af kabelpakkerne særdeles hårdt pres på radiostationer længere nede på listen. Hans Morten Rubins meget omtalte og forannoncerede buket af kändis-radiostationer figurerer ret langt nede på listen.
Michael Juul Sørensens Evergreens er nummer 13, Lars Klingert nummer 18, Anette Heick nr. 19 og på 22. pladsen ligger Kim Sjøgren, og papirstationerne forventes dermed at være dømt ude i kulden af de ca. 41 pct. af brugerne, der har deltaget i afstemningen.
"Uden en afstemning ville Tele Danmark formentlig have sammensat en pakke, der ligner den man får nu," siger medieforsker Frands Mortensen, Århus Universitet, som ikke mener, at afstemningen kan kaldes en succes.
"Det er selvfølgelig rart for Tele Danmark at få bekræftet deres udbud med den rimeligt høje stemmeprocent, men det er en uheldig sideffekt ved den afstemning, at de kommercielle stationer nu kan opkræve 480 mio. årligt fra næste år. Det er et kæmpebeløb, både i kulturlivssammenhæng og også tv-sammenhæng," siger Frands Mortensen.

Kraftig kritik
Brugerafstemningen blev kraftigt kritiseret efter sin debut i 1997, men fik trods løfter om ændringer dengang sit comeback i 1999 med mange af de samme fejl og mangler som debutanten. Med mindre den tekniske udvikling overhaler indenom, kan vi vente en lignende afstemning i 2001. Dog ikke hvis det står til Frands Mortensen:
"Afstemningen er skandaløs, og problemet er, at kabel-tv området vantrives i Forskningsministeriet. Det burde ligge i Kulturministeriet," siger han.
Øvrige sikre tv-stationer er TV4, CNN, BBC Prime, TV2 Norge, MTV, Cartoon Network/TNT Classic Movies, TV6/Playboy TV, RTL, TV5 samt Ønskekanal 2.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her