Læsetid: 3 min.

Til kulturkamp for danskheden

7. september 1999

Ny 'pæn' dansk forening tilbagekalder idégrundlag. Det handlede 'for meget' om modstand mod Islam

Den nystiftede forening 'Dansk Kultur' har svært ved at finde ud af, om den først og fremmest ser sig selv som modstander af Islam og de kulturer, som flygtninge og indvandrere bringer med sig.
Således måtte en af foreningens initiativtagere og nu valgte bestyrelsesmedlemmer, Alex Andersen, forud for foreningens stiftende generalforsamling i søndags tilbagekalde et indlæg, han lørdag sendte til B.T. og Information om "foreningens baggrund og holdninger".
I det nu tilbagekaldte indlæg hedder det: "Der indvandrer fortsat 5-10.000 personer om året. Det danske samfund er på kun 30 år er blevet tydeligt påvirket af denne indvandring, og vil om 30 år vil være et helt andet samfund. Denne påvirkning er markant muslimsk og spørgsmålet er, om det er det, befolkningen vil?"
Alex Andersen fortsætter:
"Spørgsmålet er, om vores godhed og tolerance ikke nu har nærmet sig en grænse der er tæt på tossegodhed, og om vore tolerance ikke er blevet en overtolerance - er kommet til grænse, hvor vi egentlig som kultur og samfund burde være imod. Dette gælder ikke mindst det islamiske kvindesyn."
Alex Andersen fastslog om formålet med 'Dansk Kultur':
"Foreningens ønske at blive et talerør for den almindelige danskers mening. Og f.eks. få afklaret, om politikere og befolkningen overhovedet er enig i, om denne store indvandring og hastige samfundsforandring skal fortsætte."
At Alex Andersen søndag ønskede at trække sit indlæg tilbage, begrunder han med, at de øvrige foreningsstiftere fandt, at det "indeholdt for meget om Islam og for lidt om kultur."
Uanset tilbagetrækningen var det imidlertid indlæggets synspunkter, den nyvalgte bestyrelse for 'Dansk Kultur' kredsede om, da den i går præsenterede sig.
Bestyrelsen erklærede sig som tilhænger af en folkeafstemning om flygtninge-og indvandrerpolitiken - et punkt, som også Dansk Folkeparti har på programmet.
Formanden for 'Dansk Kultur', sognepræst Rolf Slot-Henriksen, der ellers ønsker at lægge afstand til partier og organisationer på højrefløjen, forklarer: "Danske politikere hører ikke efter, hvad befolkningen siger. Det skaber en trykkoger-effekt."

Imod personer
Om forskellen mellem 'Dansk Kultur' og Den Danske Forening siger bestyrelsesmedlem Frans Mikkelsen:
"Den Danske Forening er kommet til at fremstå som imod de fremmede som personer."
- Hvilke råd vil I give politikerne?
"De skal sætte sig bedre ind i kulturforskelle. Nogle grupper modsiger vore kulturnormer. Vi skal ikke uhæmmet give efter. Det har nogle politikere gjort. Der er en træghed. Der går nogen tid, inden politikerne siger noget andet, eller folk vælger nogle andre politikere," siger bestyrelsesmedlem Åse Clausen Bjerg
Om en folkeafstemning tilføjer Alex Andersen - denne gang uden at de øvrige bestyrelsesmedlemmer korrekser ham: "Man skal lytte noget mere til folket, for så kan det ikke fortsætte, som det kører nu."
Integrationspolitikken får disse ord med på vejen fra Åse Clausen Bjerg: "Den kan virke som vold mod de fremmede. Det er derfor, andengenerations indvandrerne står splittede. Det er synd for dem også."
Formand Rolf Slot-Henriksen har tidligere i Information fremhævet 'Dansk Kultur som "en forening for pæne mennesker".
Foreningen har nu 200 medlemmer. Og håber på mere end en fordobling inden jul "og 5.000 i løbet af næste år".
Bestyrelsen lægger vægt på, at arbejdet skal foregå "på det jævne, på det jævne."

Som grød i bakkerne
Sin egen baggrund beskriver Slot-Henriksen således:
"Bredballe er ikke bare tre huse. Det er Danmarks største parcelhuskvarter, husene ligger som en grød ned over bakkerne."
Som håndgribelige intiativer vil Dansk Kultur "uddele priser til de, som gør en særlig indsats for dansk kultur". Foreningen vil endvidere oprette et nævn, "der kan gribe ind, når dansk kultur tilsidesættes." Og, tilføjer Slot-Henriksen, "nævnet vil selvsagt ikke få juridisk magt, men folkelig og etisk vægt."
Næstformanden, Preben Breds, ser dystert på danskhedens stilling: "De unge danskere har ikke noget kulturelt immunsystem. Det kan komme til at betyde undergangen for dansk kultur, den danske nation, det danske folk."
Blandt 'Dansk Kulturs' kommende modforholdsregler fremhæver foreningen:
"Som en begyndelse vil vi søge før jul at udgive et hæfte med sange, salmer, traditioner, lege og skikke til advent, jul og Helligtrekonger."

Fakta - Det er mad - det er dansk!
I sin skriftlige præsentation tegner 'Dansk Kultur' blandt andet dette billede af danskheden:
"Al mad er ren for os: svin, ko, hare, rejer og røde pølser eller kylling, medmindre den har salmonella. Det er dansk kultur! For os er alle lige: kvinder og mænd, troende og ateister, for alle er skabt lige af Gud. Også alle dyr er lige. Hunden, grisen, kaninen og katten er lige så god som hønen eller kalkunen. Vi elsker hunde og katte, for hunden er trofast, og katten er kælen og afslappet ligesom Garfield. Hunden er vores bedste ven."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her