Læsetid: 2 min.

Kvartet, klaver og kærlighed

21. september 1999

Vikram Seths anden roman på dansk, 'Den eneste Musik', er en meget europæisk fortælling om musikalske og ægteskabelige forviklinger

NY BOG
Vikram Seth har skrevet den store indiske roman, En passende ung Mand, og den perfekte californiske vers-fortælling, The Golden Gate, som ikke er oversat til dansk. Den eneste Musik opsøger den europæiske kulturs perler: Byerne - London, Wien og Venedig, og musikken - Bach, Vivaldi, Mozart, Haydn og Schubert.
Musikeren Michael er søn af en slagter i Rochdale i det nordlige England. Han hjælpes frem af mrs. Formby, en venlig og musikalsk nabo, der låner ham en vidunderlig violin. Han klarer sig, studerer i Manchester og Wien og bliver medlem af en højt estimeret strygekvartet. Kvartetten er hans familie, violinen hans elskede. Indtil hans ungdoms kæreste Julie træder ind på scenen efter ti års fravær.
I hans liv er der ikke sket de store ting. Han besøger sin far, sin tante og mrs. Formby i den nordlige provins et par gange om året og har dårlig samvittighed over, at det ikke er oftere. Han øver, optræder og skændes med sine med-musikere i kvartetten: Helen og Piers er søskende. Hun er på jagt efter Michael, Piers er bøsse, og kvartettens fjerde medlem, Billy, er en overvægtig og tænksom familiefar. "Vores forhold er et umage firepersoners ægteskab med seks forbindelser, som alle på et hvilket som helst tidspunkt kan være hjertelige eller neutrale eller anspændte." Skildringen af kvartettens samliv og samspil er meget underholdende.

Musik med ord
Julie derimod er blevet gift og har en syv-årig søn. Hun er pianist og har ikke naturlig adkomst til kvartetten. Desuden bærer hun på en hemmelighed, som kan være en overraskelse langt hen i romanen, hvis læseren undlader at læse forordet (som er efterord i den engelske udgave).
Første del af romanen arbejder sig op til et pænt crescendo. De elskende genforenes og fugerer til Venedig af alle steder. Skildringen af parrets op- og nedture mellem pladser, gondoler og stinkende kanaler er tæt på det banale men dog behagelig læsning. Seth er meget kultiveret, og indimellem skriver han med en magisk enkelhed. Som i slutningen af romanen, der med sine 352 sider er lidt for lang i modsætning til En passende ung Mand på mere end 1.300 sider. Undervejs i læsningen er det til tider svært at fastholde sympatien for den eftertragtede, surmulende hovedperson, eller interessen for den skitse-agtige Julie - smuk, blid, musikalsk og hustru til en bankmand.
Romanens egentlige ærinde er at skrive musik med ord og indkredse den klassiske musiks koryfæer, hovedstæder, instrumenter og glæder. Seth trækker lidt for tydelige paralleller mellem en elsket violin og en elsket kvinde, instrumenternes og personernes stemning, en fuga og et kærlighedsforløb. Han er endnu bedre til musik end til kærlighed og sendte denne læser på jagt efter de værker, der er romanens ledemotiver. Nogen dårlig ordkunstner er Seth aldrig, og oversættelsens gammeldags sprogtone ved Mogens Wenzel Andreasen fremmaner smukt fortællingens sanselige, lidt dovne atmosfære.

*Vikram Seth: Den eneste Musik. Roman. Oversat af Mogens Wenzel Andreasen. 352 s. 279 kr. Cicero. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu