Læsetid: 1 min.

Kvinder og mus skal undersøges grundigt

15. september 1999

Kvinder bliver mere syge af at arbejde med IT end mænd, og det skal en tre-årig undersøgelse finde forklaringer på

Kvinder må i højere grad end mænd døje med museskader, tennisalbuer og andre IT-skavanker, viser undersøgelser foretaget af Arbejdsmiljøinstituttet og EDB-fagets fagforening Prosa.
Det er kvinder eller folk med meget overarbejde, der hyppigst klager over smerter, erfarer Eva Birch Christensen, faglig sekretær i Prosa.
"En af grundene kan være, at kvinder er hurtigere til at klage eller indrømme, at det gør ondt. En anden at kvinder stadig har betydelig mere dobbeltarbejde," siger hun.
Eva Birch Christensen mener, at det trods relativt ligeværd på arbejdspladsen stadig mest er kvinden, der tager hjem og vasker op, mens manden kaster sig foran fjernsynet.
En tredie grund kan være, at kvinden har mere skærmbundet arbejde end manden, der til gengæld går mere til møder, men ingen ved det.
Det skal en undersøgelse, foretaget af Arbejdsmiljøinstituttet, nu råde bod på. 300 unge nyuddannede kvindelige datamatikere skal sammenlignes med lige så mange mandlige ditto.
Tidligere skadelige påvirkninger, fritid og sociale forhold vil være lige så meget i fokus som de konkrete arbejdsfunktioner, når kvinderne igennem tre år skal under lup.
Eva Birch Christensen, Prosa, håber på, at undersøgelsen, der er en del af en større generel undersøgelse af IT-skader, vil gøre det muligt for EDB-folk at få erstatning for museskader, der endnu ikke er anerkendt som arbejdsskader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her