Læsetid: 1 min.

For lidt pres på Rusland

28. september 1999

Europarådet bør lægge større pres på Rusland, mener ekspert i russisk indenrigspolitik. Men eksklusion løser intet, siger danske politikere

"Det er på tide, at Europarådet taler med store bogstaver over for Rusland."
Det siger Märta-Lisa Magnusson, lektor ved Syddansk Universitet, Esbjerg. Hun mener, at Europarådet bør holde en høj standard for ikke at undergrave rådets autoritet.
Rådets 41 medlemsstater har bl.a. forpligtet sig til at overholde menneskerettighederne. Den forpligtelse bevæger Ruslands sig på kanten af i de øjeblikkelige angreb på tjetjensk territorium.
Rusland blev optaget i Europarådet i 1996 på et tidspunkt, hvor russerne optrappede krigsførelsen i Tjetjenien.: "Det var yderst uhensigtsmæssigt at optage Rusland på det tidspunkt. Det var et forkert signal at sende. Man tog med fløjshandsker på Rusland for ikke at ødelægge Jeltsins chance for at blive genvalgt," siger Märta-Lisa Magnusson.

Prestigetab
Hun mener, at skarpe trusler om eksklusion af Europarådet vil have en effekt på Rusland, fordi det vil være et stort prestigetab at blive smidt ud af det pæne selskab.
Henning Gjellerod (S), formand for den danske delegation i Europarådet, talte i sin tid varmt for Ruslands optagelse i Europarådet. Han erkender, at Rusland ikke lever op til sine forpligtelser. Men fastholder, at det er lettere at påvirke Rusland i en demokratisk retning, så længe det sidder i Europarådet.
Gjellerod tillægger Kosovokrigen en stor del af skylden for, at Europarådet endnu ikke har taget affære.
"Der ligger en tung Kosovodyne hen over det hele. Russerne bruger Nato's indgriben i Kosovokonflikten som et argument for, at de kan blande sig i Tjetjenien," siger formanden.
De konservatives repræsentant i Europarådet, Per Stig Møller, mener heller ikke, at det nytter at smide Rusland ud af Europrarådet.
"Det klogeste er at knytte Rusland til resten af Europa. Kunststykket er at undgå at skubbe Rusland fra os og samtidig forhindre de forbrydelser, der sker i Tjetjenien," siger Per Stig Møller.
Han mener til gengæld, at EU hurtigst muligt må tage over og drøfte de handelsaftaler, Rusland har med EU.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu