MD Foods nægter at sælge snart nedlagt mejeri til en gruppe øko-landmænd på Vestsjælland - selvom koncernen er blevet pålagt at sælge mejerier til konkurrenter
En gruppe økologiske landmænd står sammen med lokale kræfter klar til at overtage Englevaad Mejeri ved Jyderup, når MD Foods lukker mejeriet om to uger.
Men MD-koncernen vil ikke sælge - på trods af at Konkurrencerådet har pålagt den dominerende koncern at frasælge mejerikapacitet til konkurrenter.
"Det vil være tåbeligt, hvis vi skal opføre et nyt mejeri 300 meter ved siden af, fremfor at udnytte det moderne produktionsanlæg på Englevaad Mejeri," siger borgmester i Tornved Kommune, Jens Stenbæk (V).
Kommunen er involveret i planerne om at etablere et nyt økologisk mejeri på egnen, og borgmesteren har været til møde i MD Foods om mulighederne for en overtagelse.
Men her var meldingen klar. MD Foods vil ikke sælge.
"Det er korrekt, at vi er blevet pålagt at frasælge mejeri-kapacitet, men jeg kan ikke forestille mig, at det bliver Englevaad," siger MD's formand Knud Erik Jensen til Information.
Dårlig undskyldning
Han begrunder afslaget med, at MD vil bruge bygningerne til fjernlager.
Den forklaring anser borgmester Jens Stenbæk for en dårlig undskyldning.
"MD ønsker tydeligvis ikke at lukke en konkurrent ind. At bruge et moderne mejerianlæg udelukkende til lager vil jo være en meget dårlig udnyttelse," siger borgmesteren.
Efter opkøbet af mejeriselskabet Kløver Mælk i foråret 1999 kom MD Foods til at sidde på over 90 procent af al dansk mælk.
Med sammenlægningen krævede Konkurrencerådet, at mejerikoncernen skulle frasælge funktionsdygtig mejerikapacitet på 180 mio. kg mælk årligt til mulige konkurrenter.
Derudover blev der sat en stopper for MD's tidligere praksis med at tinglyse nedlagte mejerier med klausuler om, at der ikke fremover må drives mejeridrift fra bygningerne.
Men nu skal MD i praksis efterleve kravet om at slække taget om markedet.
"Vi så helst, at MD solgte mejeriet, når der er købere, men ifølge aftalen kan vi ikke bestemme hvilke af deres mejerier, de vil sælge til konkurrenter," siger fuldmægtig Joan Frederiksen fra Konkurrencestyrelsen.
De fleste landmænd er bundet økonomisk til et mejeri. Så det er vanskeligt at overtage et MD-mejeri og finde nye leverandører hvor som helst i landet, påpeger Tornveds borgmester Jens Stenbæk, der selv er tidligere mælkeproducent og leverandør til MD Foods.
Grøde i økologien
Men netop på Vestsjælland er der grøde i økologien.
Tornved Kommune har sammen med to andre kommuner, lokale erhvervsråd og Vestsjællands Amt i længere tid arbejdet på et udviklingsprojekt. Det indbefatter økologisk mejeridrift og oprettelse af en ferskvareterminal.
Før sommerferien kom så meldingen fra MD Foods om, at Englevaad Mejeri med dets 80 medarbejdere skulle lukke den 3. oktober.
"Vi så straks muligheden for at kæde vores økologiske projekt sammen med en mulig overtagelse af mejeriet og udnytte medarbejdernes ekspertise. Men når der er mulige købere, så vil MD åbenbart ikke sælge," siger borgmester Jens Stenbæk.
Foreløbig er fire økologiske landmænd med i projektet, hvor de under mærket Åmose-mælk allerede er begyndt at få behandlet egen mælk på et andet sjællandsk mejeri.
Men de vil hellere have en produktion i Vestsjælland, som kan trække endnu flere økologiske landmænd til.
"Vi arbejder ufortrødent videre med planerne om at etablere et mejeri, men det er da vanvittigt, hvis vi skal investere i et nybyggeri ved siden af det nedlagte," siger Venstre-borgmesteren.