Læsetid: 3 min.

MD-monopol har let spil

23. september 1999

MD Foods er i sin gode ret til at undslå salg af nedlagt mejeri til økologer. Simpelthen fordi konkurrenceaftalen er for lempelig, mener ekspert i konkurrence-ret

Om MD Foods så kun kan få én krone for dem, så skal de sælge mejerier til konkurrenter.
Direktøren for Konkurrencestyrelsen, Finn Lauritzen, har en klippefast tro på, at mejerikoncernen MD Foods nok skal leve op til forårets aftale med styrelsen om at frasælge mejerianlæg i god stand, der kan behandle 180 millioner kg mælk årligt.
"Det er selvfølgelig en spændende situation, hvis ingen vil købe MD's mejerier. Men koncernen skal sælge, om det så er for én krone," fastslår Finn Lauritzen.
Han vil ikke forholde sig til den tanke, at der ingen købere er netop de steder i landet, hvor MD Foods vælger at udbyde mejerier.
Og det forstår lektor i konkurrence-ret Sune Troels Poulsen godt.
"Konkurrencestyrelsen kan intet stille op, hvis det ikke lykkes at sælge mejerikapacitet og dermed få skabt den øgede konkurrence på mælkemarkedet, som er hensigten med aftalen," siger Sune Troels Poulsen, Aarhus Universitet.

Salg uden køber
Han vurderer konkurrenceaftalen som yderst lempelig for MD Foods, fordi selskabet kan vælge at sætte mejerier til salg efter selskabets egne strategiske interesser. Og dermed reelt spekulere i, hvor der ingen købere er.
"Dermed ikke sagt, at MD gør det. Men muligheden og mistanken er der," siger Sune Troels Poulsen.
Mejerikoncernen har netop afslået at sælge Englevaad Mejeri i Vestsjælland til en gruppe økologiske landmænd, selvom mejeriet lukker den 2. oktober.
Det har fået SF's fødevareordfører Jørn Jespersen til at beskylde MD Foods for at gøre grin med konkurrrencemyndighederne dermed erhvervsminister Pia Gjellerup.
"MD Foods vil åbenbart gerne sælge mejerier, men bare ikke, hvor der er købere," siger Jørn Jespersen.
Men erhvervsminister Pia Gjellerup pointerer, ifølge Ritzau, at MD Foods ikke overtræder nogle formelle punkter i aftalen med Konkurrencestyrelsen. Den blev indgået i foråret, da koncernen opslugte konkurrenten Kløver Mælk og dermed kom til at sidde på 90 procent af al dansk mælk.
"Det er ikke en overtrædelse af aftalen, da de ikke har overtrådt tidsfristen for frasalg. Men jeg undrer mig over, at MD ikke er mere lydhør, når der kommer nogen og byder på et mejeri i drift," siger Pia Gjellerup.
Så længe tidsfristen ikke er overskredet, vil hun ikke foretage sig noget, siger hun.

Ingen konkurrence
Som beskrevet i gårsdagens Information er slagterifusionen Danish Crown underlagt samme krav om at frasælge slagterikapacitet til konkurrenter. Eneste forskel er, at kravet er stillet af EU.
Danish Crown har allerede sat et nedlagt slagteri i Allingåbro til salg. Men heller ikke her er der nogen købere.
Til gengæld er der interesserede købere til selskabets slagteri på Samsø, som lukker den 15. oktober. Men netop det slagteri har Danish Crown ikke til salg - i hvert fald ikke til en pris, hvor fortsat slagteridrift kan betale sig.
Resultatet kan blive, at nok opfylder Danish Crown og MD Foods formelt set kravene om frasalg, men er der ingen køber skabes ikke den øgede konkurrence, som var konkurrencemyndighedernes hensigt, da de stillede krav ved de to fusioner, mener eksperten i konkurrence-ret Sune Troels Poulsen.
"Og det kan myndighederne ikke gøre noget ved, for man kan kun stille krav én gang ved en fusion. Virker midlerne ikke, er der intet at gøre ved det," siger han.
Tilbage er Konkurrencestyrelsens overvågning af, om selskaberne misbruger deres dominerende stilling ved eksempelvis at sætte priserne på deres varer kunstigt højt.
"Men den danske konkurrencelov har vist sig ikke at kunne dæmme op for den slags. Simpelthen fordi det næsten er umuligt at bevise, hvorfor en pris netop er sat, som den er," siger Sune Troels Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her