Læsetid: 4 min.

Messe for de liberale

27. september 1999

Al debat på Venstres landsmøde druknede i enighed, efter at formand Fogh i sin tale kvalte al tilløb til kritik. Først under søndagens politiske debat knurrede de unge løver en smule

V-landsmøde
Venstres landsmøde i Odense var den direkte modsætning til Fremskridtspartiets, der blev holdt et andet sted i samme by: Totalt blottet for drama og domineret af streng partidisciplin, der resulterede i øredøvende enighed frem for debat.
Da formand Anders Fogh Rasmussen lørdag formiddag trådte frem på talerstolen og forsikrede forsamlingen om, at skattestop kun er første skridt - der skal efterfølges af en gradvis nedsættelse af skatteniveauet og tid - forstummede selv de unge løver.
Kun formanden for Venstres Ungdom, Peter Christensen, vovede at lukke lidt galde ud under gårsdagens politiske debat.
"Det er ikke nok, at Venstre kun kommer med realitetsmeldinger uden langsigtede visioner. Befolkningen har et inderligt håb om lavere skatter. Man kan ikke rigtigt tro det. Men håbet lever i det små. Det håb må vi ikke tage fra folk," sagde han fra den New Labour-inspirerede scene, hvor den nye gennemsigtige talerstol fuldendte det stilrene værk.
"Jeg har bemærket, at Venstre har brugt England som inspiration. Venstre bør lade sig inspirere af Margaret Thatchers målbevidsthed og ærlighed. Da hun kom under pres for at lefle mere for vælgerne, sagde hun: 'You can turn if you wan't. This lady cannot be turned'," sagde Peter Christensen, mens en anden VU'er, Mikkel Krogslund, klagede over, at grænserne mellem partierne bliver mere og mere udviskede.
"Vi i Venstre hylder valgfrihed. Så lad os give vælgerne noget at vælge mellem," sagde han.
Herefter døde kritikken hen, og enigheden sænkede sig igen over kongrescentret.

Succeshistorierne
Også i lørdagens debat under overskriften "Velfærd og Valgfrihed" var meningerne langt fra delte. Succeshistorier fra kommuner med navne som Søllerød, Greve og Farum, der har forvandlet partiets slogans om, at "pengene skal følge borgeren" og "effektivisering via udlicitering" til praksis, blev krydret med velmenende skulderklap fra partifællerne. Og alle var enige: Her har vi beviset for, at Venstres politik ikke er asocial og økonomisk uansvarlig, som Socialdemokratiet og venstrefløjen hidtil har hævdet.
"Efter 15 år med Venstre ved roret har Farum landets højeste serviceniveau, en lav skat i forhold til serviceniveauet, pladsgaranti, et nyt plejehjem, hjemmecomputer til alle børn, en årlig tivolitur og 14 dage sydpå til alle ældre, ingen gæld og 700 millioner kroner på kontoen," sagde Peter Brixtofte, der smilende og vittigt endnu engang opremsede sin resultattavle for borgmesterkollegerne.
Og midlet til succesen: udlicitering, blev da også hyldet, som måden hvorpå Venstre skal vise befolkningen, at det ikke er et asocialt parti.
"I Danmark har vi defineret de unge, folk der skifter arbejde og ældre som svage. De betaler skat, og så får de pengene igen. Venstre skal definere de svage som de meget gamle, de syge og dem, der ikke kan skabe deres egen succes. Det er her, vi skal koncentrere indsatsen. Her skal vi vise Venstres sociale ansigt," sagde Flemming Oppfeldt, der er byrådsmedlem i Farum.
Det unge medlem af Folketinget Kristian Jensen var anderledes markant:
"Udbud og udlicitering er ikke et spørgsmål om ideologi eller politik, men om ledelse. Dem, der ikke tør udlicitere, er dårlige ledere," sagde han - måske med adresse til de mange Venstreborgmestre, der stadig tøver med at udlicitere især de bløde områder som plejehjem, hjemmepleje og børnehaver.
Også Søllerød og Greve Kommuner blev fremhævet som mønstereksempler på kommuner, som har udmøntet Venstres tanker om valgfrihed. En tanke som de delegerede også var rystende enige om.
"Jelved har kritiseret Venstres oplæg til valgfrihed. Hun tror åbenbart, at politikerne er bedre til at vælge, hvilken pasningsform, der er bedst for børn, end forældrene selv er. Selvfølgelig skal man respektere kommunernes budgetter, men når antallet af pladser er bestemt, skal forældrene selv have mulighed for at vælge, om de selv vil passe deres børn mod at få løn," sagde folketingsmedlemmet Rikke Hvilshøj. Der kom mange andre versioner af samme tanke.

V kan gøre det bedre
Udover sætninger, hvor ordene "udlicitering" og "valgfrihed" indgik, var den mest brugte sætning på landsmødet: "Kan vi ikke gøre det lidt bedre? - Jo, Venstre kan".
Sætningen blev brugt som en rød tråd gennem hele den én time lange tale, som Anders Fogh Rasmussen leverede som optakt til søndagens politiske debat:
"Statsministeren har det jo med at rejse rundt og stille sig selv spørgsmål. I kender sikkert alle klassikeren: 'Kan vi ikke gøre det lidt bedre?' Og med statsministeren vil jeg også stille spørgsmålet om bekæmpelse af vold og kriminalitet i Danmark: 'Kan vi ikke gøre det bedre?' Og svaret er: Jo, Venstre kan," sagde en meget selvsikker partiformand, mens han fra to enorme tv-skærme på hver side af podiet kiggede faderligt ud på sine liberale støtter.
Også partiets politiske ordfører, Ulla Tørnæs, brugte Poul Nyrups egne ord til at kritisere regeringens arbejde:
"Ingen skal være i tvivl om, at forudsætningen for, at det kan gøres bedre, er, at vi får en ny regering. Socialdemokratiet har med deres manglende vilje, deres mange løftebrud og deres manglende visioner netop vist, at de ikke har noget bud på, hvordan det kan gøres bedre," sagde hun og spillede med på Fogh Rasmussens genistreg: At gøre troværdighed til et emne i den valgkamp, der reelt startede i denne weekend.
Og når man fører valgkamp, dolker man ikke hinanden i ryggen. Så i stedet for heftig debat om det fornuftige i Venstres nye midtsøgende linie, trak kritikerne i land og satte deres lid til formandens løfte om, at det er den midtsøgende vej, der fører til statsministeriet.
"Løvebrøl er godt, men det er ikke lige meget, hvad der brøles. Formandens brøl om, at det er en misforståelse, at Venstre ikke vil sænke skatterne, var godt brølet," slog Leif Mikkelsen fra Silkeborg Kommune fast.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu