"I praksis klasker de sig på lårene og tænker: Konkurrencestyrelsen, de paptigre, dem drejer vi om en lillefinger."
Direktør Mogens Krohn, Øllingegaard Mejeri,
om MD's aftale med myndighederne
DER TALES meget om danskheden i disse tider. Ministre, partier og nye foreninger søger danskheden for at værne den og styrke den. Først og fremmest mod den trussel, som 'de fremmede' udgør mod den gode, gamle danskhed.
Til alle de brave mænd og kvinder, hvem danskheden for alvor ligger på sinde, skal herfra lyde et godt, praktisk og resultatorienteret råd: Brug lidt af krudtet på MD Foods.
Det lyder måske ikke så dansk - men MD skulle faktisk stå for Mejeriselskabet Danmark. Og danskejet er det såmænd også til en afveksling. Endnu da.
Noget ærkedansk er der over udspringet for dette store andelsmejeri. Det har sine rødder i den periode, hvor Danmark lagde grunden til positionen som rigt landbrugsland, hvor landet var skueplads for den store folkelige rejsning, hvor bønder læste og organiserede sig politisk, hvor demokratiet blev udbygget og danskheden fik nyt mæle og ny selvtillid.
DET FØRSTE andelsmejeri blev oprettet i 1882. De års store opfindelse i fødevareproduktionen var centrifugen, der var meget effektiv men for dyr til de enkelte gårde. Fordelene ved at gå sammen var derfor oplagte. Samtidig faldt kornpriserne og nye satsninger var nødvendige: Inden årtiet var forbi, var der oprettet knap 700 andelsmejerier.
De lå landet over som praktiske - og ofte smukke - symboler på fællesskabet og den nye fremgang. Det var svært at være i tvivl om danskheden i dette bondeland.
En del af projektet var en kamp for det gode produkt. Det var her, grunden blev lagt til den store respekt, der i det meste af det følgende århundrede stod om danske mejerivarer. Og landets mangefold kom også til udtryk i en rigdom af oste, der gav egnskulturen nyt indhold: Fra Maribo til Esrum, fra Svendbo til Humble, fra Havarti til Samsø. Ostene havde deres eget Danmarks-kort.
National romantik var det langt fra, når man kom bag facaden. Men det var et stykke Danmark, hvor en række af de bedste danske traditioner blev grundet og fremmet.
UDVIKLINGEN i de seneste årtier har med stor konsekvens fjernet andelsmejeri efter andelsmejeri. Det er blevet beklaget landet over tit og ofte - men koncentrationen har været ubønhørlig.
Efter mange års fusioner, opkøb og mejerilukninger blev kronen sat på værket i april i år, da MD Foods også opslugte den sidste store konkurrent: Kløver Mælk.
Hermed står Danmark med et stort foretagende, der kun tillader et par håndfulde småproducenter at leve
i små nicher på markedet. Når det gælder de produkter, der sælges i store mængder styrer MD Foods begivenhederne med så hård hånd, som kun det magtfuldkomne monopol kan.
Efterhånden som monopoliseringen har taget livet af mindre mejerier landet over, har MD Foods fået tinglyst klausuler om, at bygningerne ikke senere må bruges til mejeridrift. Denne særlige udgave af den brændte jords taktik skyldes, at det faktisk ikke økonomisk ville være så håbløst at få et mindre mejeri til at løbe rundt. Stordriftsfordelene i MD Foods gigantanlæg er ikke større, end at et veldrevet mindre mejeri godt kan være med, når det gælder effektivitet - og kvalitet.
DERFOR ER det så vigtigt for MD Foods at slå hjemlige konkurrenter ud med magtdemonstrationer af økonomisk eller anden art. Som Børsens Nyhedsmagasin konstaterede i sidste måned:
"MD's vej mod monopolet er en grum beretning, hvor ofrene taler om mafiametoder, magtmisbrug og sågar simpelt tyveri af konkurrenternes emballage."
Men har vi da ikke en lovgivning, som beskytter mod monopoler og kræver fri konkurrence?? Nej, ikke i praksis, må svaret være efter erfaringerne med MD Foods.
Konkurrencelovgivningen er rystende svag - og administreres til overflod på en facon, der giver frit spil for misbrug af en dominerende position.
Det seneste eksempel stod at læse på forsiden af Information i går: MD's lukningsprogram er nået til mejeriet i Englevaad ved Jyderup. Mejeriet med 80 medarbejdere skal lukkes den 3. oktober.
Men i Englevaad fattede man håb, da en gruppe af lokale landmænd og investorer kom frem med en plan om at overtage mejeriet og drive det videre med økologisk produktion.
NEJ, lyder svaret fra MD til tilbuddet om salgsforhandlinger om Englevaad Mejeri. Og det på trods af, at myndighederne og erhvervsminister Pia Gjellerup (S) - da MD i april fik has på Kløver - lovede at pålægge MD at sælge fem procent af sin produktionskapacitet til konkurrenter.
Med den arrogante afvisning af Englevaad-folkene har MD understreget, hvad kritikerne sagde allerede i april: Aftalen er intet værd. MD kan i praksis gøre, som de vil. Og myndighederne har ikke sikret sig sanktionsmuligheder i tide. Det er en skandale. Det er udansk virksomhed. mol