Læsetid: 3 min.

Missionærer i Valby

27. september 1999

Eurythmics var ikke, som størstedelen af fredagens publikum, indstillet på at genleve deres ungdom fra 80'erne

Koncert
Storskærmen fortalte, at Eurythmics var sponsoreret af worldonline.com, Valbyhallen var udsmykket med bannere for Greenpeace og Amnesty International. Opvarmningen stod Joy for, et band der blander techno-rock med verdensmusik. Reaktionen var enten total tavshed eller enkelte buh-råb, hvis publikum da ikke stod ude i foyeren og drak øl og spiste franske hotdogs.
Eurythmics er et af de bands, man glæder sig over er blevet gendannet. Men gruppen gav ikke udtryk for at ville genskabe ånden fra sidste årti, hvor de var et af verdens mest succesrige popbands. Snarere vil Annie Lennox og Dave Stewart bruge denne tur og deres ufattelige kredit hos publikum til det, der åbenbart har optaget dem på det seneste, at mane til eftertanke og ansvar for jordens miljø og undertrykte befolkninger. Alt sammen fint nok, mente de fleste blandt publikum, men bare ikke lige i aften. Nu skal vi more os, så kom ikke her med løftede pegefingre og ødelæg den gode stemning! Det er godt at se, at Lennox og Stewart har brugt de forgangne år til noget fornuftigt, hvilket deres trofaste fans åbenbart ikke har!

Hits i nye klæder
Men det kunne ikke ødelægge indtrykket af, at Eurythmics leverede en vellykket koncert, der nåede ud i alle hjørner. Turné-bandet havde det rutinerede overblik, uden at det gik ud over spilleglæden. Alle hits blev spillet, på nær Sex Crime (1984), men samtidig havde Eurythmics også modet til at fortolke de mest populære numre. Væk var den kølige distance og den til tider maskinagtige produktion, der var en del af gruppens udtryk i de hitproducerende år. Frem kom numre, hvor Annie Lennox fik mulighed for at folde sin imponerende stemme ud, der veksler mellem det blide og det farlige og giver hende en udstråling, så man får helt ondt af Roxettes Marie Fredriksson. Who´s That Girl begyndte i det akustiske hjørne og blev bygget op til en kontrolleret offensiv. Det samme med en af gruppens igennem tiden bedre præstationer, Thorn In My Side, som denne aften var overladt til Lennox, alt imens Stewart filmede bandet og publikum, så det på storskærmen så ud som en dogme-musikvideo.
Ellers understregede Stewart, at han er en af disse guitar-overmennesker, som tavs står i baggrunden og styrer slagets musikalske gang. Det ene øjeblik elektrisk popmusik, der frontalt angriber publikum, det næste en stille omgang akustisk. Og midt i koncerten blev scenen i Valbyhallens cementhelvede gjort mindre ved at et flygel og to projektører blev kørt ind på midten. Derefter afleverede Eurythmics i et lille tæt mellemspil bla. Would I Lie To You og Sisters Are Doin´ It For Themselves i rene rhythm´n´blues-udgaver, og viste, at nok er deres hits hvid popmusik, men rødderne fornægter sig ikke hos storbylapsen og den tynde hvide hertuginde.
Med et af Eurythmics mere kedelige hits, There Must Be An Angel (Playing With My Heart), kørte gruppen på rutinen og bevarede masken da aftenens største bifald blev høstet. Igennem hele koncerten jublede publikum massivt til det velkendte, men virkede samtidig ikke modtagelig for alt for grove løjer. Udover de akustiske udlægninger af de kendte numre kom det til flere udfordringer, da der blev givet prøver på Eurythmics' kommende album Peace. Singleudspillet I Saved The World Today er et stille, stemningsfuldt nummer, 17 Again virker også sikkert, selv om Lennox ikke ligefrem ligner en, der ønsker sig tilbage til teenage-årene. Peace Is Just A Word lød kraftfuld i sin afbalancerede vælde og lover godt for den kommende plade, der tilsyneladende ikke byder på hurtige hits eller deciderede nyskabelser. Men Eurythmics er stadig et levende bevis på, at der trods alt kom noget godt ud af 80´erne, hvis der er nogle der skulle være i tvivl om det.

*Euythmics. Valby Hallen, fredag. Albummet Peace udkommer 18. oktober og anmeldes her i avisen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her