Læsetid: 2 min.

Nissen vil vinde mediekamp fra Ørestad

1. september 1999

En udflytning til Ørestaden vil give os befrugtning og fleksibilitet, siger DR's generaldirektør

Kamppladsen
"Tv og radio står foran en digital revolution, der svarer til dengang, aviserne gik væk fra blysatsen."
Det siger Danmarks Radios generaldirektør Christian Nissen og forklarer de
omvæltninger, han ser for-ude:
"Tv/radio, telefon og computere har hidtil været adskilte teknologier. De vil smelte sammen. Forbrugeren vil kunne vælge mellem medietilbud på sin fjernsynsskærm, sin radio, på sin computer eller på den elektriske lommebog. I dag kommer tv og radio flydende i kanaler. Fremover vil folk kunne gå ind blandt hundreder af muligheder og vælge netop den slags program, de ønsker - uden at være bundet til kanaler."
Generaldirektøren ser sin egen institution som en lille brik i det store spil:
"Det var vist Venstres medieordfører Jens Rohde, der i Information kaldte DR en 'multimediemastodont'. Åh jo, vi har en omsætning på tre milliarder om året. Men det er ingenting i det store internationale billede, som forbrugerne vil kunne vælge frit fra. De stadigt voksende giganter har omsætninger, der er 30 gange så store. Og det er dem, vi skal konkurrere med i fremtiden."
Christian Nissen vil helst møde den udfordring fra én samlet radio- og tv-virksomhed i Ørestaden.
"Vi kan klare os uden at flytte, men det bliver sværere og ikke ret meget billigere."

Indsigt undervejs
Christian Nissen indrømmer, at valget af Ørestaden
ikke er resultatet af en logisk beslutningsproces:
"Det er forløbet helt anderledes end det, man lærer på universiteterne. Vi startede ikke med én stor masterplan. Vi har fået ny indsigt
undervejs. Det var en journalist - jeg husker ikke navnet - der ringede til mig og spurgte: Hvorfor ikke Ørestaden? Nogenlunde samtidig fik vi henvendelse fra Ørestadsselskabet, og det satte noget i gang."
Nissen håber i Ørestaden at opnå 'befrugtning' og 'fleksibilitet':
"Vi vil komme til at ligge lige i nærheden af Københavns Universitets humanistiske fakultet, af Rigsarkivet, IT-højskolen og den påtænkte forskerpark og andre videnstunge institutioner. Det er miljøer, som vi i vores omstilling til multimedial udvikling har behov for tættere kontakt til. Samtidig vil vi have en bygning, der ikke er lukket for offentligheden, men hvor stueetagen er åben for alle."

Nissens drøm
Sit ønske om fleksibilitet forklarer Christian Nissen således:
"Jeg har en - måske naiv - drøm om et stålskelet i otte etager, hvor en kran sætter rum-containere i og flytter rundt på dem, som der er behov for. Det nuværende tv-hus i Gyngemosen er alt for uniformeret. Det opfordrer slet ikke til fremtidens nødvendige samarbejde på kryds og tværs."
Christian Nissen ønsker også en Ørestads-medieby med "åbne grænser":
"Små nyetablerede medievirksomheder skal kunne etablere sig i 'væksthuse' i området og få lettere ved at udføre opgaver for DR, eller DR kan udleje lokaler til sådan nogle virksomheder. Der vil også være DR-medarbejdere, som forlader DR og slår sig ned i de omkringliggende væksthuse med kompetencer og idéer, der skal afprøves kommercielt - måske med DR som en vigtig kunde."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her