Læsetid: 5 min.

NYHEDSOVERBLIK

21. september 1999

*Raisa Gorbatjov er død
Raisa Gorbatjov er død 67 år efter længere tids kræftsygdom. Som præsidentfrue til Mikhail Gorbatjov havde Raisa Gorbatjov en enorm politisk indflydelse og hun var en af den tidligere Sovjet-leders nærmeste rådgivere. Veluddannet og velklædt blev Raisa Gorbatjov om nogen Vestens symbol på de nye tider i Sovjet - og høstede stor anerkendelse udenfor Sovjets grænser.

FN ankommer til en by i ruiner
*Svært bevæbnede multinationale styrker spredte sig mandag i en vifte ud over Østtimors hovedstad, Dili, og påbegyndte umiddelbart efter afvæbningen af de pro-indonesiske militser, der er ansvarlige for de seneste ugers grusomheder i det lille område.
Dili, der ligger i ruiner, var stille, da det første kontingent af FN-styrken fløj ind fra Australiens nordkyst.
Den australske øverstkommanderende for tropperne, generalmajor Peter Cosgrove, sagde, at han ikke havde mødt modstand, men beskrev situationen i den forhenværende portugisiske koloni som "risikabel."
Indonesiske soldater, der har støttet militsernes ødelæggelser og drabsfelttog stod vagt ved hovedvejen og større bygninger, da de internationale tropper begyndte at rykke ind.
Det er første gang siden uafhængigheden, at indonesisk militær har været konfronteret med bevæbnede udenlandske tropper på eget område, men der var ingen tegn på kontrontation.
Den multinationale styrke, som skal op på omkring 7.500 soldater fra mere end 20 lande, er sammensat af FN og har mandat til at bruge "alle nødvendige midler" til at standse drabene og bane vejen for humnanitær hjælp til i hundredtusindvis af flygtninge.

UCK får ny våbenfrist
*Den NATO-ledede fredsstyrke i Kosovo gav mandag morgen de albanske UCK-oprørere yderligere to døgn til at lade sig afvæbne.
UCK har slået sig i tøjret, fordi oprørerne ikke er tilfredse med KFOR's plan om at omdanne UCK til et mindre ubevæbnet civilforsvarskorps.
Ifølge den oprindelige aftale skulle UCK have været afvæbnet helt den 19. september.

Saudi Arabien støtte til oprørere
*De saudiarabiske myndigheder benægtede mandag beskyldninger fra Rusland om, at kongeriget giver finansiel støtte til muslimske oprørere i Kaukasus.
Det statslige nyhedsbureau i Saudi Arabien bragte en kommentar fra en embedsmand, der fastslog, at saudierne er modstandere af en enhver indblanding i andre landes indre forhold.
Russiske embedsmænd har nævnt en forbindelse mellem tjetjensk-støttede oprørere i Dagestan-området og flere islamiske lande, bl.a. Saudi Arabien.

Gravide misbrugere trues med tvang
*Gravide, der misbruger alkohol og stoffer, skal kunne tilbageholdes med tvang for at hindre skader på deres ufødte børn. Sundhedsminister Carsten Koch (S) er således positiv over for et længe næret ønske fra læger og behandlere om at sikre ufødte børns retsstilling.
"Jeg ser gerne en lov, der kan forhindre, at gravide misbrugere i behandling at genoptager deres misbrug. De skal skrive under på, at behandlerne har lov til at lukke dem inde, så de ikke kan komme ud og tage deres stoffer. Loven må strikkes sådan sammen, at vi kan sikre de ufødte børn bedre, end vi gør i øjeblikket," siger Carsten Koch til Ritzau.

Flere dræbt efter kampe i Kashmir
*Seks er blevet dræbt og ni såret under forskellige episoder i løbet af det seneste døgn i den indiske delstat Jammu og Kashmir, der hærges af stadige kampe mellem den indiske regering og forskellige separatist-bevægelser. Indien kontrollerer omkring 45 pct. af Jammu-Kashmir området, mens Pakistan har lige over en tredjedel og Kina bestemmer over resten. Omkring et dusin militante grupper udfordrer det indiske styre i Jammu og Kashmir.

Danskere afhøres om våben-smugleri
*Efter forhandlinger mellem indiske og danske embedsmænd har Danmark nu erklæret sig parat til at deltage i efterforskningen i en stor sag om våbensmugleri.
I flere år har indisk politi forsøgt at komme til bunds i en sag om smugleri og nedkastning af fire ton våben i Indien, men Danmark har stillet en række betingelser for at yde bistand - bl.a. at to danskere ikke risikerer at blive krævet udleveret til Indien.
De betingelser er Indien nu gået med til. Interpol har tidligere beklaget, at Danmark ikke har villet deltage i efterforskningen.

Gravide må vente på ligestillingsdom
*De kvinder, der ikke har fået fuld løn i sygdomsperioder under deres graviditet, må vente lidt endnu på en principiel afgørelse, der kan fastslå, om de kan få erstatning med tilbagevirkende kraft.
Sø- og Handelsretten havde afsat tirsdag og onsdag til domsforhandlingerne i en sag, hvor HK havde stævnet en virksomhed på vegne af en kvindelig ansat. Hun havde som gravid ikke modtaget samme løn under sygdom som sine kolleger, der var blevet syge af andre årsager.
Men virksomheden har accepteret stævningen og dermed erstatningskravet. Derfor kommer sagen ikke for retten og fører heller ikke til den klare dom, HK havde håbet på. Hidtil har dansk praksis været, at en række kvinder blot har modtaget sygedagpenge, hvis deres sygdom var graviditetsbetinget. Men med virkning fra den 4. juni blev den danske lovgivning ændret, så den nu følger en afgørelse fra EF-domstolen fra sidste efterår.

Scientologer anklaget for svindel
*Syv franske medlemmer af Scientology-kirken blev mandag stillet for en domstol i Frankrig, anklaget for svindel, Samtidig blev der på ny stillet krav om et forbud mod bevægelsens aktiviteter. Under den fire dage lange retssag vil de syv anklagede blive bedt om at gøre rede for påstået svindel i forbindelse med salg af kure, kurser og terapi i perioden 1987-1990.
Sagen bygger på 10 personers anmeldelser for 10 år siden. En af dem hævder at have betalt 150.000 franc (knap 170.000 kr) for en "renselseskur". De anklagede risikerer op til fem års fængsel, hvis de findes skyldige.

Advokat rejser tvivl om livstidsdom
*Advokat Bjørn Elmquist har henvendt sig til Den Særlige Klageret for at få sagen mod den morddømte læge Elisabeth Wæver rejst igen.
Bjørn Elmquist er forsvarer for den 45-årige læge, der i 1997 ved et nævningeting blev idømt fængsel på livstid for tredobbelt drab på en kvinde og hendes to små børn. Dommen blev senere stadfæstet af Højesteret.
Advokaten ønsker sagen genoptaget, fordi nye oplysninger ifølge ham taler for, at Elisabeth Wæver blev dømt på et forkert grundlag.

ATP rejser sag mod Den Danske Bank
*Arbejdsmarkedets Tillægs Pension (ATP) har som den første af de store offentlige pensionsfonde rejst erstatningskrav i Hafnia-sagen. Kravet om erstatning på 100 mio. kr., som ATP tabte i forbindelse med Hafnias krak i 1992, er rejst mod Den Danske Bank og Hafnias revisorer.
Beslutningen om at rejse krav om erstatning blev truffet på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i ATP mandag, efter at ATP's advokater nøje har gransket Sø- og Handelsrettens Hafnia-dom.

Krobal endte med voldsomme mén
*Hovedparten af gæsterne ved et krobal på Mosbjerg Kro i Sindal i Nordjylland blev syge med salmonella efter at have indtaget en kroplatte med roastbeef fra en slagter i Aalborg.
Kroballet, der var debutarrangement for kroens nye ejere, blev holdt lørdag d. 11. september, og to dage efter fik den lokale levnedsmiddelkontrol indberetning om, at noget var galt. Mindst 27 af de 36 gæster ved kroballet blev syge, og tre måtte indlægges - herunder kroejerens søn.
Samme dag blev mindst 24 gæster ved et svendegilde i Aalborg syge efter at have spist roastbeef fra den samme slagter i Aalborg. Kødet stammer fra et parti italiensk oksekød på 1.200 kg. Levnedsmiddelkontrollen i Aalborg vil ikke oplyse navnet på slagteren, men har tilbageholdt det tiloversblevne kød.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her