Læsetid: 2 min.

Nyrup: Krigen i Kosovo var i strid med folkeretten

13. september 1999

Behov for revision af folkeretten, siger Poul Nyrup Rasmussen og opfordrer til diskussion af, hvordan og hvornår Danmark kan deltage i indgreb som det i Kosovo

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen erkender nu åbent, at NATO-indgrebet i Kosovo var i strid med folkeretten og efterlyser diskussioner af, hvordan Danmark som medlem af NATO kan medvirke til indgreb i andre, tænkte konflikter.
"Hvis vi bare skulle have læst i folkeretten, så kunne vi ikke gribe ind i Kosovo, det ville være en krænkelse af landets suverænitet," siger Poul Nyrup Rasmussen.
Selv om der ikke var et erklæret grundlag for NATO-angrebet, så opfatter Poul Nyrup Rasmussen alligevel angrebet som legitimt. Der er derfor behov for en eller anden reform af folkeretten.
Poul Nyrup Rasmussen foreslår i en tale til den socialdemokratiske kongres i weekenden, at der skrives et ekstra kapitel ind i folkeretten
"Når vi har oplevet så mange eksempler på konflikter på Balkan i de seneste ti år, så skal der også et sted i den internationale folkeret drages nogle konklusioner. Vi skal deltage i debatten," siger Poul Nyrup Rasmussen til Information.
Problemet er, at der kan opstå nye situationer, hvor en leder i et land fordriver dele af sin befolkning i strid med menneskerettighederne.
"Det var enkelt at tage konsekvenserne i forhold til Kosovo, men man kan forestille sig masser af teoretiske muligheder, hvor det er mere kompliceret at afgøre, om man skal gå ind i en konflikt," siger Poul Nyrup Rasmussen.
Her henviser statsministeren til udtalelser fra FN's generalsekretær Kofi Annan til FN's Menneskerettighedskonvention i Geneve midt under konflikten i Kosovo. Her sagde generalsekretæren, at FN ikke kan tillade folkemord eller etnisk udrensning, selv om det finder sted bag en suveræn stats beskyttende grænser. I det tilfælde kan der ifølge generalsekretæren være grundlag for, at det internationale samfund griber ind, selv om det er i strid med fundamentet for FN, nemlig hensynet til medlemslandenes suverænitet.
"Vi skal tage konsekvenserne af FN-generalsekretærens klare udtalelser til FN's menneskerettighedskommission i Geneve tidligere på året. Der hvor vi ser klar undertrykkelse af menneskerettigheder, der hvor vi ser etnisk udrensning, der stiller det store krav til os at gå ind og forhindre magtmennesker i at gennemføre det de har mulighed for at gøre. Det mener jeg er et ansvar vi skal påtage os. Ikke som verdens politimand men i hvert fald i Europas baghave som i Kosovo, og som vi skal være parat til andre steder i Europa," siger statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Side 4: Tak, Nyrup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her