Læsetid: 2 min.

Østeuropas kvinder får flere tæv

22. september 1999

Markedsøkonomi og nationalt selvstyre i Øst- og Central-europa går hårdt ud over kvinderne. De får mindre magt, flere tæv og mere ulønnet arbejde

Kvinder i Østeuropa har fået mindre politisk indflydelse, mere ulønnet arbejde og får flere tæv efter Murens fald i 1989. Det viser en ny rapport fra UNICEF.
Under kommunismen lykkedes det ikke just at skabe ligestilling mellem kønnene. Men på grund af store investeringer i den sociale sektor, i sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet havde kvinder relativt gode muligheder for at uddanne sig, få arbejde og passet deres børn.
Resultaterne af den prioritering kan stadig ses i dag, ti år efter overgangen til markedsøkonomi og mere demokratiske styreformer:
Skellet mellem mænd og kvinder i Øst- og Centraleuropa og det tidligere Sovjetunionen er mindre end i mange andre lande på tilsvarende økonomisk stade.
Men. Men. Men. Disse gode forhold for regionens 200 millioner kvinder og piger er kommet under stærkt pres, advarer rapportens forfattere. Indførelsen af markeds-økonomi betyder, at kvinderne nu har langt højere arbejdsløshed og får meget lavere løn end mændene. På grund af nedskæringer på daginstitutionerne er det svært at få passet børn, og graviditets- og barselsvilkårene lider under en forringet sundhedstjeneste.
Samtidig bliver kvinderne i stigende grad udsat for vold.

Patriarkalske værdier
Rapportens forfattere hævder ligefrem, at genindførelsen af nationalt selvstyre og genoplivningen af kulturelle traditioner og dermed patriarkalske værdier fra tiden før kommunismen, truer med at forstumme kvinderne, snarere end at frigøre dem.
Kvinders politiske indflydelse har eksempelvis ændret sig radikalt. I 1984 var 31 procent af palamentarikerne i Sovjetunionen kvinder - den højeste repræsentation af kvinder i hele verden.
Ved kvotesystemets ophør og indførelsen af frie valg faldt kvindernes repræsentation til 16 procent med et slag. Og i dag har kvinderne ti procent af parlamentets sæder i Rusland, fem procent i Hviderusland og en procent i Kirgisien.
På hjemmefronten ser det heller ikke for godt ud. Lige som i Vest har kvinderne i Øst hovedansvaret for hjem og børn - ud over deres lønnede arbejde. Men dobbelt-arbejdet hviler tungere på østkvindernes skuldre. Rapporten viser, at kvinder i Øst- og Centraleuropa gennemsnitligt arbejder 70 timer om ugen, dvs 15 timer mere end kvinder i Vest.

Brækkede næser
Ifølge rapporten tyder adskillige undersøgelser på, at kvinder får flere tæv. Den økonomiske krise, der fulgte i hælene på overgangen til markedsøkonomi, betyder, at det er blevet vanskeligere for kvinderne at undgå vold i hjemmet og på arbejdspladsen.
Ganske enkelt fordi kvinderne har sværere ved at få eller skifte lønarbejde og bliver bundet til deres partnere i et økonomisk afhængighedsforhold. Og fordi boligmanglen tvinger mange par til at fortsætte med at dele hjem efter skilsmissen.
En undersøgelse i Moskva viste således, at flere end hver tredje fraskilte kvinde havde fået tæv af sin mand. I Aserbajdsjan viste en tilsvarende undersøgelse, at 26 procent kvinder har fået tæv af deres ægtemand. Men her regnes alle former for ægteskabelig vold for en privat sag og er derfor lovlig.
Hustruvold er kun forbudt ved lov i Armenien, Bulgarien og Georgien, og generelt langt mere lempelig - hvis man kan sige det sådan - i regionens 24 andre lande. I Slovenien er ægteskabelig vold eksempelvis lovlig, hvis der kun er tale om lette skader - hvorunder hører brækkede næser og ribben, letter kvæstelser og smadrede tænder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu