Læsetid: 2 min.

Omflakkende tele-dele

2. september 1999

Brugerafstemningen en konsekvens af et samspilssramt dansk kabel-tv

Tv-tour
"Skandaløst," siger medieforsker Frands Mortensen om det faktum, at kommercielle tv-stationer via brugerafstemningen modtager en indirekte licens, der overstiger licensmidlerne til TV2.
Formanden for Forenede Danske Antenneanlæg, Viggo Bækgaard, er stærkt utilfreds med forårets aftale mellem TV3 og 3+, og hverken hos kulturpolitiske ordførere eller i Forskningsministeriet - der har udstedt den bekendtgørelse, afstemningen er baseret på - spores der stolthed.
Afstemningen er enestående af sin art i verden og giver tv- og radiostationer - både fupstationer og ægte - mulighed for at tjene beløb på kabel-tv og radio, der langt overstiger, hvad man kan kradse hjem på lignende produkter i udlandet.
Spørgsmålet om, hvorfor vi overhovedet har afstemning med den aktuelle udformning i Danmark, melder sig naturligt.
Ifølge Venstres kulturpolitiske ordfører Ester Larsen skyldes det en "undladelsessynd i Forskningsministeriet."
"Problemet er, at politikerne hverken kan eller vil forstå det her," siger formanden for Forenede Danske Antenneanlæg, Viggo Bækgaard.

Under fire ministre
Spørger man medieforsker Frands Mortensen, ligger årsagen til miseren i, at kabel-tv området helt tilbage i H. P. Clausens ministertid blev hjemløst og aldrig har fundet sit rigtige hjem.
"H. P. Clausen fik lagt dele af Trafik- og Kulturministeret sammen, og det, han tog fra Kulturministeriet, var teleområdet, fordi der var en fordel i at have en samordning mellem tele- og tv-politikken," forklarer Frands Mortensen. "Da H. P. Clausen blev flyttet over for at redde Trafikministeriet, tog han tv-delen af Kulturministeriet med sig. Det var for at holde sammen på telesiden og tv-siden."
"Da han blev sparket over i Justitsministeriet for at redde Ninn Hansen, kunne han ikke tage det med længere. Lise Østergaard blev Trafikminister og man smed tv-delen ud og lavede Kommunikationsministeriet, som Rechendorff var chef for. Der lå det lidt, og først senere fik man det flyttet tilbage til Kulturministeriet."
"Ved den forrige regeringsomdannelse var det aftalt, at hele tele-delen skulle tilbage til Kulturministeriet. Lokalerne var ovenikøbet reserveret. Men under den sidste nats forhandlinger forlangte Frank Jensen et større ansvarområde, og han fik så hele teledelen og den nationale IT-politik med," fortsætter Frands Mortensen.
Under hele fire ministre har kabel-tv området ligget i Forskningsministeriet. Efter brugerafstemningens debut i 97 lovede daværende forskningsminister Jytte Hilden, at der skulle nedsættes et udvalg, som skulle kulegrave området og finde en bedre model. Men så kom Jan Trøjborg til, og han ville hellere have en redegørelse for de tekniske perspektiver.

Komplet latterligt
I foråret 1999 blev brugerafstemningen udskudt i seks måneder, mens en tværministeriel gruppe - bestående af Kulturministeriet, Forskningsministeriet og Telestyrelsen - opstillede de fire modeller, der førte til ændringen af bekendtgørelsen om brugerafstemning i marts i år.
Tele Danmark fik forhandlingsret og antenneforeningerne fik egne afstemninger, men det har ikke standset den brede kritik af afstemningsformen.
"Den er komplet latterlig," siger f.eks. Søren Søndergaard fra Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her