Læsetid: 5 min.

Overblik

29. september 1999

50.000 på flugt fra russiske bomber
*Op mod 50.000 tjetjenere er i de seneste dage flygtet fra hovedstaden Grosnij til naborepublikken Ingusjetien, og en risiko for en humanitær katastrofe breder sig. Tirsdag angreb russiske krigsfly på ny olieraffinaderier og formodede baser for militante muslimer.
Ingusjetiske ledere appellerede tirsdag om international humanitær hjælp fra blandt andet FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, for at hjælpe de mange flygtninge. Selv er den lille kaukasiske republik ikke i stand til at klare den store strøm af flygtninge.
Leder og artikel på forsiden

KFOR anholder serbiske militsfolk
*Franske KFOR-tropper i Kosovo har anholdt adskillige personer i forbindelse med fundet af en massegrav med 28 lig i byen Kosovska Mitrovica i det nordlige Kosovo, oplyste kilder tirsdag.
Mindst fire personer er ifølge kilderne anholdt, mens en femte, der mistænkes for at have overværet forbrydelsen, vil blive afhørt i sagen.
Anholdelserne kom efter, at der var iværksat en undersøgelse 23 personers forsvinden. De 23 mennesker forsvandt, efter at en halvmilitær serbisk enhed hærgede Kosovska Mitrovicas gader den 14. april. De savnede 23 mennesker menes at være blandt de døde i massegraven, men kun syv af de 28 lig er identificeret.

Schröder lover Østtyskland støtte
*Den tyske forbundskansler Gerhard Schröder lovede i går øget økonomisk støtte til Østtyskland for at få sat gang i den økonomiske vækst.
Ti år efter murens er den østtyske økonomi fortsat i bund og utilfredsheden blandt folk er stor - ikke mindst med kansler Schröder og hans socialdemokrati , der ikke har formået at indfri forventningerne.
"Genopbygningen af Østtyskland gør fremskridt, men hjælpen skal gøres mere effektiv," sagde Schröder i går ifølge Reuters.

Tele Danmark er fortsat for dyr
*Tele Danmark tager fortsat for høje takster for at transmittere telefonsamtaler for konkurrenterne på tele-markedet.
Det mener Telestyrelsen, der tirsdag bad selskabet om at sænke de såkaldte samtrafiktakster med mellem 15 og 35 pct. med virkning fra den 1. oktober.
Tele Danmark sænkede taksterne allerede den 15. august med op til 15 pct., men det mener Telestyrelsen ikke er nok. Prissænkningen over for kunder som bl.a. det svenske selskab Telia, skulle have være dobbelt så stor for at matche prisniveauet i andre EU-lande.

Fogh revser erhvervslivet
*Venstres formand Anders Fogh Rasmussen beskyldte i går erhverslivet for at have ladt de borgerlige i stikken under sidste valgkamp. Erhvervslivet burde have blandet sig i debatten om de dårlige udsigter for betalingsbalancen,der efter valget førte til regeringens uvarslede økonomiske indgreb med pinsepakken. "Der var larmende tavshed fra hele kleresiet af erhvervsorganisationer og sekretariater. Der var ingen, der skulle have noget i klemme. Der var fuldstændig tavshed. Jeg synes, det er et demokratisk problem, at der ikke er fuld åbenhed i sådan en situation," lød Fogh Rasmussens bebrejdelse.

SiD kræver den 6. ferieuge
*Meldingerne fra SiD's medlemmer i afdelingerne landet over er klare, og det tog fagforeningens repræsentantskab til efterretning, da det tirsdag udtog de gennemgående krav fra medlemmernes ønsker til de forestående overenskomstforhandlinger. "Der er ingen tvivl om, at vores medlemmer nu forventer, at vi får gennemført den 6. ferieuge som en overenskomstmæssig overbygning til ferielovens bestemmelser om fem ugers ferie," siger SiD's formand, Poul Erik Skov Christensen, i en kommentar til medlemmernes ønsker. Udover kravet om en sjette ferieuge, vil SiD rejse krav om at den ugentlige arbejdstid nedsættes til 35 timer.

Giftig bundmaling forbydes
*Fra nytår bliver det forbudt skibe under 25 meter at bruge bundmaling med indhold af giftstofferne diuron og irgarol. Samtidig forbydes det helt at bruge de såkaldte biocider til fritidsbåde, der overvejende bruges til sejlads i ferskvand, fremgår det af en ny bekendtgørelse fra Miljøministeriet. Århus Amt slog i 1997 alarm, da man i undersøgelser havde fundet det algedræbende irgarol i vandet i lystbådehavne i koncentrationer 2.300 gange over den lovlige grænseværdi.
I forbindelse med forbudet nedsættes et rådgivende udvalg med Miljøstyrelsen som formand. Udvalget skal følge udviklingen af alternativer til de giftige bundmalinger.

Salmonella i importkød
*Mens der ofres store summer på at bekæmpe salmonella DT 104 i danske animalske fødevarer, er flere importerede fødevarer smittet med den frygtede salmonella-type.
"Der er tale om en stigende forekomst af salmonella DT 104 i importerede animalske fødevarer," siger Jakob Neimann, forskningsassistent på Dansk Zoonosecenter.
I forbindelse med importkontrollen er der sket et stigende antal fund af salmonella DT 104 i andet kvartal i år - specielt i udenlandsk svinekød, men også i fjerkræ. Der var salmonella DT 104 i 2,5 procent af de stikprøver, der er taget af importeret svinekød i 2. kvartal i år. I importeret fjerkræ er sket en mindre stigning fra 4. kvartal i fjor til 1. og 2. kvartal i år.

Sigøjnere flygter til Makedonien
*Makedonien ændrede tirsdag mening og tog i mod 450 sigøjnere på flugt fra Kosovo.
Den makedoniske regering har tidligere afvist at tage i mod flere med henvisning til, at det er NATO's opgave at sørge for deres sikkerhed.
"Vi har gjort en undtagelse med disse folk, men med en klar melding til FN's flygtningehøjkommissariat om, at det er sidste gang," fastslog den makedoniske premierminister Ljubco Georgijevski i går på et pressemøde. Sigøjnerne frygter for deres sikkerhed i Kosovo, fordi Kosovo-albanere beskylder dem for at have hjulpet serberne under Kosovo-konflikten.

Skole serverer morgenmad
*Alt for mange børn møder i skole på tom mave. Det giver sig blandt andet udtryk i uro og manglende koncentration. Sortebakkeskolen i Nørager i Nordjylland tager nu konsekvensen af den uheldige udvikling.
Fra oktober vil man i en periode starte skoledagen for de yngste med at servere morgenmad fra kl. 8 til 8.30, skriver Nordjyske Stiftstidende tirsdag.
Det utraditionelle skridt er taget for at give børnene en god start på dagen, men også i forventning om at få understreget morgenmadens betydning i forhold til det stigende antal forældre, som sender børnene i skole på tom mave.

ETA mistænkes for dynamit-tyveri
*Den baskiske selvstændighedsbevægelse ETA mistænkes for at stå bag indbrud i et fransk dynamit-depot i Bretagne, hvor otte tons dynamit i går blev sjålet.
Franske myndigheder siger til Reuters, at det franske anti-terrorkorps undersøger indbruddet.

SiD på økonomisk hestekur
*Fagforbundet SiD med 339.000 medlemmer skal på en økonomisk hestekur som følge af et forventet underskud i år 2000 på 57 millioner kroner, skriver Aktuelt tirsdag.
For at finansiere en del af underskuddet vedtog en splittet hovedbestyrelse for 14 dage siden med stemmerne 37-32 en kontingentstigning på syv procent, svarende til 15,50 kroner om måneden.
Men denne stigning har været udsat for hård kritik, og på et hovedbestyrelsesmøde mandag inden starten samme dag på

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her