Læsetid: 5 min.

Overblik

28. september 1999

Rusland fortsætter luftangreb
*Mindst 50 mennesker blev mandag dræbt, da russiske kampfly for femte dag i træk angreb mål i Kaukasus-republikken Tjetjenien, oplyser lokale kilder. Samtidig har over 10.000 flygtninge samlet sig ved den russisk-tjetjenske grænse for at komme væk fra krigshandlingerne.
Med de mange angreb forsøger de russiske styrker at bekæmpe militante muslimer, som menes at stå bag en række bombeattentater mod civile i russiske byer de seneste uger, og som har skabt stor uro i den russiske civilbefolkning.

35 tortursager skal fælde Pinochet
*Retssagen om udlevering af Chiles tidligere diktator, Augosto Pinochet, blev mandag indledt ved retten i Bow Street i det centrale London.
Den britiske kronanklagemyndighed, der optræder på vegne af Spanien, redegjorde i detaljer for de 35 sager om tortur, som er foregået i perioden fra december 1988 til december 1989, og som i givet fald kan blive nogle af de anklagesager, der vil blive rejst mod Pinochet ved en spansk domstol.
De 35-anklagesager om tortur vedrører kun de sidste 14 måneder af Pinochets militærstyre i Chile, da Storbritannien først underskrev den internationale konvention mod tortur i september 1988.

Dansk fiskeri får 100 mio. kr. retur
*Danske erhvervsfiskere vandt mandag en halv sejr i det efterhånden ti år lange slagsmål med skattemyndighederne om den ulovligt opkrævede arbejdsmarkedsafgift (ambi). En dom fra byretten i København betyder, at omkring 1500 fiskere tilsammen vil få tilbagebetalt omkring 100 mio. kr.
På vegne af fem fiskeskippere havde Danmarks Fiskeriforening stævnet Skatteministeriet med krav om tilbagebetaling af ambi. Stævningerne blev betragtet som prøvesager, og deres udfald ventes at få betydning for alle andre fiskere. Dermed var kravet godt 100 mio. kr. og et tilsvarende beløb i renter.
Af den 38 sider lange dom fremgår det, at fiskeriet stort set bliver imødekommet i halvdelen af sine krav.

Principiel sejr for homoseksuelle
*Den europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg sagde mandag i en kendelse, at det var forkert, at Storbritanniens væbnede styrker havde fyret fire personer, fordi de var homoseksuelle, og anmodede begge parter om at blive enige om en eller anden form for kompensation.
Domstolen sagde, at afskedigelserne, der havde fundet sted mellem 1993 og 1995, havde krænket de tre mænds og en kvindes rettigheder.
Duncan Lustig-Prean, John Beckett og Greaeme Grady fra London samt Jeanette Smith fra Edinburgh bragte sagen for domstolen, efter at de var blevet fyret, fordi de havde afsløret deres homoseksualitet over for militæret. Ifølge britisk politik på området, der er fra 1994, hedder det, at "homoseksualitet - hvad enten det omfatter en mand eller en kvinde - betragtes som uforeneligt med tjeneste i de væbnede styrker".

Mubarak vandt præsidentvalg
*Egyptens præsident, Hosni Mubarak, vandt med 93,79 procent af stemmerne valget til præsidentposten, hvor han var den eneste kandidat, sagde indenrigsminister Habib el-Adli mandag.
Adli sagde på tv, at de 17,55 millioner mennesker ud af 18,96 millioner, der gik til valg, stemte for, at Mubarak fik en fjerde seksårig periode som præsident. Han sagde, at 1,16 millioner, eller seks procent, stemte nej til Mubarak. Den 71-årige Mubarak havde ligesom ved tidligere præsidentvalg ingen modkandidater.

Lavere afgift på miljøvenlige biler
*Flere partier på Christiansborg kræver lavere afgifter for miljøvenlige biler, der med de nuværende afgifter bliver så dyre, at de ikke kan sælges. Også trafikminister Sonja Mikkelsen er indstillet på lempelser, hvis afgiftssystemet viser sig at være en barriere for import af de nye miljøbiler, hvor af nogle kører helt op til 33 kilometer på en liter benzin. Det skriver Berlingske Tidende mandag.
Et udvalg med embedsmænd fra Skatte-, Trafik, Miljø- og Finansministeriet er i øjeblikket ved at kulegrave registreringsafgiften og de grønne ejerafgifter for at se, om de eventuelt skal skrues anderledes sammen.

Sygehus indfører totalt rygeforbud
*Samtlige ansatte på Skejby Sygehus, der er en del af Århus Universitetshospital, får nu besked på at kvitte tobakken, mens de er på arbejde.
Hovedsamarbejdsudvalget på den store arbejdsplads, der omfatter 2.400 medarbejdere, har vedtaget et vidtgående rygeforbud, der skal gælde overalt på sygehusets område - også udendørs.
Når rygeforbudet også skal gælde udendørs hænger det, ifølge sygehusdirektør Villy Helleskov, sammen med, at personalet på et sygehus ikke bør lugte af tobak. Han mener også, det vil skade sygehusets troværdighed, hvis patienter og pårørende blev mødt af pulsende læger og sygeplejersker udenfor bygningerne.

Gen-roens skæbne udsat
*EU-Kommissionen har atter udsat behandlingen af den danske ansøgning om godkendelse af en génsplejset foderroe. Roen, der er udviklet af Danisco, DLF-Trifolium og sprøjtemiddelkoncernen Monsanto, skulle have været til diskussion i en EU-komité af embedsmænd inden udgangen af september. Men roen kommer nu først for på et møde i Bruxelles den 25. oktober, oplyser kontorchef Søren Kjær fra Skov- og Naturstyrelsen.

Nye millionkrav på vej mod rørkartel
*De danske producenter af fjernvarmerør, der i årevis førte an i det europæiske rørkartel, kan se frem til en ny byge af erstatningskrav på flere hundrede millioner kroner. Først meddelte seks af landets største kommuner, at de vil anlægge erstatningssag mod de fire danske producenter af fjernvarmerør. Nu kommer de tyske kommunalt ejede fjernvarmeværker med lignende krav, skriver Økonomisk Ugebrev mandag.

En på mulen kan koste dyrt
*En mand, der står tiltalt for at have givet en af New Yorks politiheste to slag på mulen, har tilbudt at kysse hesten for at gøre alt godt igen.
Under en demonstration i New York i juni sidste år, langede Jimmy Hornacek hesten et ordentligt slag, trådte tilbage for at undgå at blive sparket, og trådte derefter igen frem for at fyre endnu et slag af. Anklagemyndigheden står fast på anklagen om vold mod "et politidyr" - en overtrædelse, der kan give op til et års fængsel. De berørte myndigheder har samtidig afvist at lade Hornacek kysse hesten.

EU kræver dioxin-overvågning
*EU følger op på den belgiske dioxin-skandale med et krav om en generel EU-overvågning. Det er ikke længere et par konkrete forureningstilfælde af dyrefoder, der er i EU's fokus. Opdagelsen af dioxin i belgisk kvæg, der har græsset tæt på industriområder, får nu konsekvenser.
David Byrne, EU's ny forbrugerkommissær, foreslår, at EU skal iværksætte en harmoniseret kontrol, og en generel overvågning af dioxin-rester i kød, der er bredere end den eksisterende. EU's landsbrugsministre bakkede op om hurtig indsamling flere fakta til en generel handlingsplan.
cobla

FN vil kulegrave krigsforbrydelser på Østtimor
*FN's menneskerettighedskomité opfordrede mandag FN's generalsekretær, Kofi Annan, til at iværksætte en international undersøgelse af de forbrydelser, der er begået under de seneste måneders voldelige uro i Østtimor.
Den 53 lande store komité godkendte en EU-resolution, der opfordrer til at iværksætte undersøgelsen, med stemmetallene 32 for og 12 imod. Seks undlod at stemme, mens tre landes delegationer ikke var til stede ved afstemningen.
Indonesiens repræsentant i komitéen Hassan Wirajuba, hvis land stemte imod resolutionen, erklærede straks resolutionen for "ikke-bindende".
Indonesiens asiatiske allierede Kina, Indien, Pakistan og Filippinerne stemte sammen med Indonesien imod resolutionen.
Det gjorde også Rusland og Cuba. Japan undlod at stemme.
De otte EU-lande, der er medlemmer af komitéen, stemte alle for, støttet af USA, Canada og en række latinamerikanske og afrikanske lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her