Læsetid: 5 min.

Overblik

13. september 1999

Nærmest lykkelige omstændigheder
*Belgien åndede fredag lettet op da, det blev officielt, at den 39 årige - i lang tid ensomme - kronprins Phillipe til december skal giftes med den 26-årige aristokrat Mathilde D'Udekem d'Acoz. I Belgien, hvor sprogkrigen altid lurer, er den unge dames største trumf ikke, at hun både er blond og en god katolik, men at hun både er fransktalende og af flamsk oprindelse. Med bryllupseufori i horisonten spår aviserne den nytiltrådte regeringschef Guy Verhofstadt en ny runde hvedebrødsdage, og måske endog lidt fred for hverdagens dioxin-skandaler.cobla

Schröder fik vælgernes kagerulle at føle
*De kristelige demokrater fejrede nye triumfer ved delstatsvalget i Thüringen søndag, hvor CDU opnåede absolut flertal med over 50 pct. af vælgerne bag sig. Forbundskansler Gerhard Schröders socialdemokratiske parti SPD fik kun 20,5 pct. af stemmerne og gik omkring ni procentpoint tilbage i forhold til valget for fem år siden.
Det reformerede østtyske kommunistparti PDS fik omkring 20 pct. af stemmerne, mens hverken miljøpartiet De Grønne eller det liberale parti FDP opnåede repræsentation i Thüringens landdag. De Grønne fik kun knap to pct. af stemmerne, mens FDP fik godt én pct. ifølge de første prognoser fra de store tv-stationer.
Heller ikke det højreradikale parti DVU kom over spærregrænsen på fem pct. Partiet fik omkring 3,2 pct. af stemmerne.
Hidtil har CDU regeret sammen med SPD i Thüringen, men partiet kan nu styre delstaten alene. Vogel understregede samtidig, at CDU nu bliver stærkere i Forbundsrådet, hvor delstaternes regeringer er repræsenterede.
Valgets resultat får dermed direkte indflydelse på den føderale politik, da Schröder-regeringen efter nederlaget får sværere ved at få godkendt en ambitiøs spare- og reformplan, som ved siden af arbejdsløsheden har været et af de vigtigste temaer i valgkampen.

To dræbt på årsdag for Pinochet-kup
*Chilensk politi skød og dræbte lørdag to unge chilenere i forbindelse med pro-testdemonstrationer på 26-årsdagen for det blodige militærkup, der bragte general Augusto Pinochet til magten, rapporterede lokale tv-stationer.
Skyderiet fandt sted i et arbejderkvarter i den østlige del af hovedstaden Santiago ved afslutningen på de daglange protestmarcher, der markerede militærets magtovertagelse den 11. september 1973.
De to unge var sammen med en gruppe andre, der havde bygget barrikader og tændt bål i kvarteret.
Dagen igennem havde henved 10.000 demonstranter været i klammeri med politiet.
Vold har været fast bestanddel af hver eneste årsdag for kuppet, hvor den demokratisk valgte Salvador Allende blev væltet og myrdet.

Kampe i Sri Lanka koster 71 livet
*Mindst 18 regeringssoldater og 53 tamilske separatister blev søndag dræbt under heftige kampe i den nordvestlige del af Sri Lanka, meddelte det srilankanske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.
Ifølge ministeriet brød kampene ud, da regeringsstyrker iværksatte et to-strenget angreb på De Tamilske Tigres (LTTE) stillinger i det nordvestlige Mannar-distrikt, meddelte ministeriet.
150 regeringssoldater blev såret, men omkring 100 af dem kun lettere, da de tamilske separatister sendte en regn af mortergranater mod dem.

Rejseregler skal kulegraves
*At landskampen Italien-Danmark blev overværet af Folketingets Skatteudvalg med Venstres Peter Brixtofte i spidsen, har nu fået Dansk Folkeparti til at kræve rejsereglerne kulegravet og ændret.
"Der er i sig selv ingen intet galt i, at folketingsmedlemmer rejser til udlandet for at blive klogere. Men enhver lyst til at benytte skatteydernes midler til at foretage reelle ferierejser bør standses," siger Kristian Thulesen Dahl (DF).
Han peger på, at Folketinget i 1998 rejste for 4,3 millioner kroner, og at budgettet for 1999 lyder på 14,5 millioner.

Medhjælpere afgør tunge sager
*Følsomme udvisningssager er i årevis blevet afgjort af kontorassistenter og studentermedhjælpere i Udlændingestyrelsen, siger to tidligere medarbejdere til Morgenavisen Jyllandsposten Søndag.
CD's Peter Duetoft finder det "aldeles uacceptabelt" og vil tage sagen op med indenrigsminister Thorkild Simonsen (S), mens Direktør Claes Nilas fra Udlændingestyrelsen ser det som en fordel, at "alle sager ikke skal skubbes op i huset."
Pia Kjærsgaard (DF) kritiserer Peter Duetoft for at overdrive sin kritik af Udlændingestyrelsen.
"Det er vel ikke meningen, at alle sager skal afgøres af kontorchefer," siger hun til Ritzau.

Angreb på pensionspenge
*Det skal ikke koste tilfældige pensionsopsparere penge, når pensionskasserne investerer i virksomheder, siger tidligere overvismand Claus Vastrup til Berlingske Søndag.
Han er en af hovedkræfterne i Økonomiministeriets betænkning om de danske pensionskasser, som han angriber for med åbne øjne at investere for at støtte virksomheder og dermed opnå et lavere afkast af medlemmernes pensioner.
Vastrup bakkes op af Finanstilsynet, der siger, at hensynet til afkastet altid skal være nummer ét, mens både Lønmodtagernes Dyrtidsfond og Dansk Metal mener, at der fortsat skal bruges pensionspenge på at redde arbejdspladser.

Børne-reklamer skaber konflikter
*Børne-reklamer giver børn forkerte og forvrængede opfattelser af blandt andet kønsrollerne, og især mindre børn har svært ved at skelne mellem indholdet i reklamerne og i de mange forskellige børnereklamer.
Det viser en rapport fra forskningslektor Birgitte Tufte, som Morgenavisen Jyllandsposten er kommet i besiddelse af.
Rapporten forventes offentliggjort i dag, og kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) vil formentlig bruge konklusionerne til at understøtte sit ønske om et forbud mod børne-reklamer.

Storstrejke trueri Grønland
*Torsdag den 16. september lammes forsyningen i Grønland af strejke. Det varsler fagforbudet SIK for over 1.000 ansatte i forsyningsselskabet KNI, der har butikker alle beboede steder i Grønland. Baggrunden er, at overenskomstforhandlingerne mellem SIK og KNI er brudt sammen. SIK kræver en lønforhøjelse på 7 procent, men KNI vil kun give 3,5 procent plus en rabatordning, skriver Ritzau.
Skattetryk fremmer sort arbejde
nDanskerne arbejder sort for 200 milliarder kroner om året, viser en ny international undersøgelse. Det er en femtedel af BNP - landets totale produktion, og langt mere end tidligere antaget.
Danske økonomer sår i Berlingske Søndag tvivl om undersøgelsens metoder, der er baseret på overskuddet af kontanter og ikke på spørgeskemaundersøgelser, som tidligere danske undersøgelser.
Dansk Folkeparti vil bruge den ny undersøgelsen til at lægge yderligere pres på Anders Fogh Rasmussen (V) for at få indført skattelettelser i stedet for strammere kontrol med danskerne.

Ny kraftig efter-rystelse i Athen
*Antallet af dræbte ved jordskælvet i Grækenland tidligere på ugen nåede søndag op på 115 med flere hundrede alvorligt tilskadekomne indlagt - og endnu over 40 savnede.
Søndag formiddag mærkedes endnu en kraftig efterrystelse på 4,2 på Richter-skalaen fra epicentret 20 kilometer nord for Athen, hvor jordskælvet på 5,9 for fem døgn siden blev det mest dødbringende i Grækenland i 200 år.
Redningsarbejdet fortsætter koncentreret om tre fabrikker og tre beboelsesejendomme, som alle styrtede sammen. Retslige undersøgelser er indledt efter anklager om, at flere af de sammenstyrtede bygninger og huse er ulovligt opført. Som en plasticfabrik, der brød sammen over 40 medarbejdere, og hvor kun få blev reddet ud. Den er bygget uden tilladelse i et udtørret vandløb.
Myndighederne lover, at de henved 50.000 hjemløse kun skal opholde sig i telte i få uger, hvorefter de vil kunne flytte ind i præfabrikerede huse. Henved 15.000 huse og bygninger må rives ned.
Skaderne ved jordskælvet er foreløbig opgjort til næsten syv mia. kr eller 0,5 pct. af statsbudgettet. EU ventes at give tilsagn om økonomisk bistand til genopbygning .

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her