Læsetid: 5 min.

Overblik

10. september 1999

Eksplosion i Rusland koster 20 mennesker livet
*Ruslands statslige sikkerhedstjeneste (FSB) sagde torsdag, at et kraftigt sprængstof var årsag til den eksplosion, der omkring midnat dræbte mindst 23 personer og ødelagde en beboelsesejendom i Moskva.
"En stor portion industrielt produceret sprængstof eller en blanding af sprængstoffer eksploderede i boligblokken i Guryanov-gaden," sagde en talsmand for FSB til Reuters og udelukkede dermed tidligere formodninger om, at eksplosionen kunne være forårsaget af gas. Han afstod fra at sige, om sprængstoffet var ingrediens i en bombe, eller om det blev opbevaret i boligblokken og eksploderede ved et ulykkestilfælde.
Eksplosionen efterlod et gabende hul i midten af den ni etagers bygning, dræbte mindst 23 og begravede mere end 50 i ruinerne.
Redningskorps, der blev hæmmet af tyk røg, havde kun et spinkelt håb om at finde flere overlevende.
Moskvas borgmester, Jurij Lusjkov, antydede tidligere, at eksplosionen kunne være en terrorhandling forårsaget af islamiske terrorister.
"Muligheden for at det er en terrorhandling bliver hele tiden mere sandsynlig," sagde Lusjkov, mens han stod ved ulykkesstedet.

ATP tættere på retssag i Hafnia-sag
*Arbejdsmarkedets Tillægspension, ATP, er rykket tættere på en retssag om et erstatningskrav mod Den Danske Bank i Hafnia-sagen.
ATP's forretningsudvalg drøftede sagen torsdag, og det blev besluttet at indkalde ATP's bestyrelse til et ekstraordinært møde om sagen, som ventes holdt inden for "kort tid".
"Afgørende for udvalgets overvejelser har været, at der i dommmens begrundelse foreligger nye momenter, som kan foranledige, at ATP søger en retlig afgørelse på et erstatningskrav," oplyser
ATP's direktør Lars Rohde.
I forbindelse med overvejelserne om en retssag har ATP udvidet sit juridiske beredskab.

Fængsler overtræder loven
*I to dage har Vestre Fængsel og Blegdamsvejens Fængsel brugt sikringsceller til almindelige arrestanter, der ikke er voldelige. Men den slags celler må kun bruges, såfremt den indsatte er voldelig eller selvmords-truet. Fængselsfunktionærernes Organisation mener på den baggrund, at der er tale om et klart lovbrud.
"Personalet på Københavns Fængsler vil ikke lægge ryg til, at ledelsen på fængslet og Direktoratet for Kriminalforsorgen gentagne gange accepterer flere indsatte, end der er pladser til. Personalet vil ikke lægge ryg til, at vi skal lægge to fanger i en celle på syv kvadratmeter," hedder det i en udtalelse fra de ansatte.

Flere vælger kejsersnit
*Danske kvinder beder i stigende antal om at blive forløst ved kejsersnit eller få lagt en epiduralblokade, der bedøver underlivet.
Ønskerne fremsættes ikke af medicinske grunde, men alene fordi kvinderne frygter smerter og måske har dårlige minder om tidligere fødsler.
Ifølge Tidsskrift for Jordemødre er den nye praksis med smertefrie fødsler lige så stille sneget sig ind på landets fødeafdelinger uden om den offentlige prioriteringsdebat. Læger og jordemødre forsøger at overtale kvinderne til at føde normalt, men insisterer kvinden, får hun sit ønske.
Leder på bagsiden

Novo-direktør varsler ny struktur
*Novo Nordisks administrerende direktør, Mads Øvlisen, har meddelt, at han fratræder, når koncernens nye struktur er på plads. Det vil efter planen ske i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling omkring årsskiftet 2000-2001.
Mads Øvlisen regner dog ikke med helt at vende Novo Nordisk ryggen, idet han forventer at blive valgt til formand for bestyrelsen for det nye health care-selskab og som medlem af bestyrelsen for Novo Nordisk Fonden.

SF afviser kritik fra Tele Danmark
*SF afviser kritikken af teleforliget i det åbne brev, som Tele Danmark efter en grundig gennemgang af onsdagens teleforlig har fremsendt til de seks forligspartier. Teleselskabet anklager i brevet politikerne for at gå for langsomt frem mod fuld konkurrence på teleområdet.
Tele Danmark mener, at politikernes fortsatte detailregulering af teleselskabets priser beskytter konkurrenterne til skade for forbrugerne.
"Vi regulerer ikke for reguleringens skyld, men fordi der er behov for det," siger SF's teleordfører, Aage Frandsen.

EL: Undtagelse tømt for indhold
*Keld Albrechtsen har i morgen kaldt udenrigsministeren til samråd i Europaudvalget om den danske undtagelse på forsvarsområdet.
Han har gennemgået de forskellige dele af omfanget af den danske undtagelse.
"Hvis Folketinget godkender den fortolkning af den dansek undtagelse som er indeholdt i udenrigsministerens notat fra den 19. juli 1999, så vil der formentlig ikke være mere tilbage af den danske undtagelse, der vil være tømt for indhold og fuldstændig bortfortolket," siger Keld Albrechtsen.

Superfosafviser købstilbud
*Bestyrelsen i Superfos afviste torsdag købstilbuddet fra amerikanske Ashland. Begrundelsen er, at bestyrelsen ikke mener, at tilbuddet er højt nok.
"Aktionærerne i Superfos anbefales derfor ikke at acceptere det foreliggende tilbud," skriver Superfos i en meddelelse til Københavns Fondsbørs.

Thorsen vil hurtigt for retten
*Den ene af PFA-sagens hovedtiltalte, entreprenør Kurt Thorsen vil hurtigt have sin sag for ved Københavns Byret. Sammen med forsvareren, Ebbe Mogensen, foreslår han både anklager, byret og forsvareren for sagens anden hovedperson, Rasmus Trads, at sagen begynder allerede den 20. september.
Der er afsat 40 dage til den omfattende sag, og Ebbe Mogensen foreslår derfor et tilsvarende antal datoer. Og ifølge planen vil sagen forløbe over et helt år. Med start allerede den 20. september er der drysset datoer ud over samtlige måneder helt frem til den 4. august 2000.

Flere boliger til de velhavende
*Københavns kommune vil i de kommende år satse på boliger til de velhavende og til børnefamilierne.
Det fastslog overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) torsdag i sin tale ved 1. behandlingen af kommunens budget for næste år.
Baggrunden er den situation, at kommunen har svært ved at fastholde de gode skatteydere og folk omkring de 30 år, der stifter familie. København kan ikke tilbyde dem en egnet bolig, selv om de egentlig gerne vil blive i byen, påpegede Jens Kramer.

Lebed stiller op til præsidentvalg
*Alexander Lebed, guvernør i den sibiriske region Krasnorjask, meddelte tordag, at han planlægger at stille op ved det russiske præsidentvalg i sommeren 2000, oplyser det franske nyhedsbureau AFP.

'Femer-forbindelse vil kunne betale sig'
*Opførelsen af en fast forbindelse mellem Lolland og den tyske ø Femer vil kunne betale sig, mener trafikministeren i Slesvig-Holsten, efter at der er gennemført økonomiske undersøgelser af behovet for en forbindelse over det 18 km. brede farvand.
Slesvig-Holstens trafikminister, Horst Bülck, der er partiløs, har konkluderet, at "der ganske vist ikke er tale om et drømme-udbytte, men at en forbindelse vil kunne betale sig samfundsmæssigt set." Det konstaterer han på baggrund af en foreløbig rapport til Slesvig-Holstens delstatsregering.
Den nye rapport opererer med tre varianter af en forbindelse. Omkostningerne anslås til 5,5 mia. D-mark for den billigste og til 5,8 mia. D-mark for den dyreste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her