Læsetid: 5 min.

Overblik

9. september 1999

FN trækker sig ud af Østtimor
*FN besluttede i går at trække sig fra det uroplagede Østtimor fra og med fredag. Dermed er de mange tusind mennesker, der har søgt tilflugt hos FN, overladt til sig selv og de frygtede miltser. Ifølge FN-talsmanden Marie Okabe er det sandsynligt, at et antal FN-folk på frivillig basis vil forblive i FN's bygninger i Østtimors hovedby, Dili, for at beskytte omkring 2.000 flygtninge, som har søgt asyl her.

Ignalina lukker reaktor i 2005
*Den litauiske regering besluttede i går, at den ene af atomkraftværket Ignalinas to reaktorer skal lukke i år 2005.
Der blev dog ikke fastsat nogen dato for lukningen af den anden reaktor. Skridtet betragtes af mange politikere som nøglen til en hurtigere optagelsesforhandling med EU, men det litauiske parlament, Seimas, skal stadig godkende datoen. Først om fem år vil regeringen tage stilling til, hvornår den anden reaktor skal lukke. Atomkraftværket forsyner Litauen med 80 procent af landets elektriske energibehov, hvilket gør den baltiske stat til verdens mest afhængige af atomkraft.

Klubber vandt mio.-sejr i musik-sag
*Landets 1.000 fritids- og ungdomsklubber kan fortsat spille musik for mere end 100.000 børn og unge uden at skulle betale vederlag til KODA og Gramex.
Det er konklusionen, efter at Højesteret onsdag afsagde dom i den principielle sag, der har været under behandling i domstolssystemet siden 1995.
Hvis komponister, sangskrivere, musikere og pladeselskaber havde vundet sagen, skulle klubberne have betalt i alt mere end 30 millioner kroner. Ungdomsklubbernes aktiviteter er ikke offentlig fremførelse i ophavsretslovens forstand, fastslår de fem dommere i Højesteret. Hovedformålet med klubberne er ikke at spille musik. Det er i stedet at tilbyde børn og unge en fysisk ramme for samvær og aktivitets-udfoldelse, understreger dommerne.

Saddams halvbror er hoppet af
*Den irakiske præsident Saddam Husseins halvbroder, Barzan Takriti er angiveligt hoppet af til en Golf-stat, hvor han har fået politisk asyl, sagde en talsmand for en irakisk oppositionsgruppe onsdag.
"Barzan Takriti, som i begyndelsen af august rejste til Geneve, fik for kort tid siden politisk asyl i en Golf-stat," sagde en talsmand for det Amman-baserede Irakiske Nationalbevægelse.

Århus vil ikke have en luftehavn
*En eventuel ny østjysk stor-lufthavn kommer ikke til at ligge i Århus Kommune. Det fastslog et flertal af politikerne i Århus Byråd onsdag. Dermed har samtlige de kommuner, som amtet i foråret udpegede som mulige lokaliteter for en international lufthavn i Østjylland, takket nej.

55 omkommet efter jordskælv i Athen
*Godt et døgn efter jordskælvet i Athen blev 55 meldt omkommet og 70 savnet, formentlig begravet i ruinerne. Redningskorps havde onsdag eftermiddag kontakt med 60 overlevende i sammenstyrtningerne og håbede, at de ville blive gravet ud.
1.557 er kvæstet.

Studenterhuen kan koste dyrt
*Danske Gymnasieelevers Sammenslutning frygter stigende brugerbetaling på landets gymnasier i forbindelse med IT-undervisning.
Blandt andet på Holstebro Gymnasium kræver man, at de elever, der ønsker at deltage i den nye elektroniske klasse, stiller med 10.000 kroner til en bærbar computer.
De elev-betalte computere er et brud på den årelange tradition om, at al undervisningsmateriale i gymnasier.
"Vi er tilhængere af, at man i højere grad bruger computere og Internet i undervisningen. Men det er meget uheldigt, at de elever, der har råd, får bedre muligheder og bedre undervisning end dem, der ikke har råd," siger formanden for DGS, Marie Fredriksen.

Politisk forlig om teleaftale
*Der er onsdag indgået politisk forlig om en ny telepolitisk aftale, der skal danne grundlag for en revision af den samlede telelovgivning.
Aftalen mellem forskningsminister Birte Weiss (S) Det radikale Venstre, CD, Venstre, De konservative og SF skal sikre solid konkurrence på alle dele af telemarkedet. Et kernepunkt i aftalen er de såkaldte samtrafikpriser, som andre teleselskaber skal betale til Tele Danmark for adgang til dets telenet. Aftalen lægger op til lovgivning, der forbedrer konkurrencevilkårene i forhold til Tele Danmark.

Storbritannien hæver renten
*Storbritanniens nationalbank, Bank of England, hævede onsdag bankens ledende rentesats med et kvart procentpoint til 5,25 pct. Rentestigningen, som kom efter syv rentenedsættelser i træk siden oktober sidste år, betyder, at Storbritannien nu har et mere end dobbelt så højt renteniveau end de 11 lande i Den Økonomisk-Monetære Union (ØMU).

SF og EL afviser huslejestigninger
*Enhedslisten vil sammen med SF forhindre, at huslejen i ældre kollegier stiger, når et særligt statstilskud til at holde huslejen nede næste år falder væk.
Det Sociale Kollegiebyggeselskab har beregnet den gennemsnitlige huslejestigning til 840 kr. om året allerede første år, hvilket bekræftes af Jytte Andersen i et svar til Keld Albrechtsen.

SiD varsler konflikt overfor golfklubber
*Fagforbundet SiD truer nu med at tage konfliktvåbenet i brug overfor landets golfklubber, hvis ikke klubberne tegner overenskomst for de ansatte, der klipper og vedligeholder baner, sandgrave og greens på golfbanerne.
SiD begrunder selv kampagnen med, at golfklubberne ønsker at uddanne elever.
"Golfbanerne vil gerne uddanne anlægsgartnerelever, og blandt andet derfor skal vi have en overenskomst, " siger forretningsfører i SiD's Gartneri-, Land- og Skovbrugsgruppe, Svend O. Pedersen. "Vi vil ikke smide om os med strejkevarsler for at få dem i tale, men det har vist sig at være nødvendigt enkelte steder," fastslår Svend O. Pedersen til SiD's Fagbladet.

Information retter
*Ved en fejltagelse var sidste linje i sidste note her på side 2 røget ud af gårsdagens avis.
Der skulle have stået: 'Forbrugerombudsmanden har erklæret sig villig til at tage affære, hvis der viser sig et tilfælde, hvor prinsen udnyttes kommercielt.'
Vi beklager, red.

'Frihed men ikke lighed'
*Nævnet for Etnisk Ligestilling med Biskop Kjeld Holm som formand offentliggjorde i går en ny højaktuel debatbog, der sætter fokus på den manglende religionslighed i Danmark.
" Først for få år siden fik vi gennemført, at muslimske imamer har tavshedspligt på linje med kristne præster om de samtaler, de har med formodede eller dømte kriminelle i danske fængsler. Det var et oplagt eksempel på en forskelsbehandling, som finder sted, fordi Danmark ikke er indstillet på at være et multireligiøst og multikulturelt land," sagde Kjeld Holm.

Israles regering blåstempler tilbagetrækning
*Israels ministerpræsident, Ehud Baraks regering godkendte onsdag overdragelsen af jord på Vestbredden til det palæstinensisk selvstyre. Det var et led i den fredsaftale, som Barak underskrev lørdag aften.
Der var stort flertal i regeringen. 17 stemte for og en imod, en undlod at stemme og fire ministre var ikke til stede under afstemningen.
Konsekvensen af onsdagens afstemning er, at Israel nu foretager den første af tre tilbagetrækninger af styrker og opgiver jord på Vestbredden, som hidtil har været betegnet som dyrebart for den jødiske stat.
"Vi afgiver jord, som betyder noget for os, og som vi har kæmpet for," sagde ministerpræsident Barak og tilføjede, at den israelske regering var villig til at gå videre for at nå en permanent løsning i forholdet til palæstinenserne og andre parter i regionen.
Israels parlament skal også godkende den ny aftale om tilbagetrækning af styrker og frigivelse af hundredevis af palæstinensiske fanger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her