Læsetid: 5 min.

Overblik

8. september 1999

Voldsomt jordskælv ryster Athen
*Redningsstyrker søgte efter overlevende i ruinerne flere timer efter, at et kraftigt jordskælv tirsdag eftermiddag rystede Grækenlands hovedstad, Athen.
I går aftes var mindst 22 mennesker fundet dræbt, og flere hundrede mennesker såret.
Flere steder nåede redningsfolk først frem flere timer efter jordskælvet ude af stand til at komme frem som følge af et trafikkaos med tusinder, der strømmede ud i gaderne og på pladser eller flygtede i bil fra byen. Jordskælvet blev målt til 5,9 på Richterskalaen og varede et halvt minut efterfulgt af rystelser.
Redningsarbejdet blev intensiveret efter beslutning på et ekstraordinært regeringsmøde om at sætte hele Attika-området med hovedstaden Athen i undtagelsestilstand.
Seismologer mener, det tyrkiske jordskælv den 17. august kan have medvirket til at udløse de 5,9 på Richter-skalaen nord for Athen, men de tilføjer beroligende, at den alvorligste fare er drevet over. I de sidste to døgn har medierne udsendt advarsler fra seismologerne om, at der kunne ventes jordskælv i Athen-området, der sidst blev ramt af et kraftigt jordskælv i 1981.

Kaos hersker på Østtimor
*Indonesien erklærede i går Østtimor i militær undtagelsestilstand som følge af de voldsomme uroligheder på øen, der ikke mindst skyldes indonesisk politis passive rolle overfor de pro-indonesiske militser.
FN's generalsekretær Kofi Annan sagde i går, at at det internationale samfund må tage "andre skridt", hvis ikke Indonesien kan få bugt med volden i den tidligere portugisiske koloni. Men endnu betgenes urolighederne som et internt anliggende,
"FN's sikkerhedsråd har endnu ikke stemplet begivenhederne som folkedrab. Derfor vil jeg heller ikke give mig til det, selv om det selvfølgelig er uhyggeligt nok, hvad man end kalder det," sagde den danske udenrigsminister Niels Helveg Petersen i går.
Leder og artikel på forsiden og artikler side 3

Islamisk leder dræbt af politi
*En islamisk leder og tre tilhængere blev tirsdag dræbt under en skudkamp med politiet i Kairo, oplyste egyptiske embedsmænd. De fire dræbte var medlemmer af den yderligtgående gruppe Jamaa Islamiyya.
Politiet stormede en lejlighed, hvor de fire befandt sig. Inde i lejligheden fandt man adskillige våben.
Den dræbte Jamaa-leder var Farid Kedwani, der i fire år har været eftersøgt. Han har været sat i forbindelse med terrorangreb i det sydlige Egypten.

Gift-forhandlinger strandet i FN
*Denne uges forhandlinger i FN-regi om at få forbudt brugen af verdens farligste kemikalier - "det beskidte dusin", herunder dioxin - er løbet ind i store vanskeligheder i Genève.
EU-landene har opgivet en målsætning om at "eliminere" de ekstremt giftige dioxiner og furaner, som er uønskede biprodukter.
I stedet arbejder EU nu på en betydeligt svagere formulering om "kontinuerligt at minimere" forureningen med de farlige stoffer.
På den baggrund opfordrer Greenpeace miljøminister Svend Auken til at kontakte sine EU-kollegaer, så forhandlingerne ikke strander. Men det afviser Auken.
"Vi må trods alt glæde os over, at et udspil om fortsat minimering af udledningerne er langt bedre end et udspil, der alene taler om reduktioner - hvilket de fleste andre EU-lande var parate til at leve med," siger Auken.

EL kræver indgreb i hormonsag
*EU-Kommissionens tidligere løfte om en tilbundsgående undersøgelse af risikoen ved hormonbehandlet kød er tilsyneladende ved at blive brudt.
Ifølge Børsen har Kommissionen opgivet den annoncerede undersøgelse.
Det har fået Enhedslisten til at kræve fødevareministeren på banen. Fødevareordfører, Keld Albrechtsen, påpeger, at det er afgørende, at risikoen ved det hormonbehandlede kød afdækkes set i lyset af det europæiske eksportforbud mod hormonbøffer fra USA.

Lav arbejdsløshed i forhold til EU
*Danmark er et af de lande i EU, der har færrest arbejdsløse. Det viser den seneste opgørelse fra EU's statistikkontor, Eurostat. Med en arbejdsløshed på 4,5 procent i juni ligger Danmark på en fjerdeplads ud af EU's 15 medlemslande, hvor gennemsnittet var 9,4 procent.
Foran Danmark ligger Luxembourg, Holland og Østrig, hvor arbejdsløsheden er nede på henholdsvis 2,8 procent, 3,2 procent og 4,3 procent af den samlede arbejdsstyrke.
Værst står det til i Spanien, Frankrig og Finland med henholdsvis 16,1 procent, 11,2 procent og 10,1 procent.

Håbløst at advare verdens forfulgte
*EU er ude i en håbløs opgave, når man med plakater ønsker at advare fattige om at lade sig forføre af menneskesmuglere.
Dansk Flygtningehjælp kritiserer EU's planer om at oplyse flygtninge i blandt andet Afrika om, at Europa ikke er den forjættede verden, som mange måske kunne forledes til at tro. Det er det finske formandsskab, der lægger op til en storstilet kampagne, der skal mindske antallet af illegale flygtninge.
"Man kan næppe forestille sig EU sætte plakater op over hele verden. I øvrigt skal man huske, at vores lovgivning er indrettet således, at kun flygtninge, der virkelig er forfulgte, opnår asyl i Danmark," siger generalsekretær i flygtningehjælpen, Andreas Kamm.

Medhjælper dømt for krænkelser
*En pædagogmedhjælper blev tirsdag i Københavns Byret idømt fem måneders ubetinget fængsel for at have krænket fire drenges blufærdighed på et fritidshjem i København.
Den 37-årige pædagogmedhjælper, der under hele sagen har nægtet sig skyldig, blev dømt for ved flere lejligheder at have befølt drengene i skridtet både inden for og uden på tøjet. Drengene var mellem otte og ni år.
Den dømte, som ankede dommen på stedet, blev desuden frataget retten til at beskæftige sig med børn og unge under 18 år og pålagt at betale en erstatning på i alt 35.000 kr. til ofrene.

Øko-svin må ikke stødes
*Fra næste år forbyder EU brugen af elektriske stød mod økologiske svin, oplyser Fødevaredirektoratet. Flere store slagterier bruger i dag el-stave, så svinene går hurtigere fra aflæsningsbilerne til slagtehallen. Forbuddet omfatter ikke konventionelle svin.

Ingen lettelser til erhvervslivet
*Dansk erhvervsliv kan godt kigge langt efter lempelser og merbevillinger. I hvert fald hvis det alene står til erhvervsminister Pia Gjellerup (S), som ikke har i sinde at mindske erhvervslivets politisk bestemte omkostninger via møderne i Industriens Udviklingsgruppe, IUG.
"Man kan sagtens sænke skatter og afgifter, og det er også i orden at mene, at det bør man gøre. Men det er tyndt at love det, når man ikke gør det," siger hun med klar henvisning til de borgerlige - ikke mindst Det Konservative Folkeparti.

Hoffet frygter for prinsens integritet
*Den royale familiforøgelse har fået erhvervslivet i gavehumør, og Schackenborg Slot og Amalienborg er ved at drukne i babyudstyr - så meget, at hoffet truer med at gå til forbrugerombudsmanden, hvis den lille prins bliver genstand for kommerciel udnyttelse.
"Hvis den kongelige familie bliver misbrugt i reklameøjemed, så tager vi fat i Forbrugerombudsmanden. Vi vil under ingen omstændigheder acceptere, at familien bliver udnyttet på den måde," siger hofchef Per Thornit til Berlingske Tidende tirsdag.
Forbrugerombudsmanden har erklæret sig villig til at tage affære.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her