Læsetid: 5 min.

Overblik

27. september 1999

Rusland klar til invasion i Tjetjenien
*Ruslands forsvarsminister, Igor Sergejev, advarede i weekenden om, at russisk militær har planer klar for en landinvasion i Tjetjenien.
Advarslen faldt, imens russiske fly igen bombede vitale stillinger ved den tjetjenske hovedstad Grosnij, og samtidig afspærrede de sidste åbne grænseovergange ind til naborepublikkerne, som tjetjenske flygtninge har benyttet for at slippe væk fra de russiske luftbombardementer.
Rusland har beskyldt tjetjensk-baserede "banditter" for at have organiseret angreb ind i den sydrussiske republik Dagestan og for også at stå bag terrorbomber i Rusland mod flere boligblokke, hvorved mindst 300 mennesker har mistet livet.

Fem dræbt under indisk valgkamp
*Mindst fem mennesker blev lørdag dræbt under fjerde og næstsidste valgrunde af det indiske parlamentsvalg. Samtidig viste meningsmålinger, at det regerende hinduistiske BJP-parti er på vej mod en klar sejr.
Alligevel var fjerde valgrunde betydelige mindre voldelig end tredje runde for en uge siden, da 47 mennesker omkom.
Lørdag var det vælgerne i delstater i det nordøstlige og nordlige Indien, som skulle afgive deres stemme. Da flere end 600 millioner mennesker er stemmeberettigede, har de indiske myndigheder fundet det nødvendigt at fordele valget over fem uger. Det første af delvalgene fandt sted den 5. september. Det sidste finder sted den 3. oktober.

Store områder af Østtimor ligger øde
*Langt større områder af Østtimor er ødelagt og forladt af befolkningen end først antaget.
Det vurderer et hold FN-medarbejdere, som lørdag kørte langs landets nordlige kyster.
FN-folkene kørte i alt 125 kilometer fra hovedstaden Dili til byen Baucau, og hele strækning var hærget, ødelagt og kun få mennesker blev set.
FN har hidtil anslået, at 150.000 mennesker er blevet drevet fra Østtimor til Vesttimor af militante pro-indonesiske grupper, som er imod, at Østtimor bliver selvstændig.
Desuden menes cirka 500.000 mennesker at være flygtet op i bjergområder.
Men lørdag, efter fundet af mange helt forladte byer, er der frygt for, at antallet af flygtede og dræbte er højere

Serbisk opposition demonstrerer
*Serbiske oppositionsgrupper fortsatte lørdag deres forsøg på at fjerne landets leder, Slobodan Milosevic, og forberedte nye demonstrationer.
Fredag gik mellem 20.000 og 30.000 mennesker i demonstration gennem gaderne i landets hovedstad Beograd. Desuden var demonstrationer i byerne Nis, Cacak, Novi Sad og andre større byer.
Demonstrationen fredag var de største i længere tid.

Sag om Pinochet indledes
*Retten i Bow Street i London indleder mandag udleveringssagen mod Chiles tidligere diktator, den 83-årige Augosto Pinochet. Samtidig appellerede Chiles udenrigsminister endnu en gang om, at Storbritannien løslader Pinochet af "humanitære årsager".
Augosto Pinochet vil ikke selv være til stede i retssalen, når de indledende høringer begynder mandag, da hans helbred er meget svækket.

Irak vil samarbejde med amerikanere
*Irak er parat til at arbejde sammen med amerikanske olieselskaber for at forarbejde landets store oliereserver.
" Hvis amerikanske olieselskaber ikke vil samarbejde med os, er det fordi, de har bøjet sig for pres fra den amerikanske regering," sagde Iraks viceolieminister i weekenden.
Irak har tidligere afvist tilbud fra amerikanske olieselskaber. Landet ligger inde med store mængder olie, som ikke er blevet forarbejdet eller solgt på grund af internationale sanktioner.

35-årig nordjyde ny landsformand
*Den 35-årige foderstofkonsulent Per Larsen fra Hjørring blev søndag kørt i stilling som Fremskridtspartiets fremtidige leder.
Per Larsen blev valgt til hovedbestyrelsen med det højeste stemmetal og derefter til landsformand med dobbelt så mange stemmer som den hidtidige næstformand, Benny Sasser, der var en drivende kraft i at få ophævet eksklusionen af Mogens Glistrup.

Femer-forbindelse kan brugerbetales
*Den faste forbindelse over Femer Bælt kan finansieres alene ved brugerbetaling. Det fremgår af en ikke offenliggjort rapport fra trafikministerierne i Danmark og Tyskland.
Ifølge rapportens sammenfatning, som Ritzau er i besiddelse af, gælder det både en boret og en sænketunnel med en tosporet motorvej med nødspor samt en enkeltsporet togforbindelse - den såkaldte to plus en løsning.
Det gælder også en kabel- eller hængebro samt en boret tunnel med en firesporet motorvej samt et el-dobbeltspor for højhastighedstog - den såkaldte fire plus to løsning. Denne løsning koster fra 2,4-3,6 mia. ECU (17,7-26,6 mia. kr.). Bag rapporten står det rådgivende tyske ingeniørfirma Kocks Consult i Koblenz i samarbejde med instituttet for skibsøkonomi i Bremen samt det danske firma Carl Bro.

Klage over ulandsbistand til EU
*EU-landenes ulandsbistand er i strid med EU-traktaten, skriver 40 europiske ikke-statslige organisationer, NGOer, i et brev til EU-kommissionen. De truer med at gå til Europa-domstolen for at få den ændret, skrev Politiken søndag.
NGO'erne mener, at landene giver ulovlig statsstøtte ved at stille som betingelse for en stor del af deres bistand til den tredje verden, at ulandene køber varer og projekter fra donorlandet.
Cirka 50 procent af de 5,4 milliarder kroner, Danmark årligt giver i direkte bistand, går på denne måde tilbage til dansk erhvervsliv.

Danske rederiers sikkerhedssjusk
*Mange af landets 125 færger sjofler passagerernes sikkerhed i så høj grad, at Søfartsstyrelsen nu skrider ind med skærpede sanktioner.
På de uanmeldte kontrolbesøg, som en særlig indsatsgruppe under Søfartsstyrelsen har foretaget efter "Estonia"s katastrofale forlis i Østersøen, begår besætningerne ofte elementære begynderfejl, der ved brand kan få katastrofale konsekvenser.
Ifølge Søfartsstyrelsens vicedirektør Hans Christensen, er der problemer med alt fra blot at rulle tilstrækkeligt med brandslanger ud til brug af overlevelsesdragter og betjening af redningsbåde.
I de seneste uger har Styrelsen dumpet to færger for komplet mangel på overblik under sikkerhedsøvelser.

Rusland lukker grænsen til Tjetjenien
*Søndag oplyste russiske embedsfolk, at Rusland har lukket grænsen mellem Tjetjenien og det russiske område Ingusjetien for at forhindre flygtninge i at strømme til Rusland. Forinden havde omkring 20.000 flygtninge krydset grænsen til Ingusjetien i løbet af lørdagen alene. "Vi er på grænsen til en humanitær katastrofe. Vi kan hverken brødføde dem eller give dem husly, sagde den ingusjiske ministerpræsident, Akhmed Malsagov," til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Glistrup tilbage i politik
*Knap var den 73-årige Mogens Glistrup (FRP) genoptaget i sit gamle parti Fremskridtpartiet, før han truede dirigenterne på landsmødet i Odense med en retssag, fordi de nægtede ham ret til at stille op til søndagens hovedbestyrelsesmøde.
Mogens Glistrup har altid været en farverig personlighed, hvis direkte politiske indflydelse har været minimal, men hvis inddirekte påvirkning har været uomtvistelig. Partiet fik 28 mandater, da det kom i Folketinget i 1973, og sendte chockbølger gennem det borgelige Danmark.
Efter en særdeles omdiskuteret skattedom, der bragte Glistrup to år i statsfængslet i Horserød, mistede Mogens Glistrup sit hidtil faste greb om Fremskridtspartiet.Og hans suppleant skaffede sig et solidt fodfæste i folketingsgruppen, der ved valget i 1984 var røget helt ned på seks mandater. Suppleanten hed Pia Kjærsgaard, og hun ville gøre op med det gamle protestparti og gøre partiet mere stuerent. Uenigheden brød ud i lys lue, og partiet blev senere sprængt.
I 1987 blev Glistrup - efter udstået straf - igen valgt ind i Folketinget. Men hans comeback blev ikke den triumf, han havde forestillet sig.
Parti-guruens tid var forbi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her