Læsetid: 4 min.

Overblik

4. september 1999

Arbeiderpartiet står til elendigt valg
*Det norske Arbeiderparti står her få dage før kommunalvalget i Norge den 13. september til at få sit værste valg siden Anden Verdenskrig.
I en meningsmåling, der blev offentliggjort i Aftenposten i går bakker kun 27,6 pct. af vælgerne op om partiet. Hvis tendensen holder på valgdagen, vil der blive tale om det værste valg for partiet siden krigen. Siden valgkampen startede er partiet gået i alt 7,1 procentpoint tilbage - svarende til 150.000 vælgere.

Kulegravning af den militære straffelov
nForsvarsminister Hans Hækkerup (S) har bedt et udvalg af topjurister om at kulegrave den udskældte militære straffelov, skriver Politiken.
Målet er, at danske soldater - så vidt muligt - skal have samme retssikkerhed som civile.
Ministeren har sat landsdommer Nils Black i spidsen for en ekspertgruppe bestående af bl.a. menneskerettighedsadvokaten Tyge Trier og professor Eva Smith, der skal forberede den første retsreform på området siden 1973. De skal være færdige i november næste år.
Udvalget skal bl.a. vurdere, om den militære straffelovs paragraf 15 - kaldet skraldespanden - kan afskaffes. Både officerer og menige har i årevis klaget over denne gummiparagraf, der kan bruges til alt.

Sydkorea advarer mod nær skibstrafik
nSydkorea advarede i går skibe mod at nærme sig havgrænsen mellem de to Koreaer, efter at Nordkorea torsdag erklærede grænsen ugyldig og svor at ville forsvare en ny selvbestaltet demarkationslinie "med forskellige midler og metoder".
Sydkoreas præsident, Kim Dae-jung, kaldte fredag sit nationale sikkerhedsråd sammen til hastemøde som en konsekvens af Nordkoreas meddelelse, der indebærer, at Nordkorea dramatisk og ensidigt har udvidet sit havterritorium.

WWF: EU skal sænke fiskeristøtte
*WWF, Verdensnaturfonden, opfordrer EU's medlemslande til at skære kraftigt ned på subsidier til fiskeindustrien.
Fonden mener, at den massive støtte til fiskeriet fører til overkapacitet, der ansporer ejerne af fisketrawlere og andre både til at overskride fiskekvoterne.
EU bruger ifølge WWF hvert år 1,4 milliarder euro (10 milliarder kr.) på at støtte fiskeriet, og WWF mener, at den samlede fiskeflåde er to en halv gange større end nødvendigt for at holde sig inden for fiskekvoten.

Militærdiktator skal betale erstatning
*Argentinas højesteret bestemte i en hidtil uhørt kendelse torsdag, at landets tidligere diktator Emilio Massera skal betale 150.000 dollar (godt en mio. kr.) i erstatning til den eneste overlevende fra en familie, der 'forsvandt' under hans regime.
Det er første gang i argentinsk retshistorie, at en tidligere militærdiktator er blevet beordret til af egen lomme at betale erstatning for menneskerettighedsforbrydelser.
Retseksperter sagde, at kendelsen kan få betydning for andre højtstående medlemmer af den brutale militærjunta, der stod bag bortførelser, tortur, forsvindinger og drab i årene 1976-1983.

Skåninger skal bruge dansk Ø
*Øresund med dansk ø skal være det fælles navn for Øresundsregionen, og regionens logo bliver to æggeformede ovaler, der smyger sig op ad hinanden.
"Det danske ø er distinkt skandinavisk, mens det svenske ö findes andre steder i verden," sagde Øresundskomiteens direktør, Birger Olofsson, da han fredag præsenterede resultatet af halvandet års arbejde med at finde et fælles navn og logo for regionen.
"Rundt om i verden synes folk, at Øresund er et "vackert" navn, og i USA synes man, det lyder lidt som "horizon", og det er vel også meget godt," sagde Birger Olofsson.
Bag processen ligger et ønske om at markedsføre Øresund som én region ude i verden.

Betænkeligt at videoafhøre børn
*Den nuværende praksis for afhøringer af børn i forbindelse med sædelighedssager er både uetisk og muligvis i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Det skriver jura-professor Eva Smith i et indlæg i tidskriftet Lov & Ret.
Hun anfægter den praksis, at forsvareren ikke må stille spørgmål direkte til barnet, og at den sigtede ikke må lytte til afhøringerne på en skærm uden for afhøringslokalet. Konsekvensen er, at forsvareren ikke kan drøfte spørgsmål til vidnet med sin klient, og den praksis er muligvis i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Eva Smith opfordrer til, at konkrete sager snarest muligt fremlægges for Højesteret, og at et udvalg ser på lovgivningen.
Praksis for videoafhøringer er, at den sigtedes forsvarer kun kan stille spørgsmål til barnet gennem politiet.
Og det er betænkeligt, mener professoren.

Kamera filmer puma i England
*En puma er blevet filmet af et overvågningskamera i nærheden af et teglværk i Telford, Shropshire, og en britisk dyreværnsforening tager det som bevis på, at store kattedyr lever frit i Storbritannien, skriver avisen The Guardian. Dyret blev først observeret af en sikkerhedsvagt på teglværket.
Jo Cunningham, en talskvinde for Det Kongelige Selskab til Forhindring af Grusomhed Mod Dyr (RSPCA), siger, at filmoptagelsen indtil nu er et af de klareste beviser på, at der er fritlevende pumaer i Storbritannien.

FN's sikkerhedsråd mødes om Irak
*Repræsentanter for de fem lande, der har permanente pladser i FNs sikkerhedsråd, mødes efter planen i Washington i næste uge i et forsøg på at bryde dødvandet i den førte politik over for Irak, sagde kilder i FN's sikkerhedsråd torsdag.
Mødet mellem repræsentanter for USA, Storbritannien, Kina, Frankrig og Rusland, der er kommet i stand på amerikansk foranledning, skal efter planen finde sted tirsdag eller onsdag.
Det bliver ikke de fem landes FN-ambassadører, men embedsmænd fra de fem landes udenrigsministerier, der skal deltage i mødet.

Information retter
*Billedteksten til lilleprins-artiklen på side 4 i gårsdagens Information fortæller om en ledende jordemoder, Marianne Tholstrup.
På billedet er ikke chefjordemoder Marianne Tholstrup, men derimod afdelingsjordemoder Edith Clement.
Vi beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her