Læsetid: 5 min.

Overblik

3. september 1999

Luftigt forskningsresultat
*At produktiviteten falder med seks procent, hvis luftkvaliteten i arbejdslokalet forringes, er nu videnskabeligt bevist på Danmarks Tekniske Universitet, skriver Folkeskolen. I forsøget indgik 30 personer og et gammelt gulvtæppe, og det viste, at med tæppet tilstede i lokalet fik forsøgspersonerne mere hovedpine og lavede flere fejl.grøn

Indonesien overvejer FN-styrke på Østtimor
*Den indonesiske justitsminister, Muladi, meddelte i går, at Indonesien overvejer at acceptere en FN-fredsstyrke på Østtimor.
Det sker, efter at Vesten og FN skarpt har fordømt onsdagens voldelige sammenstød uden for FN's hovedkvarter i hovedstaden Dili.
Samtidig kritiserede de, at 15.000 indonesiske soldater og politibetjente intet gør for at stoppe de tiltagende uroligheder, der er opstået i kølvandet på mandagen folkeafstemning om Østtimors fremtidige status.
Onsdagen voldelige sammenstød foran FN's hovedkvarter mellem de pro-indonesiske Aitarak-militser og tilhængere af et uafhængigt Østtimor kostede mindst fem mennesker livet og fik i går den australske udenrigsminister, Alexander Downer, til at støtte op om en fredsskabende FN-styrke på Østtimor, hvis der som ventet er flertal for uafhængighed fra Indonesien.
Australien har ellers hidtil afvist en sådan fredsbevarende styrke.
Torsdag morgen blev to FN-medarbejdere dræbt, og omkring 100 mennesker, heriblandt 25 journalister, blev evakueret ud af hovedstaden Dili i et militært transportfly efter rygter om, at de ville blive Aitarak-militsens næste ofre.
Stemningen i hovedstaden blev beskrevet som meget anspændt, og der var i går kun få politibetjente til stede.
FN-talsmand Juan Carlos Brandt oplyste, at FN allerede i løbet af de næste to uger planlægger at lade antallet af officerer stige fra 50 til 300 og antallet civile politibetjente stige fra 280 til 460 mand.M.

Hizbollah sender raketter mod Israel
*Medlemmer af Hizbollah affyrede tidligt i går Katusja-raketter mod den nordlige del af Israel som gengæld for drab på civile i Libanon, sagde efterretningskilder. De sagde, at Hizbollah havde affyret 25 Katusja-raketter mod bosættelser i den nordlige del af Israel, efter at Israel og dets allierede i Sydlibanon havde angrebet en landsby i det sydlige Libanon, hvorved to civile var blevet dræbt og fem andre såret.

50 oprørere dræbt i Colombia
*Flere end 50 marxistiske oprørere blev onsdag rapporteret dræbt i den olierige østlige del af Colombia under et mislykket angreb i forbindelse med den igangværende generalstrejke i landet.
Colombianske regeringssoldater, støttet af kamphelikoptere, dræbte de fleste af oprørerne fra Colombias Revolutionære Væbnede Styrker (FARC), da de forsøgte at flygte fra byen Hato Corozal i Casanare-provinsen, hed det i en erklæring fra hæren.

Tyrkiet vil ikke søge EU-medlemskab
*Tyrkiet advarede i går om, at det helt vil opgive at blive medlem af EU, hvis dets seneste ansøgning bliver afvist ved EU-topmødet i Helsingfors til december.
Tyrkiets udenrigsminister, Ismail Cem, siger i et interview med den britiske avis Financial Times, at Tyrkiet er "træt" af afvisningerne, der har blokeret for Tyrkiets forsøg på at blive medlem af EU.
"Det har skadet Tyrkiets image og har været ydmygende for Tyrkiet. Hvis det går i den gale retning i Helsingfors, så vil vi måske ikke igen anmode om medlemskab," sagde Cem.

Russisk politi fanger bombemistænkt
*Russisk politi har arresteret lederen af den ekstremistiske Revolutionære Forfatteres Union. Det skete, efter at en løbeseddel, der var underskrevet af gruppen, blev fundet i det fashionable butikscenter i Moskva, hvor en bombe tirsdag aften kvæstede 41 personer, rapporterede en radiostation.
Lederen af gruppen blev arresteret takket være det fotografi af ham, som optræder på ekstremisternes webside på Internettet. Gruppen har i de seneste år brugt Internettet til at få deres budskab om væbnet revolution, anarki og anti-semitisme ud på.

Britisk-australier fængslet i Burma
*Den 26-årige James Mawdsley, der er britisk-australsk statsborger, er blevet idømt 12 års fængsel i Burma, oplyste en australsk diplomat i Rangoon.
Mawdsley blev anholdt i denne uge af sikkerhedspolitiet ved Burmas nordøstlige grænseby Tachilek. Ved anholdelsen havde han omkring 500 løbesedler vendt mod regeringen, sagde en talsmand for Burmas militær.

Fyldte psykiatriske afdelinger
*Trods milliardinvesteringer bliver de psykisk syge mast sammen som aldrig før overalt på de psykiatriske afdelinger. Det viser en ny undersøgelse, der omtales i ugemagasinet Dagens Medicin.
Afdelingerne har året rundt en belægning på 100 pct. i gennemsnit, og med 90 pct. akutte indlæggelser har psykiatrien derfor flere patienter liggende på gangene end noget andet lægespeciale.
Det er ikke usædvanlig, at en afdeling har en belægning på 115 pct. af kapaciteten, viser undersøgelsen, der er foretaget af overlæge Povl Munk-Jørgensen, afdelingen for psykiatrisk demografi i Århus.
Konsekvensen er, at mange psykisk syge får en mangelfuld behandling, udskrives for tidligt og i stadig større omfang havner i kriminalitet, fastslår en række læger og eksperter, som Dagens Medicin har talt med.
Desuden er de sindslidendes selvmordsrisiko fordoblet, og afdelingerne må langt oftere ty til tvangsfiksering - fastspænding.

Glistrup-sag for Højesteret
*Sagen om Mogens Glistrups beskyldninger mod muslimer kommer nu for Højesteret. Procesbevillingsnævnet har netop givet Glistrup tredjeinstans-bevilling. Fremskridtspartiets stifter blev i Østre Landsret i marts idømt en uges hæfte for racistiske udtalelser, efter at han i et tv-program i 1997 havde beskyldt muslimer for at være "verdensforbrydere." Han sagde bl.a. også: "...enhver, der har studeret muhamedanismen, ved, at de kun er her for at indsmigre sig, indtil de er stærke nok til at henrette os."
Frihedsstraffen blev gjort betinget og var en stadsfæstelse af en dom i Københavns Byret i marts 1998.

Sundhedsstyrelsen stævnes
*Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen bliver stævnet for deres rolle i Boneloc-sagen. Det er nu endeligt bestemt af den hofteopererede Johan Zimling og Patientforeningen Danmark, som samtidigt vil søge fri proces i fire andre sager.
Patientforeningen vil drage det offentlige til ansvar for, at Sundhedsstyrelsen ifølge en rapport fra 1998 tilsidesatte sin tilsynspligt i sagen om det smulrende hoftecement.
Det oplyser patientforeningens formand Marianne Thomsen, der forventer at kunne afsende stævningen på mandag, når foreningen mødes med Johan Zimlings advokat, Thyge Trier.

Østjylland i kamp mod København
*Tre østjyske byer vil gå i samarbejde på kulturområdet med det erklærede mål at blive et mere vægtigt alternativ til kulturlivet i København.
Kulturregion Østjylland kalder Århus, Vejle og Randers Kommuner det samarbejde, som de præsenterede i går.
Samarbejdet skal bl.a. gøre det muligt for Musikhuset i Århus, Musikteatret i Vejle og Værket i Randers at kunne præsentere nye og større produktioner inden for musical, teater og ballet.
Med et publikumsunderlag på mere end en million mennesker sælger de tre kultur-huse hvert år flere end 400.000 billetter til en bred vifte af kulturbegivenheder.

Undskyldning til Thule-boerne
*Med en skriftlig undskyldning fra regeringen på både dansk og grønlandsk satte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og landsstyreformand Jonathan Motzfeldt i går punktum for den politiske strid om tvangsforflytningen af Thule-boerne i 1953 for at skaffe plads til den amerikanske base.
Det juridiske er ikke slut. Thuleboernes forening, Sammenslutningen af Hingitaq 53, overvejer stadig, om den vil anke landsrettens dom til Højesteret. Den danske regering har accepteret dommen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her