Nyt håb om fred i Congo
*Lederne af den congolesiske oprørsbevægelse underskrev i går en våbenhvileaftale i Zambias hovedstad, Lusaka. Våbenhvileaftalen, der skal træde i kraft inden for det kommende døgn, blev indgået under overværelse af mæglere og ministre fra de 14 lande i Det Sydlige Afrikas Samarbejdsorganisation (SADC).
Det tog noget tid at få underskrevet aftalen på Lusaka Inter-Continental Hotel, da de 50 stiftere af den nu stærkt splittede oprørsbevægelse Congos Samling for Demokrati (RCD) alle skulle underskrive aftalen, som har skabt nyt håb om, at borgerkrigen i Congo snarest kan afsluttes.
Sønderjysk lejesoldat løsladt
*Landsretten satte tirsdag en sønderjysk lejesoldat på fri fod. Manden har siden den 30. juli siddet varetægtsfængslet, sigtet for at have begået drab og overgreb på civile i Kosovo. Det havde han fortalt malende om i et Ekstra Bladet. Mandag forlængede retten i Rødding fængslingen, men den 26-årige kærede den afgørelse til landsretten, der besluttede, at manden skulle sættes på fri fod.
Haderslev Politi har sendt to efterforskere til Kosovo for at undersøge anklagerne mod lejesoldaten, hvor mændene i samarbejde med den internationale krigsforbryderdomstol undersøger den sønderjyske mands handlinger under serbernes blodige forsøg på etnisk udrensning i Kosovo.
Strid om Søren Kam op i Folketinget
*Søren Kam-sagen kommer nu igen op i Folketinget. Det sker efter, at det er kommet frem, at Tyskland ikke vil udlevere den drabssigtede tidligere SS'er, selv om han i 1956 fik sit tyske statsborgerskab på baggrund af urigtige oplysninger. Søren Kam var en af tre danske SS'ere, der i 1943 bortførte og dræbte den anti-nazistiske redaktør Carl Henrik Clemmensen.
I 1956 nægtede Søren Kam drabet i forbindelse med sin ansøgning om tysk statsborgerskab. Han har dog senest indrømmet, at der var tale uagtsomt manddrab. De retspolitiske ordførere fra Dansk Folkeparti, Fremskridtspartiet, de konservative, CD, Kristeligt Folkeparti, de radikale, SF og Enhedslisten har alle udtrykt ønske om at gå videre med sagen.
Jordan slår hårdt ned på Hamas
*Jordan blev i går kraftigt kritiseret af ledere for landets palæstinensiske indbyggere, efter at regeringen i Amman har lukket den yderligtgående palæstinenske gruppe Hamas' kontor i landet, arresteret en række af dets medlemmer og udstedt arrestordre mod fire af gruppens ledere.
Også Hamas' åndelige leder, Sheikh Ahmed Yassin, fordømte aktionen og kaldte den "uretfærdig".
Palæstinensernes leder, Yasser Arafat, kommenterede ikke den jordanske aktion mod Hamas. Men Arafat har tidligere opfordret Jordan til at slå ned på Hamas for at standse bevægelsens voldelige aktioner.
Nyhedsanalyse herunder
DR på vej mod Ørestaden
*De konservative vil først på finansudvalgets møde i dag løfte sløret for deres stilling til ansøgningen fra DR om forhøjet låneramme på 2,3 milliarder, så DR kan flytte til Ørestaden.
De konservative har blandt andet betinget sig statspenge til et operahus, som de helst vil have opført uden for Ørestaden, nemlig på Københavns havnefront.
Finansudvalget, Peter Duetoft (CD) betragter dog mødet som en formalitet. Han henviser til det indgåede forlig mellem regeringspartierne, konservative og CD: "Den aftale står vi ved. CD gik først og fremmest ind i aftalen på grund af Det Kongelige Teater og ikke på grund af DRs byggeri i Ørestaden, siger Peter Duetoft.
Tema side 3
Elselskaber køber dyrt ind
*Elprisudvalget under Konkurrencestyrelsen mener, at de fire sjællandske elselskaber, der ejer Sjællandske Kraftværker - det er SEAS, NVE, NESA og Frederiksberg Kommune - betaler for meget for strømmen hos Sjællandske Kraftværker.
Ifølge Elprisudvalget er der tale om en betydelig overpris, som de fire elselskaber ikke har været i stand til at gøre rede for. Tidligere i år besluttede Elprisudvalget, at de fire selskaber skulle redegøre for, hvorfor deres indkøb af el kostede seks øre mere pr. kilowatt-time - 40 procent over den pris, andre købere skulle betale.
Selskaberne har oplyst, at de har indgået en et-årig prisaftale, og at prisforskellen var udtryk for den prisforskel, der var mellem spotpris og prisen på langtidskontrakt.
Elprisudvalget mener, at man må tage udgangspunkt i de priser, der var gældende, da prisaftalerne blev indgået i 1998. Da lå prisen på et-årskontrakter på 14-15 øre pr. kilowatt-time og spotprisen på 12-14 øre.
USA betaler mio. til Kina for bombning
*USA har betalt 4,5 mio. dollar (ca. 32 mio. kr.) i erstatning for, at tre mennesker blev dræbt og 27 såret, da NATO bombede den kinesiske ambassade i Jugoslaviens hovedstad, Beograd, i maj i forbindelse med NATO's krig mod Jugoslavien på grund af Kosovo-striden.
Regeringen i Washington "overførte i sidste uge 4,5 mio. dollar til de mennesker, der blev kvæstet, og de pårørende til de, der blev dræbt, da Kinas ambassade ved en fejltagelse blev bombet", sagde en amerikansk embedsmand i går.
Oprørere tager 100 gidsler i Colombia
*Venstreorienterede oprørere besatte tirsdag et vigtig vandkraftværk i det vestlige Colombia og tog flere end 100 mennesker til fange, rapporterede colombianske medier.
Aktionen skal støtte en landsomfattende generalstrejke, som er organiseret af landets største fagforeninger.
Den blev gennemført af gruppen Colombias Væbnede Revolutionære Styrke.
En oprørsleder sagde til Reuter, at oprørerne inden for kort tid vil gennemføre "andre aktioner til støtte for arbejdernes strejke".
'Terrorbombe' i Moskva
*En bombe sprang i går aftes i et fashionabelt butikscenter i Moskva tæt på Den Røde Plads. Ifølge russiske medier blev mellem 15 og 20 personer såret ved eksplosionen.
Myndighederne, der stod for efterforskningen, sagde, at der var tale om en terrorhandling, oplyser nyhedsbureauet Itar-Tass.
Tidligere i august, da muslimske oprørere trængte ind i Dagetstan og erklærede Rusland hellig krig, øgede politiet i Moskva beredskabet.
Efter at russiske fly tidligere på måneden angreb oprørerne i Dagestan med bomber, sagde oprørernes leder, Sjamil Basajev, at han ville gennemføre gengældelsesaktioner "hvor som helst i Rusland".