Læsetid: 5 min.

Overblik

20. september 1999

'Bliv Europas fredsbyggere'
*Paven opfordrede under et besøg i Maribor i går slovenerne
til at "blive Europas fredsbyggere." Den 79-årige pave Johannes Paul talte til en forventningsfuld forsamling på 170.000 mennesker og opfordrede til, at alle nationer på Balkan lægger "den ekstreme nationalisme bag sig" og søger en plads i Europa med fred og fremskridt. Pavens besked var først og fremmest rettet
til de øvrige Balkan-lande, der har været udsat for langt værre ting end slovenerne, der 'blot' oplevede krig i ti dage i 1991. Inf.

Tåregas mod demonstranter i Kuala Lumpur
*Malaysisk politi affyrede søndag tåregas og vandkanoner mod tusinder af demonstranter, der er tilhængere af den fængslede eks-ministerpræsident Anwar Ibrahim, ved den nationale moské i hovedstaden Kuala Lumpur.
Nogle tilhængere kastede sten, stave og selv potteplanter mod politiet, der affyrede flere runder tåregas og vandkanoner, skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.
Flere end 2000 mennesker samledes tidligere søndag ved moskéen for at bede, og imens afspærrede politiet de nærmeste gader til området.
Protesterne kom på et-årsdagen af Anwar Ibrahims arrestation, da han efter at have anført en anti-regeringsmarch efter hans afskedigelse, blev anholdt.
Anwar blev i april i år idømt seks års fængsel for korruption, og skal nu i retten igen, anklaget for sodomi. Anwar er i øjeblikket indlagt på hospitalet, idet han angiveligt var blevet forgiftet med arsenik tidligere på ugen.

FN-styrke til Østtimor i dag
*I dag lander 2500 FN-soldater i Østtimor for at sikre fred i den urolige provins, men de frygtede militser, der de seneste uger har myrdet og terroriseret befolkningen, truer med at lade FN-styrken forbløde.
Den australske øverstbefalende for FN-styrken, generalmajor Peter Cosgrove, landede søndag i Østtimors hovedby, Dili, for at mødes med den indonesiske hærs chef i Østtimor, generalmajor Kiki Syahnakri.
Generalmajor Syahnakri håndhæver den militære undtagelsestilstand i den tidligere portugisiske koloni, der har været omdannet til et slagtehus, efter et stort flertal i sidste måned ved en FN-arrangeret folkeafsteming stemte for uafhængighed fra Indonesien.
Artikel på forsiden
og leder på bagsiden

Radikalt landsmøde siger ja til euro
*Med 250 stemmer for og 95 imod vedtog Det Radikale Venstres landsmøde søndag at gå ind for partileder Marianne Jelveds politiske hjertebarn: En udskiftning af den danske krone med euro.
Vedtagelsen, der kom efter to dages landsmødedebat, blev fulgt af solide klapsalver.
Samtidig vedtog landsmødet at udskyde diskussionen om Danmarks forhold til EU's militærsamarbejde indtil videre. På dette punkt var selv partitoppen delt, idet udenrigsminister Niels Helveg Petersen talte for en opgivelse af forsvars-forbeholdet, mens gruppeformand Jørgen Estrup klart var skeptisk.
Artikler på forsiden
og på side 4

UCK og KFOR underskriver aftale
*Kosovos Befrielseshær, UCK, og den NATO-ledede KFOR-styrke i Kosovo blev søndag i sidste øjeblik enige om, hvad der skulle ske, da parterne natten til mandag skulle underskrive en aftale om den endelige afvæbning af de etniske albanere, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Aftalen indebærer, at en del af UCK-hæren omdannes til et civilforsvarskorps. Men det kunne ikke sløre, at der havde været dyb uenighed mellem de to parter. Aftalen indebærer nemlig, at UCK-hæren med 10.000 mand i løbet af 60 dage skal omdannes til et civilforsvar, der skal beskæftige sig med genopbygning, katastrofehjælp og humanitære operationer.
Ifølge KFOR må det nye korps ikke være militært i sit sigte, og at det skal bestå af 3000 mand og 2000 reservister. Kun 200 har tilladelse til at bære lettere våben.
UCK har krævet en større og stærkere bevæbnet styrke for at kunne modgå serbiske styrker, der forsøger at vende tilbage til Kosovo.

Stabil konservativ fremgang
*Den konservative fremgang efter lederskiftet ser ud til at være stabil. For første gang i over et år er de konservative tilbage på niveauet fra valget i foråret 1998, viser en analyse fra Vilstrup, der giver de konservative ni procent af stemmerne.
Vilstrup-analysen viser også, at hvis der var valg nu, ville det endnu en gang blive et meget tæt løb mellem de to politiske alternativer. Socialdemokratiet og Venstre er fortsat næsten lige store, og med støttepartier er også de to blokke næsten lige store.
Samtidig viser målingen, at både Fremskridtspartiet, CD og Kristeligt Folkeparti balancerer på spærregrænsen.

Rusland afspærrer Tjetjeniens grænse
*Omkring 30.000 russiske soldater står ved grænsen mellem Dagestan og Tjetjenien, udstyret med pansrede køretøjer og artilleri, oplyste den militære pressetjeneste til russisk tv søndag.
Troppebevægelserne kom samtidig med, at russiske fly og artilleri fortsatte bombardementer af tjetjenske landsbyer langs grænsen til Dagestan. Soldaterne er ved at af-spærre grænsen til Tjetjenien, meddelte den russiske tv-station NTV. Omkring 140 islamiske oprørere baseret i Tjetjenien er blevet dræbt i de seneste 24 timer af de russiske luftbombardementer, erklærede det russiske nyhedsbureau Interfax. Tjetjenske myndigheder har erklæret, at luftbombardementerne havde krævet flere end 200 civile livet siden den 5. september. Moskva har benægtet, det bomber civile.

Haag-domstol skal afgøre Pinochet-sag
*Den Internationale Domstol i Haag skal afgøre, om de spanske domstole er kompetente til at føre sag mod Chiles eks-diktator Augusto Pinochet. Det sagde den spanske udenrigsminister, Abel Matutes, søndag.
Det er den "eneste måde", at Spanien og Chile kan løse deres indbyrdes strid om Pinochet, sagde Matutes, inden han søndag rejste til New York for at deltage i FN's generalforsamling.
Den spanske udenrigsminister skal i New York mødes med sin chilenske kollega, Juan Gabriel Valdes. Matutes sagde, at han var fornøjet med, at Chile tilsyneladende var enig i at bringe sagen for Den Internationale Domstol.
Pinochet blev i oktober sidste år efter opfordring fra den spanske anklagemyndighed anholdt i London for at kunne blive stillet til regnskab for forbrydelser begået under det chilenske diktatur fra 1973 til 1990.
Ny eksplosion i boligblok i Moskva
nEn eksplosion rystede søndag en beboelsesblok i Moskva. De russiske nyhedsbureauer melder om flere tilskadekomne.
Bureauet RTR skrev, at årsagen til eksplosionen endnu er ukendt, mens bureauet Interfax angav gas som årsagen og meddelte, at to blev bragt til hospitalet.
Næsten 300 mennesker er blevet dræbt under en række bombeeksplosioner i Moskva og andre russiske byer i de seneste uger. Ruslands regering anklager yderligt-gående separatister for at stå bag eksplosionerne.

30 mennesker bortført i Colombia
*Venstreorienterede guerillasoldater bortførte søndag omkring 30 mennesker i det nordvestlige Colombia efter skudvekslinger med regeringsstyrker, meddelte de lokale myndigheder søndag.
En styrke på 200 soldater tilhørende Colombias næst-største guerillahær (ELN) havde sat en vejspærring op, hvor de ifølge vidner kidnappede folk fra de forbipasserende biler, før guerillasoldaterne sprængte en bro i luften og flygtede med deres gidsler. Hærens opgørelser viser, at 1299 mennesker er blevet kidnappet i Colombia i år og heraf halvdelen af de venstreorienterede guerillagrupper.

Flytning af terminal i Guiness Rekordbog
*Flytningen af den 2.600 ton tunge og 110 meter lange Vilhelm Lauritsens lufthavnsterminal i Københavns Lufthavn blev afsluttet søndag, ogg ifølge projektleder Kim Ulrich Hansen fra Monberg & Thorsen var flytningen en ubetinget succes. Med flytningen kan Københavns Lufthavne A/S se frem til at blive optaget i Guinness Rekordbog, der har overværet hele projektet siden starten fredag ved middagstid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her