Læsetid: 5 min.

Overblik

18. september 1999

Pia vil forhandle med Arafat
*Danmark bør indgå en aftale med Yasser Arafat om udvisning af cirka 30 palæstinensiske familier, som har været indblandet i voldelige episoder i Vollsmose, mener Pia Kjærsgaard."Danmark har gode og stabile diplomatiske forbindelser til Arafat og hans administration, og det må være naturligt, at det officielle Danmark optager en forhandling med Arafat om en udvisning og indpasning af familierne i det palæstinensiske samfund," skriver hun i et læserbrev i Jyllands-Posten fredag. ida
Artikel side 5

Indonesiske soldater trækker sig fra Østtimor
*Indonesiske soldater er begyndt at strømme væk fra Østtimor med udsigten til, at FN søndag eller senest mandag sender de første enheder af en stor fredsbevarende styrke ind i enklaven.
Ifølge indonesisk militær var omkring 8.000 soldater trukket ud af Østtimor eller på vej ind over grænsen til Vesttimor fredag.
Den indonesiske tilbagetrækning er kommet i gang, efter at Australiens premierminister, John Howard, har advaret om, at ethvert angreb fra indonesisk militær på den 7.000-mand store FN-styrke, der sættes ind i Østtimor, vil blive mødt med "massive reaktioner" fra deltagerlandene, heriblandt USA.
En af FN-styrkens første og større opgaver bliver at skaffe hjælp frem til hundredtusinder af syge og udsultede flygtninge, som blev jaget ud af hovedstaden Dili, og som har søgt ly i højdedragene og bjergene omkring Dili og i andre byer. De første fly med nødhjælp blev sendt afsted i går. Situationen på Østtimor er dog forsat ustabil og de proindonesiske miltser er ikke unde kontrol.
Generalmajor Kiki Syahnakri gjorde fredag udenlandske journalister opmærksom på, at hans militær ikke kan garantere for deres sikkerhed.

Algeriet sagde ja til fred
*De algeriske vælgere har givet deres præsident Abdelaziz Bouteflikas forslag om fred en overvældende tilslutning, og dermed er Bouteflika placeret i førersædet som den, der skal føre det borgerkrigsplagede Algeriet over den stenede vej til stabilitet og bedre økonomi.
Efter syv år med blodig og brutal terror, som primært er gået ud over civilbefolkningen, og som har kostet flere end 100.000 mennesker livet, sagde 99 procent af de algeriere, som stemte, "ja" til præsidentens politik med "civil forsoning".

Pinochet-general anholdt
*I Chile er endnu en general blevet anholdt. Han gøres ansvarlig for for et drab begået under general Augusto Pinochets militærdiktatur (1973-1990).
Brigadegeneral Roberto Schmied blev ifølge officielle angivelser anholdt torsdag i Santiago, efter at han forinden havde prøvet at søge tilflugt på en kaserne.
Allerede tirsdag blev generalløjtnant Humberto Gordon anholdt for drabet på systemkritikeren og fagforeningsmanden Tucapel Jimenez.
Gordon var i 1982 chef for den siden opløste hemmelige tjeneste (CNI) og skal have beordret drabet. Schmied var på det tidspunkt den øverste for CNI i Santiago.

Aktivister angriber Østrigs ambassade
*En aktionsgruppe oplyste fredag i en pressemeddelelse, at den stod bag brandbombe-angrebet på Østrigs ambassade i København natten til fredag. Politiet efterlyser vidner i sagen.
Ingen mennesker kom noget til, da to eller tre molotovcocktails blev smidt mod bygningen, oplyser politiet.
Angrebet har tilsyneladende direkte forbindelse med østrigsk politis nedskydning onsdag i Wien af den efterlyste tyske terrorist Horst Ludwig Meyer fra Rote Armé Fraktion.
I en telefaxet pressemeddelelse til Ritzau underskrevet "Aktionsgruppe Horst Ludwig Meyer" fremgik det, at brandbomberne blev kastet som reaktion på hændelsen i Wien:
"RAF er for os en revolutionær organisering, og når staten angriber ser vi det som vores pligt at forsvare vores revolutionære kammerater. Natten til fredag angreb vi derfor den østrigske ambassade med brandbomber som en reaktion på den stigende forfølgelse af væbnet revolutionære. Det ser vi i Baskerlandet og Kurdistan hvor freden er blevet mødt med en øget militarisering fra statens side".

Komité melder læge til politiet
*Den Videnskabs Etiske Komité i Århus Amt meldte i går professor Steen Lindkær Jensen til politiet. Steen Lindkær Jensen er ansvarlig for de genbehandlinger af leverkræftpatienter, der fandt sted på Århus Kommunehospital i forsommeren.
Den Videnskabs Etiske Komité i Århus melder professoren til politiet, fordi en del af behandlingen er foregået som et forsøg, selvom patienterne ikke havde givet deres skriftlige samtykke. Blandt andet har professoren taget blodprøver og leverbiopsier på patienter uden at patienterne skriftligt har givet lov. Sekretær i Den Centrale Videnskabs Etiske Komité Hanne Koktvedgaard siger til Ritzau, det er første gang i Danmarks-historien, at en læge bliver anmeldt til politiet for overtrædelse af den videnskabs etiske komitelov.

To anholdt for bombeattentater
*Russisk politi anholdt fredag to tjetjenere, som er under mistanke for at have haft del i den senere tids bombeeksplosioner, som indtil nu har kostet omkring 300 menneskeliv.
Og efter et møde i det russiske parlaments overhus, Føderationsrådet, svor ministerpræsident Vladimir Putin at angribe oprørsbaser i selve Tjetjenien, hvor russiske tropper led forsmædelige nederlag fra 1994 til 1996.
Anholdelserne skete på samme tid som myndighederne oplyste at være på sporet af en gruppe islamiske oprørere med base i Tjetjenien. Oprørerne er mistænkt for at stå bag eksplosionerne i fire beboelsesejendomme inden for to uger.

59 officerer dømt til døden i Zambia
*Zambias højesteret idømte fredag 59 officerer til døden efter at have fundet dem skyldige i at have medvirket til et fejlslagent kupforsøg i 1997. Otte andre, der var anklaget, blev frikendt.
Dommer Japhet Banda idømte derudover en soldat til 21 års fængsel for at have hemmeligholdt sin viden om sammensværgelsen for myndighederne.
Officerer fra Zambias hær tog kortvarigt magten i landet i oktober 1997, men blev overmandet fem timer senere af soldater, der var loyale over for Zambias præsident, Frederick Chiluba.

USA lemper kurs overfor Nordkorea
*USA lempede fredag 50 års sanktioner mod Nordkorea til gengæld for et løfte fra landets regering om at afslutte prøveaffyringerne af langtrækkende raketter. Den amerikanske beslutning betyder, at handel med de fleste konsumvarer bliver tilladt mellem de to lande. USA opretholder dog sin antiterror- og våbenkontrol med Nordkorea

Flere dræbt under kampe i Somalia
*Mindst 27 mennesker blev dræbt og 30 såret, da rivaliserende militser fredag kæmpede om kontrollen med den sydsomaliske by Garbaharey, sagde en talsmand for en af fraktionerne til det franske nyhedsbureau, AFP. Ibrahim Jama Hawle fra en af den splittede Somaliske Nationalfronts (SNF) fraktioner sagde, at hans mænd havde dræbt 17 rivaliserende militsfolk og selv mistet 10 mand.

S først med nettransmission
*Fremskridtspartiet er ikke, som Information skrev i går, det første danske parti der transmitterer et landsmøde på Internettet. Socialdemokratiet gjorde det på deres landsmøde i weekenden, endda med betydelig succes. 26.000 forespørgsler på hjemmesiden blev registreret siden A-kongressens åbning lørdag formiddag. Fremskridtspartiet bærer alligevel IT-førertrøjen, idet de for ca. to år siden som det første danske parti udsendte en på det tekniske plan forbilledlig cd-rom med udførlig lyd-, billed- og tekstdækning af partiets historie.

Information retter
*Et telegram fra nyhedsbureauet Reuters, bragt i mandagens Information, citerede lederen af FN's aids-bekæmpelsesprogram (UNAIDS) Peter Piot for, at halvdelen af alle nyfødte børn i Afrika bærer hiv-viruset, der fører til aids. Dette er ikke korrekt. De rigtige tal er, at under10 procent af de gravide kvinder i Vestafrika er hiv-positive, mens tallet overstiger 30 procent i Central- og Østafrika.
Vi beklager fejlen. Inf.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu