Læsetid: 5 min.

Overblik

17. september 1999

Tv ødelægger børns søvn
*Tv i børneværelset kan have stor indflydelse på børns søvn, fortæller den elektroniske udgave af Pediatrics. I deres undersøgelse af 495 amerikanske familier med skolesøgende børn fandt forfatterne, at de børn, som så mest fjernsyn, ikke mindst op til sengetid, oftest havde søvnforstyrrelser. Det var bl.a. indsovningsbesvær, uro under søvnen og kortere nattesøvn. Amerikanske børn ser i gennemsnit 25 timers tv om ugen. Inf.

Endnu en terrorbombe ryster Rusland
*Mindst 17 personer blev dræbt, da en kraftig sprængladning torsdag morgen ødelagde facaden på en ni-etagers beboelsesejendom i Volgodonsk, omkring 1.200 kilometer sydøst for Moskva.
Bomben i Volgodonsk var sandsynligvis anbragt på en lastbil, som ifølge vidner holdt parkeret på gaden uden for beboelsesejendommen kort før eksplosionen. Lastbilen tilhørte en chauffør, som boede i det bombesprængte hus, og den vakte derfor ikke mistanke.
Eksplosionen var så kraftig, at der skete skader på huse i adskillige boligområder i nærheden af gerningsstedet. Dele af lastbilen blev fundet 150 meter fra katastrofestedet. Bagefter viste russisk tv billeder af de gabende huller af 72 ødelagte lejlighder.
Volgodonsk, som har omkring 200.000 indbyggere, ligger mellem storbyerne Volgograd - tidligere Stalingrad - og Rostov. Byen er kendt for det såkaldte kombinat Atommasj, som producerer komponenter til atomkraftværker.
Kun 13 kilometer fra katastrofestedet er der ved at blive opført et nyt atomkraftværk. Men de russiske myndigheder understregede, at torsdagens bombe ikke betød fare for kraftværkets sikkerhed.
Artikel side 7

Montenegro frygter magtdemonstration
*Montenegros ministerpræsident, Filip Vujanovic, sagde torsdag, at Jugoslavien har øget antallet af militærpolitifolk i Montenegro uden på forhånd at konsultere Montenegros regering.
Vujanovic sagde, at hans regering holder nøje øje med udviklingen, men ikke vil foretage nogen modtræk, så længe militærpolitiet opfører sig, som forfatningen foreskriver.
Forholdet mellem Montenegro og myndighederne i Beograd med præsident Slobodan Milosevic i spidsen er blevet stadigt mere spændt i de senere måneder.
Det pro-vestligt ledede Montenegro, der er den mindste af de to republikker (Montenegro og Serbien), der tilsammen udgør Jugoslavien, har truet med at holde folkeafstemning om uafhængighed, med mindre Montenegro får større selvstyre fra storebror Serbien.

Dagestan forbyder fundamentalister
*Den lovgivende forsamling i den russiske republik Dagestan vedtog torsdag et forbud mod den muslimsk-fundamentalistiske gruppe, wahhabiterne, som har deltaget i den senere tids oprør i Dagestan. Det rapporterede nyhedsbureauet Itar-Tass.
De islamiske oprørere rykkede første gang ind i Dagestan den 7. august, men trak sig efter omkring to ugers hårde kampe mod russiske styrker tilbage den 24. august.
I begyndelsen af måneden vendte oprørerne tilbage til Dagestan, men kun for atter at trække sig ud. Oprørernes erklærede mål er at oprette en islamisk republik i det nordlige Kaukasus .

NOAH: Bilreklame vildleder
*Miljøorganisationen NOAH har bedt Forbrugerombudsmanden om at skride ind over for Mercedes-Benz-koncernen seneste reklamekampagne.
I store avisannoncer fastslår Mercedes-Benz, at den større motorkraft i koncernens ny bilmodel er en sikkerhedsmæssig fordel - og tilføjer, at "23 ekstra heste samtidig gør livet bag rettet en del sjovere, er der vel ikke noget ondt i".
Noah finder det imidlertid udokumenteret, at større motorkraft skulle give større trafiksikkerhed. Tværtimod får ekstra hestekræfter og sikkerhedsystemer ofte bilkøreren til at "føle" sig tryggere og derfor køre mere risikobetonet, mener Noah, der kræver reklamen stoppet.

USA lemper kurs mod Nordkorea
*USA's præsident, Bill Clinton, vil senere på ugen meddele, at han lemper de fem år gamle sanktioner mod det kommunistiske styre i Nordkorea, meddelte en en talsmand for den amerikanske regering onsdag aften. Han foretrak dog at forblive anonym. Meddelelsen kom, efter at den amerikanske problemknuser William Perry bag lukkede døre havde mødt medlemmer af Kongressen for at aflevere en rapport om en forbedring af det fjendtlige forhold mellem Washington og Pyongyang.

Danmark genbruger for lidt plast
*Danmark får alvorlige problemer med at nå EU's krav om, at mindst 15 procent af alle plastemballager fra juli 2001 skal genvindes og bruges igen.
"I Tyskland, Sverige, Norge og England har man for længst etableret ordninger, der har gjort det muligt at nå målet allerede nu," skriver direktør Arne Christensen fra Vojens-virksomheden Replast i Genvindingsindustriens nyhedsbrev.
Ifølge en undersøgelse blev der i Danmark i 1997 kun indsamlet cirka seks procent af den samlede mængde plastemballage.
Årsagen er især, at regeringen herhjemme ikke har givet plastgenbrugsindustrien den støtte, der skal til for at opfylde målsætningen, mener Arne Christensen.
Han peger på, at i andre lande er der indført ordninger, som sikrer, at virksomhederne inden for plastgenvinding får tilført tilstrækkelig megen plast.
Der er indført producentansvar for emballager, og virksomhederne betaler et frivilligt gebyr, som bruges til genanvendelse.

Milliardregning efter jordskælv
*Jordskælvet, der ramte det nordvestlige Tyrkiet 17. august og dræbte mere end 15.000 mennesker, vil belaste den tyrkiske økonomi med mellem tre og 6,5 milliarder dollar (mellem 21 og 45,5 mia, kr.), skønnede Verdensbanken torsdag.
Tallet kommer fra et skønnet tab på mellem 1,5 og 3,3 procent af det tyrkiske bruttonationalprodukt ved ødelæggelserne af boliger, infrastruktur, raffinaderier og forretninger, viser Verdensbankens undersøgelse.
Hertil kommer et skønnet produktivitetstab i 1999 på op mod to mia. dollar eller tre procent af bruttonationalproduktet, viste undersøgelsen. Det forventes, at landets underskud på statsfinanserne i 1999 og 2000 bliver op mod tre mia. dollar.

Tysk terrorist skudt i Wien
*Østrigsk politi meddelte onsdag aften, at den efterlyste tyske terrorist Horst Ludwig Meyer var blevet skudt under en skudduel med politiet i Wien.
Den dræbte terrorist deltog i 1980erne i en fraktion af terroristgruppen Rote Arme Fraktion (Røde Armé, red.) (RAF), som stod bag en række attentater. Liget af Meyer blev identificeret ved hjælp af fingeraftryk, meddelte Wiens politichef, Ewald Bachinger. Hans bekendte, hvis identitet fortsat ikke er offentliggjort, overgav sig til politiet.

Sidste tryk for Fjerritslev Avis
*Dagens udgave af Fjerritslev Avis til 4,50 kroner i løssalg vil være nummer 215 i 1999 - og sidste ekspemplar. Dagbladet, det sidste familieejede af sin slags i Danmark, indgår fra lørdag i den ny fællesavis Nordjyske Stiftstidende.
I området mellem Jammerbugten og Limfjorden har Fjerritslev Avis siden 1899 formået at skabe sig en position, der må betegnes som enestående i nyere dansk pressehistorie. Først som ugeblad, siden som dagblad.

To dræbt efter bombe i Iran
*Mindst to personer blev dræbt, da en bombe, der var gemt i en skraldespand, torsdag blev bragt til sprængning ved et af Irans hellige steder, rapporterede det officielle iranske nyhedsbureau, IRNA.
Eksplosionen fandt sted i den hellige by Mashad i den nordlige del af Iran. Millioner af pilgrimme besøger hvert år byen.

At kende sin besøgstid...
*En tysk mand, der forsøgte at plyndre en bank i den østtyske by Dresden, måtte flygte tomhændet fra bygningen, som slet ikke indeholdt en bank. Banken var flyttet fra stedet et par dage tidligere, hvilket bankrøveren, der bar maske og var bevæbnet med et skydevåben, fik at vide af folk, der arbejdede på stedet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu