Læsetid: 2 min.

Pinochet-effekten: Chiles højrefløj bliver styrket

24. september 1999

Retssagen mod ex-diktatoren Augusto Pinochet styrker hans politiske discipel før præsidentvalget i Chile

Kommentar
PALMA - Hvilken ironi! Her går vi i Europa og håber, at Chiles mangeårige diktator Augusto Pinochet får en retfærdig straf for mange års forbrydelser mod menneskeheden og tortur af politiske fanger, og så viser det sig, at den gamle satans yngel stormer frem i Chile inden præsidentvalget den 12. december.
Salvador Allendes politiske arvtager, socialisten Ricardo Lagos har længe redet på en bølge af succes og lå på et tidspunkt otte procentpoint foran pinochetisternes kandidat til præsidentstolen, Joaquin Lavin. Men den seneste meningsmåling har kappet toppen af Lagos-bølgen. Den rige Lavin fra det ultrahøjreorienterede parti, Unión Demócratica Independiente er blevet politisk velsignet af Pinochets hustru. Med sit ultranationalistiske populistiske budskab og med aktiv støtte fra de fleste medier, ledende erhvervsfolk og militæret står han nu til 39,4 procent af stemmerne. Dermed ligger han kun 4,5 procentpoint under Lagos. De to kandidater har indledt slutspurten, men uge for uge vinder Lavin ind på socialisten.
Det er Pinochet-sagen i Europa, der for alvor har sat lavinen i gang. Populisten Lavin fremstiller bedre end så mange andre Chile som et offer - et offer for den genopstandne og forbandede spanske imperialisme og den 'inkvisition', som den spanske undersøgelsesdommer Baltasar Garzón har sat igang ved at kræve Pinochet udleveret til retsforfølgelse i Spanien.
Den chilenske koalitionsregering anført af Lagos socialistiske parti og de kristelige demokrater har godt nok stillet sig i spidsen - på gaden og i diplomatiet - for anti-spanske demonstrationer, men det er som om, at det kun er Pinochets yngel, der profiterer af den nye chilenske nationalisme.
I de næste knap tre måneder skal det vise sig om Pinochet-lavinen fortsætter og om Joaquin Lavin kan opnå de 50 procent af stemmerne den 12. december, som er nødvendig for at kunne indtage præsidentstolen allerede efter første valgrunde.
Det vil være ulykkeligt, hvis alle de gode bestræbelser i Europa på at holde Pinochet ansvarlig og straffe ham får den demokratiske omkostning i Chile. Bæres pinochetisterne tilbage til præsidentstolen, så vil det være politisk destabiliserende, uanset hvor mange gratis telefonlinier til præsidentembedet og hvor meget lov og orden, som Lavin har lovet vælgerne.
Men hvis Ricardo Lagos alligevel får stoppet lavinen, og sejrer den 12. december, så kan Chile få sin første socialistiske præsident, siden Pinochets og USA's militærkup imod Salvador Allende for 26 år siden. Må man have lov at håbe, at Pinochet må bære den 'gave' med i sin grav?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her