Læsetid: 5 min.

Politikerne må vælge mellem DR og TV 2

29. september 1999

DR-generaldirektør Christian S. Nissen forudser 'meget, meget svære forhandlinger' om
et licensforlig - I den globale konkurrence er den danske model ikke længere holdbar, siger han

DR's generaldirektør går i sort. Han er iført sorte sko, sorte sokker, sorte bukser, sort bælte, gråsort poloskjorte og sort jakke. Han bærer ur med sort rem og sort skive. Og når han hiver snadden frem for at bakke et par hiv i talestrømmen, er den ... ja, gæt en gang.
Altså ikke talestrømmen. Den er spøgefuld, flyder i lange elegante sætningskæder. Christian S. Nissen er velformuleret som få i offentligt dansk liv. Sin sugerørstynde skikkelse bruger han som visuel effekt til sine argumenter, hænderne svæver som svaler i ræsonnementernes glideflugt.
Nissen forstår at vinde sin forsamling for sig. Han har lige holdt pressemøde for et dusin journalister om emnet "DR's ønsker til et kommende licensforlig".
Han åbner behændigt:
"I har jo først nu fået omdelt materialet, så I har ikke kunnet nå at finde de seks-syv svage steder, hvor I kan sætte kniven ind. Det vil jeg så hjælpe jer med i det følgende."

Kniven ind - hvor?
Forhåndstilsagn om bistand til den kritiske journalistik! Dens udøvere smiler forventningsfuldt. Da pressemødet er forbi, viser en gennemgang af notesblokken, at det måske snarere er i en anden institution end sin egen, Nissen har hjulpet med at få kniven stukket ind.
Han taler ofte og indlevelsesfuldt om den problematiske situation, som konkurrenten - TV 2 - står i.
Folketinget skal nemlig træffe et valg, understreger Christian Nissen:
"Jeg vurderer, at det bliver meget, meget svære forhandlinger, medieordførerne står over for, når de her til efteråret går i gang med et nyt licensforlig. Det bliver vanskeligere, end det har været tidligere."
Og hvorfor det?
Jo, forklarer Nissen:
"Lægger man DR's ønsker sammen med TV 2's, er det næppe realitisk, at Folketinget vil sige ja, selv om de begge er velbegrundede. Vi risikerer, at vi om nogle år står med to public service stationer, som er svækkede, og som går på krykker."
Om TV 2's vanskeligheder udreder Nissen:
"Det er en brat opvågning på Kvægtorvet i Odense. Reklamesårbarheden har vist sig. Den hidtidige fordeling på indtægtssiden med 80 procent reklamer og 20 procent licens har været den omvendte af statslige reklamestationers andre steder i Europa. Efter de kommercielle konkurrenter for alvor har gjort sig gældende herhjemme, er den danske model ikke længere holdbar. Og det er ikke nok at give TV 2 100-200 milllioner for at blive ved med at sende de programmer til os gråhårede, som de nu er ved at tage af."

Fødedygtige seere
I en efterfølgende samtale med Information uddyber DR's generaldirektør, hvad han ser som konkurrentens dilemma: "TV 2 har kunnet holde en fornem public service længe. Det kan de ikke længere. Med konkurrencen fra kommercielt tv, er det ikke nok, at der er mange, der ser programmerne. Det skal også være de rigtige, det, man kan kalde Libresse-segmentet: Kvinder i den fødedygtige alder. Det er dem, der står for den overvejende del af indkøbet af dagligvarer. TV 2 har haft mange seermæssige successer, men det er de forkerte, der ser dem. De taber penge på det. Det er derfor, de tager succes-programmerne af."
- Hvis det ender med, at Folketinget privatiserer TV 2, bør de regionale tv-stationer så hægtes over på DR?
"Det behøver man slet ikke. De licensmidler, som TV 2 modtager i dag, svarer nogenlunde til, hvad regionerne koster. De penge kan man bare overføre direkte til regionerne og fastsætte i en koncessionsaftale, at TV 2 skal bringe dem som vinduer. Man kan også føre dem til DR, men det har vi aldrig bedt om, og de vil hellere dø en naturlig død end at komme over til os."
- Hvorfor det?
"Dengang de første regionale stationer blev oprettet, ville DR slet ikke have dem. Så blev de proppet ned i halsen på TV 2."

Rustet til digital
DR lægger nu op til en stigning af licensen med en fire-fem procent om året over de næste fire år, så den pr. husstand vil stige fra 2.000 til 2.261 kr. i 2004.
Dermed når Danmarks Radio op på en halv milliard mere i licensindtægt.
Det er navnlig udfordringen fra den kommende digitalisering af ætermedierne, Christian Nissen vil stå rustet til at møde:
"Vi taler om noget, der i dag kan virke, som et fata morgana. Jeg har sympati for Venstres medieordfører Jens Rohde, når han prøver at tale om den digitale fremtid," indskyder Nissen belevent:
"Folk vil hellere høre noget om det, der umiddelbart forestår, men digitaliseringen vil ikke få nogen betydning i den næste fireårige licensperiode, men derimod en dramatisk virkning på sigt: Vil danskerne selv kunne bestemme, hvordan de vil lave tv og radio?"

Opslugt fødekæde
Christian Nissen frygter, at de globale medieselskaber med deres økonomiske styrke til at gennemføre digitaliseringen vil presse dansk radio og tv om bagest i mediebilledet:
"De er ved at sætte sig på hele mediefødekæden, nogenlunde lige som John Rockefeller for 100 år siden arbejdede sig fra distribution af olie ud til oliekilderne og de enkelte benzinstationer."
"DR og TV 2 fylder ikke længere samlet 70 procent af tv-billedet i Danmark. Vi er faldet til 66 procent, og vi vil blive ved med at falde."
Christian Nissen forestiller sig, at et samarbejde med de globale operatører er nødvendigt:
"If you can't beat them,
join them!" siger han, men fremhæver i samme åndedrag, at samarbejdet skal ske fra en dansk styrkepostion. Som altså kræver flere licensmidler til udviklingsarbejdet af et særligt dansk digitalt radio og tv:
"Vi må udvikle et nyt programindhold med digital merværdi."
Generaldirektøren understregede på pressemødet, at det oplæg, DR nu fremlægger "ikke er et forslag til licensforlig".

Tryg og tryg, nå ja ...
Nissen forklarer:
"Vi har ikke foretaget en afvejning mellem de forskellige modstridende hensyn i forhold til de kommercielle stationer og i forholdet mellem DR og TV2. Det overlader vi trygt til Folketinget... nå ja, trygt og trygt ... Det ved jeg nu ikke. Men så med opmærksom bekymring."
- Hvor skal oplægget til afvejning komme fra?
"Kulturministeren vil - forstår jeg - komme med et oplæg til debat, og så må det konstateres, hvem af partierne, der er med. Så afvejningen er op til en radikal kulturminister, og den kræver radikale løsninger."
- Hvordan radikale løsninger?
"Enten en betydelig forhøjelse af licensen for at tilgodese både DR's og TV 2's ønsker. Eller også, at man siger: Nu nedlægger vi DR og lægger alle public service- forpligtelserne over på TV 2."
- Eller omvendt?
"Nå ja, det har jeg slet ikke tænkt på."
- Du er høflig?
"Nej, jeg er taktisk."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her