Læsetid: 2 min.

Regeringen presses i Echelon-sagen

15. september 1999

Byger af spørgsmål om Danmarks rolle i Echelon til Hækkerup, der fredag skal i samråd om sagen. Lone Dybkjær kræver, at regeringen handler nu, mens V ønsker debat i Folketinget

Echelon lytter
Listen over spørgsmål til forsvarsminister Hans Hækkerup om overvågningsnetværket Echelon, blev et par kabellængder længere, da Information mandag kunne beskrive, hvordan Forsvarets aflytningsstation ved Aflandshage på Amager formentlig er fortsat med rutinemæssigt at nedtage fremmed telekommunikation ti år efter ophøret på den kolde krig.
Enhedslisten erklærer sig klar med en ny stribe spørgsmål om Echelon, som vil blive fremsendt til Hækkerup forud for fredagens samråd i Folketingets Europa-udvalg. Især interesserer det partiet, hvornår de danske satellitkommunikationsanlæg på Aflandshage er bygget, hvem der har finansieret dem, hvornår de er ændret, og ikke mindst hvad de bruges til.
SF's medlem af Europa-udvalget, Knud-Erik Hansen, melder sig med nye spørgsmål. Og Kristian Jensen (V) vil have en forspørgselsdebat om sikring af brevhemmeligheden i den digitale verden:
"Jeg vil sikre, at der bliver taget hul på debatten i offentlighed og ikke bag lukkede udvalgsdøre," siger han til Information.

Dansk undersøgelse
Også blandt danske europa-parlamentarikere er der bekymring over den danske regerings passivitet. Det radikale medlem af Europa-Parlamentet, Lone Dybkjær, opfordrer regeringen - som hidtil har afvist ethvert kendskab til det angelsaksisk kontrollerede overvågningsnetværk - til selv at starte en undersøgelse af sagen:
"Det er et oplagt regeringsansvar at få undersøgt Echelon på dansk plan. Den slags skal startes konkret, siden kan Europa-Parlamentet gå videre med sagen, når vi har fået kigget på de tre nye rapporter om Echelon," siger Dybkjær.
"Jeg synes, at der nu må være nogen, der beviser, at Echelon ikke findes. Bevisbyrden er havnet et andet sted. Man kan ikke blive ved med at sige, at 'det kender man ikke noget til'. Vi kan ikke leve med Informations og alle mulige andres skriverier om, at Echelon eksisterer og dernæst bare sige: 'Det kender vi ikke noget til.' Og hvis Echelon eksisterer, skal vi finde ud af, hvilken parlamentarisk kontrol, man kan sætte ind med," siger hun.

Echelon eksisterer
På et debatmøde mandag om Echelon arrangeret af PROSA, Teknologirådet og Information sagde Tele Danmarks koncernsikkerhedschef, Jørgen Bo Madsen, hvad ingen ministre har turdet sige: "Jeg mener, at Echelon eksisterer," lød det uden forbehold.
Og netop i det spørgsmål agter Enhedslisten fortsat at bore, når forsvarsministeren kommer i samråd: "Hækkerup får selvfølgelig kardinalspørgsmålet i forbindelse med det her aflytningssystem, hvad enten han så vil anerkende ordet Echelon eller ej: Eksisterer det? Dernæst vil han skulle stå til regnskab for eksistensen af en dansk tredjepartsaftale med Echelon-landene - i hvilket omfang samarbejdes der fra dansk side med NSA og den britiske aflytningstjeneste," siger Albrechtsen.
Hverken SF, EL eller V er i tvivl om eksistensen af Echelon. Kristian Jensen (V) siger:
"Jeg tror på, at der foregår aflytninger af kommunikation fra England og USA's side. Derfor er det på tide, at vi får den her side af efterretningstjenesten mere klarlagt, så vi som borgere og virksomheder har mulighed for at tage vore individuelle forholdsregler."
Den mest officielle danske tilkendegivelse om Echelon er fortsat Frank Jensens ord fra et samråd i februar: "Danske efterretnings- og politimyndigheder har intet kendskab til et amerikansk aflytningssystem ved navn Echelon."

Side 4: Med på en lytter
om Echelon

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her